Bekukkantottunk a rejtélyes szombathelyi manóajtó mögé

Ami mögötte van, tényleg varázslatos.

Talán egy kis manó lakik a szombathelyi Szent Márton utcai aluljáró oldalán? Egy pici kis ajtó indította be az emberek fantáziáját egy Facebook-csoportban nemrég.

Vajon ki és miért rakta oda? Van-e túloldalán valami vagy valaki? Ha szereti a meséket, akkor ezer történetet szőhet köré, de mi azért bekukkantottunk rajta, persze csak átvitt értelemben.

Manóajtók
Mészáros D. Zsolt

A kis manóajtó elhelyezője ugyanis egy most már az Őrségben élő művész, Vári Tamás, mi pedig beszélgettünk vele egy kicsit. Mint mondja, hobbiként indult az egész, még tavaly nyáron.

Az interneten látott kis ajtókat, de azok mind beltériek voltak. Mivel szeret makettezni, először csak a saját örömére készített egy kis manóajtót, amit aztán egy hirtelen jött ötlettől vezérelve kiragasztott még Zalaegerszegen.

Manóajtók
Ez a kis ajtó jutott nekünk.
Mészáros D. Zsolt

Egy idő után aztán az emberek elkezdték felfedezni, és önálló életre kelt az ötlet, így jöttek is az újabb kis ajtók. Az eljárást is fejleszteni kellett, hiszen sajnos az első változatok még nem voltak igazán időtállók, és sajnos az emberek is lefeszegetik őket, így Zalaegerszegen a négyből már csak egy maradt.

Manóajtók
Miből lesz a cserebogár, vagyis a kis ajtók.
Vári Tamás

Mint mondja, sokszor csak sétál a városokban és rábukkan egy helyre, ahol a kis ajtó beleillik a környezetébe. De az emberek is sokszor írnak neki, hogy szeretnék, ha az ő városukban is lenne egy kis manóajtó.

Manóajtók
Egy kis kínai étterem valahol egy fal tövében a megyében.
Vári Tamás

Néha csak megihleti egy hely, az ötletek pedig pillanatok alatt összeállnak. Így lett például motel egy elhagyatott ház tövében, de volt, hogy egy fodrászszalon kérésére készült egy kis borbélyüzlet kirakattal.

Manóajtók
Igen, az ott egy hangya.
Mészáros D. Zsolt

Tamás egyébként rengeteg terve van még. Az ajtókból legalább három típus készül majd, és lennének más makettek is, amiket egy kis fejtörővel lehetne megtalálni. Azt is elárulta, hogy Szombathelyre is kerülnek majd még ki manóajtók, úgyhogy legyen mindenki szemfüles.

Manóajtók
Before/After. | A fotókra kattintva galéria nyílik!
Vári Tamás
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra