Eddig: 1 671 363 / 3 000 000 Ft, 80 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

De miért drágább nálunk az üzemanyag a szomszédainkhoz képest, miközben csökken a világpiaci ár?

A 27 százalékos áfa csak az egyik tényező.

Habár folyamatosan csökken az üzemanyagok nagykereskedelmi ára most már több hónapja, Magyarországon még mindig drágábban tankolhatunk, mint a szomszéd országok többségében.

A különbség pedig növekszik, Romániában és Szlovéniában például 100 forinttal olcsóbb a benzin literje, mint nálunk, a különbség három hete mág csak 70 forint volt - írta az rtl.hu .

Jogos lehet a feltételezés, hogy a 27 százalékos magyarországi áfa az oka az eltéréseknek, ám a jegybank arra hívja a figyelme, hogy eközben a jövedéki adó az uniós minimumnál is alacsonyabb Magyarországon.

A Magyar Nemzeti Bank szerint a magas üzemanyagárak oka a magas árrés, vagyis nálunk nagyobb haszonnal dolgoznak az olajkereskedők.

Úgy számolnak, hogy

az árrés februárban 170 forint volt literenként a benzin estében, miközben a régió több országában átlag 102 forintnak megfelelő összegre rúgott.

A MOL története legnagyobb nyereségét érte el tavaly Felfoghatatlanul sok profitot termelt tavaly a MOL February 17. 06:43 , egy év alatt nettó 628 milliárd forint haszonra tett szert.

A cég részvényei után történelmi mértékű osztalékot, csaknem 280 milliárd forintot fizetett ki tavaly.

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság