Befejezéséhez közeledik a dozmati víztározó építése: mutatjuk, hogyan állnak a munkák

Már töltik fel 7 hektáros mesterséges tavat.

Lapunk legutóbb áprilisban volt kint a dozmati víztározó építésénél Őszre elkészül a dozmati víztározó, nem lesz több árvíz Szombathelyen 2019. April 24. 18:43 .

Láthatóan azóta alaposan előrehaladtak a munkák.

Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közlése szerint a létesítmény készültségi foka kb. 85 százalék, így tartható az eredetileg is megjelölt befejezési határidő: 2019 harmadik negyedéve.

Épül a dozmati víztározó
Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Jelenleg „a leeresztő műtárgy burkolatépítési munkáit, az állandó vízű árvízcsúcs-csökkentő tározórész oldaltöltésének és műtárgyainak befejező munkáit, a fenntartó utak, valamint a hídbiztosítások építését” végzi a kivitelező munkaterületen.

Visszavan a völgyzárógát, a vészárapasztó vápa befejezése, a leeresztő műtárgy bejáró hídjának építése, az útcsatlakozás stabilizálása, az elkészült létesítmények próbaüzeme, a tározó tó feltöltése, az Aranypatakon a vízrajzi létesítmények megépítése és a birtokhatárkövek kihelyezése - tudtuk meg.

A fotóinkon is jól látható, hogy tározó elnevezés valójában két vízfelületet takar.

Épül a dozmati víztározó
Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Egyszer van a több mint 400 méter hosszú gát mögötti területen a tározótér, mely feladata az Aranypatakon a 21,5 köbméter/másodperc vízmennyiségnél nagyobb vízhozamok betározása, majd szabályozott leengedése az Aranypatakba. Ennek igénybevételére árvízvédekezéskor kerül sor, „békeidőben” üres, az alapvető célokat nem akadályozó területhasználat továbbra is folytatható. Mintegy 1 millió köbméter víz befogadására alkalmas.

Másodszor van az állandó vízű tározórész, egy 7,2 hektár nagyságú tó, mely kedvező teret nyújt a vízinövények, a vízhez kötődő állatvilág megtelepedésére, gyarapítva ezzel a térség vizes-nedves élőhelyeit. Ez utóbbi vízzel való feltöltése már megkezdődött.

Épül a dozmati víztározó
Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

„A dozmati tározó megépítésével, az Aranypatak mederrendezésével, s a már megépült Lukácsházi tározó összehangolt működtetésével válik teljes körűvé Szombathely és a környező települések árvízi védettsége” – közölte lapunkkal a cég.

A beruházásról további részleteket itt olvashat Őszre elkészül a dozmati víztározó, nem lesz több árvíz Szombathelyen 2019. April 24. 18:43 .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech