Birtokháborítás Felcsúton

Először gondoltam arra, hogy mégsem a jóképű, tehetséges Gordonnak kéne vezetni az Orbán rendszer megdöntésére szövetkezett szabadcsapatokat. Ennél még Mesterházy is tökösebb.

Franz Kafkának olvasható egy novellája (A törvény kapujában), amely egy példabeszéd, értelme sok rétegű, és a létezés mélyére hatol. Ebben egy ember megérkezik egy kapuhoz, ami előtt őr áll, bemenne, de az figyelmezteti, hogy ilyet tenni tilos. Hősünk nem agresszív, lojális a törvényhez, ezért leül a kapu elé várakozni, hátha beengedik. Hiába, eltelik az egész élete, de halála előtt megkérdezi az őrt, hogyhogy rajta kívül senki nem akart itt bejutni? „Itt rajtad kívül senki be nem léphetett volna. Ezt a bejáratot csak a te számodra jelölték ki. Most megyek és bezárom”.

Ez jutott eszembe, amikor láttam azt a videót, amin Bajnai Gordon Felcsútra utazik baráti társasággal, hogy körbesétáljanak Orbán Sasfészkében. Ám egy megviselt állagú biztonsági őr megállítja őt, s közli, hogy tilos az átjárás. Bajnai halkan és tisztelettudóan elégedetlenkedik, miért nem lehet itt sétálni? Két hete még szabad volt, különben is, semmilyen tábla nem tiltja. Nemsokára megérkezik az erősítés, egy autóból több őr érkezik, és közlik az ellenzék vezérével, a lehetséges miniszterelnökkel, hogy húzzon el innen. Ő szót fogad, nem lép be Felcsútra, a hatalom titokzatos központjába.

Orbán Viktor kert végi pavilonja, mögötte az új stadion
Orbán Viktor kert végi pavilonja, mögötte az új stadion
Mészáros Zsolt

Először gondoltam arra, hogy mégsem a jóképű, tehetséges Gordonnak kéne vezetni az Orbán rendszer megdöntésére szövetkezett szabadcsapatokat. Ennél még Mesterházy Attila is tökösebb. Értem én, hogy lelkében a magyar lojális a törvényekhez, de azt kevésbé, mióta családi tulajdon Felcsút és környéke? Nem beszélve azokról az emberekről, akik itt élnek a család stadionjának árnyékában. Gondolom, róluk már eleve lemondtak, éppen úgy, ahogy a rabszolgákat is a fáraó mellé temetik. A probléma, ahogy a nemzetközi helyzet is, fokozódik, mert szép lassan az egész ország földterületét megszerzi magának a Közgép, és az Orbán klán.

Az én szememben igaz ember és politikus volt Mahatma Gandhi, akivel ha ilyen történt volna, halkan közölte volna az őrrel, hogy ő akkor is végigsétál Felcsúton, ha ez tilos, és akár meg is verhetik. Egyszerűen el kezdett volna sétálni befelé, talán pár méter után sallert és kokit is kapott volna, de felállva újból gyalogolt volna előre, egészen addig, amíg egy ország nem követi őt a szabadság felé. A szabadsághoz vezető úton az ember átlép határokat, kapukat, mert ennek ez a módja a történelemben. Ebben a kontextusban még ijesztőbb Kafka utolsó mondata, még találóbb és tragikusabb Bajnai Gordonra nézve.

Épül a Makovecz-stadion
Épül a Makovecz-stadion
Mészáros Zsolt

Értem én, hogy különböző politikai személyiségek és stílusok léteznek, és valóban nem lenne szerencsés, ha Orbán Viktor lenne a minta. Kevesebb cinikus, erőszakos, autokratikusabb személyiséget ismerek a magyar történelemben, de. Létezik a harcmodor is, ami nem feltétlenül erőszakos (lásd Gandhit), de mindenképp szükséges a csata, háború megnyeréséhez. Gondoljunk bele, mi történt volna, ha Bajnai nem engedelmeskedik az első őr felszólításának? Idővel biztosan lökdösni kezdik, esetleg pofán vágják (lásd Gandhit), de még az erőszakmentes politizálásban is el kell viselni, hogy valaki erőszakot szenvedjen el. Vajon, mitől félt Bajnai? A pofontól? A törvénytől? Az őrtől? Hogy ő nem Gandhi, és még az út felénél elmegy a kedve és ereje? Hogy majd nem követik Felcsútra őt a választói? Ennél még Gyurcsány Ferenc is bátrabb, sőt. Néha azt gondolom, rengeteg hibája ellenére is, de benne legalább van bátorság olyat tenni, mit nem illik. A politika inkább ilyen embereknek való.

Amikor Julius Caesar haza akart (Róma, Felcsút) menni légióival, figyelmeztette őt a szenátus, hogy ne merje átlépni a folyót. Ő mégis átlépte a Rubicont, és ezáltal megváltozott Róma, majd az egész világ sorsa. Vagyis nemcsak a Holdon, de itt a földön is létezik az a kis lépés, ami hatalmas lépésnek számít a szabadság felé. Vajon, van-e a magyar ellenzékben bárki, aki képes lenne erre a mozdulatra? Most csak a biztonsági őrök mozdulatlan árnyékát látom a porban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Meglestük Felcsúton Orbán épülő stadionját és budiját

„Majd szólok Viktornak, hozza a géppuskát” – válaszolja a miniszterelnök szomszédja arra a kérdésünkre, mi lesz, ha jönnek majd Felcsútra a Fradi-szurkolók.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény