Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Befejeződött a kőszegi Jurisics-vár felújításának első üteme

Július elsejétől a vár nagy részét látogathatják az érdeklődők és a Kőszegi Várszínház is visszatérhetett a vár belső udvarára.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A másfél évig tartó felújításnak köszönhetően teljesen akadálymentesítették a turisták által látogatott épületrészeket, új látogatóbarát kiállítótereket hoztak létre, a lovagtermet és az árkádos pincét pedig alkalmassá tették arra, hogy ott korszerű körülmények között rendezhessenek konferenciákat, de akár lovagi vacsorákat és borkóstolókat is - mondta el az MTI-nek hétfőn Pócza Zoltán, az intézmény igazgatója.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Megújult a vár homlokzati része, a közművelődési és múzeumi részeket pedig különválasztották az irodáktól, utóbbiakat történelmileg "értéktelenebb" épületrészben helyezték el.

Pócza Zoltán ismertetése szerint a csaknem egymilliárd forintba kerülő felújításhoz Kőszeg városa 790 millió forint pályázati támogatást kapott az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében, amihez több mint 158 millió forint önrésszel járult hozzá az önkormányzat.

A Jurisics-várban keddtől új állandó kiállítás mutatja be a látogatóknak a vár történetét "A kőszegi vár évszázadai címmel", az úgynevezett aranyszobában pedig a Kőszeghez kötődő legértékesebb műtárgyakat, köztük a Szőlő Jövésnek Könyvét tekinthetik meg a látogatók.

Az ideiglenes kiállítások rendezésére alkalmas kiállítótérben szeptembertől egy Ottlik-kiállítás tekinthető meg, egy másikban pedig a Szent Korona kőszegi vonatkozásairól gyűjthetnek információkat a látogatók ősztől.

A fegyverszobában az eddigieknél sokkal interaktívabb módon ismerkedhetnek az érdeklődők a középkori fegyverekkel, harci ruházatokkal, amelyek közül néhányat kézbe vehetnek, sőt fel is próbálhatnak.

A várbelső egy korszerű vetítőteremmel is bővült, ahol Kőszeggel és a Jurisics-várral kapcsolatos filmeket mutatnak be, ezen kívül az épületben egy új ruhatár, büfé, ajándéküzlet és egy lift is szolgálja a látogatók kényelmét.

Az igazgató szerint a felújítás második ütemében, december végéig a vár külső és belső udvara, valamint egy turistaszállónak is használt épületrész újulhat meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés