Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eddig: 0 0 0 0 0 0 0 / 2 500 000 Ft, még 0 nap

„Elhoztuk a 21. századot” – Bemutatták, milyen buszok járnak Szombathelyen január 1-től

Aláírták a szerződést a szombathelyi helyijárat új üzemeltetőjével.

Nem pirosak lesznek ám, hanem kékek – mondja a városháza egyik munkatársa az épület előtt, amikor fél 11 előtt néhány perccel begördül egy piros Mercedes midibusz, rajta a Blaguss felirattal.

Új Blaguss buszok Szombathelyen
Mészáros D. Zsolt

Ráadásul nem is késik, fél 11-re kértük a buszt, és pontosan itt van – teszi hozzá. Ez nem is annyira mellékes, ugyanis pontosan ilyen buszokból áll majd a szombathelyi városi tömegközlekedés január 1-jétől.

Két hete írtuk, Bebukta a Volán Szombathelyt – Januártól a Blaguss fogja üzemeltetni a helyijáratokat June 18. 19:19 hogy a Volánbusz bebukta a helyi tömegközlekedésre kiírt közbeszerzési pályázatot, a nyertes az osztrák Blaguss cég lett, pontosabban annak magyarországi leányvállalata, a Blaguss Hungary Kft., aminek Sopronban van a székhelye.

Új Blaguss buszok Szombathelyen
Mészáros D. Zsolt

A cég Ausztriában már régóta működik, a helyi és helyközi járatokban is, és Magyarországon is jelen vannak sok településen.

A múlt heti városi közgyűlésen Új cég buszai járnak majd Szombathelyen, összevonták az Agorát és a Médiaközpontot, mehet a stadion államosítása June 24. 08:43 a képviselők egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül megszavazták, hogy a Blagussé legyen a következő tíz évre a szombathelyi helyijárat. Január 1-jén veszik át, és szerda délelőtt már alá is írták a szerződést az önkormányzattal.

Új Blaguss buszok Szombathelyen
Mészáros D. Zsolt

A szolgáltatást összesen 37 darab Mercedes busz beállításával végzik majd. Ezek közül 3 midi, 5 csuklós, 27 szóló és 2 szóló tartalék autóbusz lesz. A buszok 85 százaléka vadonatúj lesz, a többi használt, de öt évnél fiatalabb.

A buszok megfelelnek az Euro 6 környezetvédelmi előírásoknak, alacsony padlósak, klimatizáltak. A városháza előtt egy midibuszt mutattak be, ez a legkisebb a flottában, ilyenek járnak majd a kisebb forgalmú vonalakon.

Új Blaguss buszok Szombathelyen
Mészáros D. Zsolt

Meg is néztük közelebbről, az ajtók nyitva voltak, de így is kellemes hűvös volt bent, ami a leginkább szembeötlött, hogy tágas terek vannak. Könnyű az üléseket használni, táskáknak, csomagoknak is van hely, és az egész belső minőséget tükröz.

Külön kiemelnénk a hátsó ajtónál a lehajtható rámpát, ami a kerekesszékeseket, gyerekkocsis szülőket segíti, azt is láttuk, hogy egy gombnyomásra lejjebb süllyedt az egész busz, hogy még könnyebb legyen a beszállás.

Új Blaguss buszok Szombathelyen
Mészáros D. Zsolt

Az ünnepélyes aláírás utáni sajtótájékoztatón Nemény András polgármester emlékeztetett, hogy a választási kampányban jobb tömegközlekedést ígértek. Sikerült versenyhelyzetet teremteni, és most a siker kapujában állnak – mondta.

Kifejezte reményét, hogy Szombathely mintaváros lehet, és az itteni példa talán beindít egy olyan folyamatot, amivel az egész országban megújul a helyi tömegközlekedés.

Új Blaguss buszok Szombathelyen
Mészáros D. Zsolt

Szlávik Gábor, a Blaguss Hungary Kft. vezetője azt ígérte, minőségi szolgáltatást nyújtanak, nem csak a buszok lesznek újak, hanem újragondolják a jegy- és bérletértékesítést, elektronikus rendszerben is gondolkodnak, folyamatos fejlesztéseket ígért és azt, hogy a buszok kinézetét a helyi igényekhez igazítják.

Új Blaguss buszok Szombathelyen
Mészáros D. Zsolt

Elhoztuk a 21. századot – mondta Horváth Soma alpolgármester, aki azt is kifejtette, hogy a tömegközlekedés jelenlegi 10 százalékos kihasználtságát a következő években évente 3-5 százalékkal akarják emelni.

Mi tesszük hozzá, hogy nem csak új buszok, hanem megfizethető árak és kedvező menetrend is kell ehhez. A Blagussnak most fél éve van, hogy ezeket – az önkormányzattal közösen – kidolgozza.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet