Új cég buszai járnak majd Szombathelyen, összevonták az Agorát és a Médiaközpontot, mehet a stadion államosítása

Olvassa újra tudósításunkat a szombathelyi közgyűlés júniusi üléséről.

19:45 Itt a vége

Ezzel vége a nyilvános ülésnek, az már biztos, hogy a nyáron lesz rendkívüli közgyűlés.


19:05 Ingatlanok ügye

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

A zárt ülésről emelték át ide, így nincs anyagunk róla. Illés azt mondja egymilliárd forint értékű ingatlant akarnak eladni egy csomagban, ami nem szerencsés, ezeket nem egyben kellene eladni. Van köztük olyan, amire kész tervek születtek a SZOVA-nál.

Illés szerint több esetben alulértékelték az ingatlant, túl olcsón adják el.

40 percig vitáztak róla, és megszavazzák az eredeti javaslatot.

Közgyűlés 2021.06.24.
Távolról
Kiss Tamás

Nemény azt mondja, nagyon szigorúak a feltételek, és licitálni kell majd a csomagra. Egyben akarják eladni,azért, hogy ne válogassák ki az értékesebb ingatlanokat, és szigorú hasznosítási szabályok vannak.

Horváth Attila hozzáteszi, nem adnak el olyan ingatlant, amit bérbe is lehet adni.

Takátsné Tenki Mária szerint mutyigyanús az ügy, mert nincs benne, miért is venné meg ezeket az ingatlanokat egy befektető.


19:00 A sportkomplexum állami kézbe adása

Írtunk róla Megszületett a megállapodás a szombathelyi Haladás stadion államosítására 2021. June 18. 15:09 , azt is, hogy fél éve húzódik az átadás, és hogy valóban volt a háttérben pénzügyi vita.

És vita nélkül, egyhangúlag meg is szavazzák a képviselők.

Aztán gyorsan átléptek pár napirendi ponton.


18:45 Még mindig az összevonás

Hosszan vitáznak rajta, látszik, hogy a politikusoknak kényes téma a média. (Zárójeles megjegyzés: (A média számára sokkal egyszerűbbek a a politikusok.)

Illés szerint nem biztos, hogy jó, ha kampányolnak a közgyűlésben. Korábban Koczka Tibor előválasztási képviselőjelölt tett néhány ígéretet megválasztása esetére.

Közben még mindig a települési polgármesterek levelein vitáznak, a városvezetés szerint erre Hende Csaba kényszerítette őket, a Fidesz szerint ez nem igaz.

Végül megszavazták az Agora és a Médiaközpont összevonását.


18:20 Az Agora és a Médiaközpont összevonása

Sokszor írtunk róla, legutóbb azt, hogy visszavonták Visszavonták a szombathelyi szuper kulturális és médiaszervezet igazgatói pályázatát 2021. May 24. 07:12 az új önkormányzati cég igazgatói pályázatát, mert nem látszott, mikor lehet végrehajtani az összevonást.

Melega Miklós azt mondja, ez már kényszerpálya, mert a városi tévé kapcsán olyan gondok merültek fel, amit csak az Agora közreműködésével lehet megoldani. Az összevonások mindig racionalizálással járnak, ami szolgáltatás-csökkenést is okoz, már most is több műsor szűnt meg.

Felhívja a figyelmet arra, hogy a tévé nem csak hírközlő, hanem értékes anyagokat rögzít, amit archívumba lehet rakni, és megőrizni az utókor számára.

Czeglédy Melegához szól, nem látta, hogy felszólalt volna, amikor az ő politikai családja megszüntette a Savaria Fórumot, és kitiltották az ellenzéki képviselőket a városi tévétől.


18:05 A balatonberényi gyermeküdülő sorsa

Írtunk róla sokszor, legutóbb a hét elején Háromszor próbálta megszerezni a volt balatonberényi gyermeküdülőt a szombathelyi önkormányzat 2021. June 21. 07:18 . Ez most egy beszámoló, Czeglédy Csaba idézi fel a történetet, aki már évek óta foglalkozik az üggyel. A város többször át akarta venni, nem sikerült. Arról sem értesítették az önkormányzatot, hogy árverésre bocsátották, pedig erre írásos ígéretük volt.

A balatonberényi gyermeküdülő
Forrás: Facebook / Dr. Ceglédy Csaba

Bejelenti, minden jogi lehetőséget igénybe vesz, hogy a jogszabályellenes eladást lenullázza, a gyermeküdülő visszakerüljön az államhoz, és egy kormányváltás után megkapja az önkormányzat.

Illés Károly arra hívja fel a figyelmet, hogy az Erzsébet-táborokban sok szombathelyi gyermek tud ingyen üdülni, a berényi tábor egyébként rossz állapotban van, sokat kellene rákölteni.

Czeglédy megismétli, szándékosan intézte úgy a nemzeti vagyonkezelő, hogy az önkormányzatnak ne legyen esélye sem arra, hogy megszerezze az üdülőt.


18:00 Új utcanevek

Több napirendi ponton léptek át gyorsan, köztük megszavazták az új utcaneveket.


17:10 Még mindig a Médiaközpont

Horváth Gábor szerint a tévét ki akarja nyírni a városvezetés, a nyomtatott újságot pedig fel akarják tuningolni. Kijelenti, az ügyvezető az LMP pártkatonája, és a lap egyre inkább a propaganda felé megy el. Aut megemlíti, hogy egy év alatt hétmillió forintba került a cégnek Farkas Balázs, akit főtanácsadóként alkalmaztak.

Sátory Károly javasolja, hogy a Médiaközpontnak szánt plusz pénzből inkább engedélyes játszótérre költsék.

Czeglédy szerint a fideszes képviselőknek az a bajuk, hogy a kormánymédia mellett egy másik lap is eljut ezekre a településekre. Hozzáteszi, érdekes, hogy éppen a fideszesek aggódnak a sajtószabadságért, akik szinte az egész sajtót elfoglalták. Elmondja azt is, hogy a Médiaközpont régebbi igazgatója, Lovass Tibor négyszemközt elmondta, megtiltották neki, hogy ellenzéki képviselőt behívjon a tévébe.

Illés Károly szerint ebben a helyzetben bűncselekmény gyanúját veti fel, ha a lap bővítésére költenek. Átad egy levelet, amiben az érintett 11 település polgármestere jelenti ki, hogy nem tartanak igényt a Savaria Fórumra.

Nemény megjegyzi, a polgármestereket Hende Csaba befolyásolja, mert attól tartanak, ha ne teljesítik a kéréseit, akkor nem kapnak fejlesztési pénzeket.

Kitör a veszekedés, a polgármester azt mondja, egy percet ad, hogy mindenki egyszerre beszéljen.

Nemény felteszi a kérdést, a polgármesterek nyilatkozata mögött van-e testületi döntés, szomorú, hogy ilyen választásra kényszerítették őket. Kijelenti, akármit is tesz a Fidesz vagy Hende Csaba, ezt akkor is meg fogják szavazni, mert tudják, hogy ez így helyes.

Koczka Tibor szerint ez az akció nem Hende Csabáé, hanem egy pártkatonáé, aki kinyomtatta, és körbevitte. De pár év múlva jó kordokumentum lesz.


16:35 Mire jó a Médiaközpont?

Ha jól látjuk, főként üzleti tervekről lesz szó. Czeglédy közben javasolja, hogy ha valaki hó közepén akar parkolóbérletet venni, az a bérlet a következő hónap közepéig legyen érvényes. Ez csak informatika kérdése.

Illés Károly a Médiaközpontot hozza elő, azt, hogy plusz pénzt adnak a Savaria Fórum megjelenésének kiterjesztése A hirdetési piacra hivatkozva a teljes szombathelyi választókörzetre kiterjesztik a Savaria Fórumot 2021. June 21. 15:48 miatt. Szerinte a lap egyre inkább kampánylappá válik, ezért nem támogatják ezt a javaslatot.

Közgyűlés 2021.06.24.
Városvezetés
Kiss Tamás

A polgármester azt mondja, a környéken lakók többsége Szombathelyen dolgozik, rendszeresen jár itt, használja a szolgáltatásokat. Kijelenti, a terv mögött lakossági igény van.

Lendvai Ferenc lapunk cikkét A hirdetési piacra hivatkozva a teljes szombathelyi választókörzetre kiterjesztik a Savaria Fórumot 2021. June 21. 15:48 idézi, miszerint a bővítés plusz 23 millióba kerül, ami a Médiaközpont gazdálkodásában mínusz 15 milliót jelet. Ha ő egy magáncég tulajdonosa lenne, és az ügyvezető ilyen üzleti tervet készítene, akkor gyorsan elbúcsúzna tőle.

Nemény arra emlékeztet, hogy az üzleti tervben két éves megtérülési idő van, egyébként sokkal olcsóbb lesz a működtetés, mert a bérelt épületből önkormányzati ingatlanba költözik a cég.

Horváth Attila elmondja, készült egy felmérés, a szombathelyiek több mint 70 százaléka ebből a lapból tájékozódik. Szerinte meg kell próbálni bővíteni, ha nem megy, akkor korrigálnak.

Koczka Tibor szerint nem látszik, mi a cél a Médiaközponttal, és ez nagy probléma. Eddig 490 négyzetméteren volt a városi tévé, az előző ciklusban úgy látták, a költöztetés olyan drága, hogy 20 év alatt térül meg. És most már ne, úgy kell kommunikálni, mint tíz éve, a tévé jelenlegi műsorstruktúrája elavult. Javasolja, a Médiaközpont készítsen egy rövid távú tervet, hogyan akarnak kommunikálni a következő 3-5 évben.

Nemény azt mondja, folyamatban van a struktúra átalakítása, a városi tévének online már nagyobb a nézettsége, mint a tévécsatornán, és jelen vannak a közösségi oldalakon is.


16:30 Önkormányzati rendeletek

Többek között megtárgyalják Nemény András döntéseit 308 ügyben döntött a szombathelyi közgyűlés helyett Nemény András polgármester 2021. June 23. 19:02 , amiket a rendkívüli jogrend alatt hozott. Czeglédy Csaba megint a biztonságot hozza elő, azt kéri, hogy az ország másik felében történtek miatt ne csináljanak bunkert a városházából. Nem gondolja, hogy a városvezetők, hivatali dolgozók veszélyben éreznék magukat. Kéri, maradjon meg a nyitott városháza rendszere.

Nemény szerint van mit tenniük, de nem akarnak szigorítani, azt kell tudniuk, ki, miért, kihez megy be a városházára. Ezt ki kell dolgozni, de semmiképpen nem akarják lezárni az épületet.

Horváth Attila azt mondja, van egy kormányrendelet, amit be kell tartani, ezt nemrég hozták.


15:45 Még mindig a buszpályázat

Czeglédy Csaba szerint látszik, melyik cég tette a jobb ajánlatot, de felhívja a figyelmet, hogy a Volánbusznál szombathelyiek dolgoznak, nem rajtuk múlt, hogy milyen színvonalat tudtak hozni.

Mint mondja, valószínű, hogy a mostani buszsofőrök vezetik majd az új cég buszait, de nem következhet be olyan, hogy ha átmennek a munkatársak az új céghez, rosszabb kondíciók mellett kell dolgozniuk.

Közgyűlés 2021.06.24.
Lendvai hozzászól
Kiss Tamás

Nemény javasolja, hogy a Blaguss ajánlatát fogadják el, de természetesen ki kell dolgozni a részleteket, és ellenőrizni fogják a teljesítést. Koczka Tibor örül, hogy volt piaci verseny, és köszöni a Volán eddigi munkáját. Igaz, a szombathelyiek és a képviselők is szenvedtek a buszok miatt, a minőség miatt.

Képviselőként szembesült azzal, hogy a Volánbusszal kötött szerződéssel gondok vannak. Mint mondja, Hende Csaba tavaly elektromos buszokat ígért a Modern Városok programjában, de erről nincs hír. Kérdezi, a váltás mit jelent majd a menetrend szempontjából.

Tóth Kálmán felhívja a figyelmet, hogy a választókerületi képviselőknek fontos feladatuk lesz begyűjteni a lakossági igényeket, és azokat továbbítani, hogy megfelelő rendszert dolgozzanak ki. Bízik abban, hogy a mai döntés megalapozza ezt a folyamatot, és január 1-től megfelelő rendszer indul el.

Czeglédy idézi az anyagot, az új cég számít a képzett munkaerőre, de nem tervezi a teljes személyi állomány átvételét. Akik átmennek az új szolgáltatóhoz, azoknál érvényesíteni kell a munkáltatói jogutódlást - mondja.

Koczka számára gyanús, hogy a Fidesz képviselői nem jelentkeznek hozzászólásra. Aztán Ágh Ernő mégis jelentkezik. Szerinte történelmi pillanatok előtt állnak, korábban elképzelhetetlen volt, hogy egy másik cég veszi át a helyét. Örülnek neki, hiszen szükség van a változásra. Példaként említi a GYSEV megjelenését, ami nagy mértékben javította a vonatközlekedést.

Illés Károly szerint ez a helyzet köszönhető a Volán nem helyi vezetőnek, hiszen egyre előnytelenebb szerződésmódosításokat kértek, Illés szerint megérdemlik a mostani döntés. De hangsúlyozza, a puding próbája az evés, ő is aggódik a dolgozókért, az már most látszik, hogy az új cég levesebb emberrel dolgozik majd.

Takátsné Tenki Mária arra hívja fel a figyelmet, hogy a Volán több százmilliót követel a várostól a 2020-as és 2021-es évekre. Ezeket rendezni kell, biztos, hogy nehéz tárgyalások lesznek. A Blaguss pályázatát támogatja - jelenti be.

Nemény egyetért, hogy nehéz tárgyalások lesznek, amikor a járvány alatt csökkentették a járatokat, így is több pénzt követel a cég. Meg fognak küzdeni az utolsó forintért is, de a jogos követeléseket ki fogják fizetni.

A képviselők egyhangúlag elfogadják a Blaguss Agora Hungary Kft. pályázatát, ezzel 2022. január 1-től ez a cég működteti a szombathelyi helyijáratot.


15:20 Évtizedek után nem a Voláné lesz a szombathelyi buszközlekedés

Nem meglepő, hogy késéssel folytatódik a közgyűlés, ez már megszokott. Elkezdik a napirendi pontokat, és rögtön itt van a buszközlekedsre kiírt pályázat. Írtunk már róla, a lényeg, hogy a Volánbusz elbukta a pályázatot Bebukta a Volán Szombathelyt – Januártól a Blaguss fogja üzemeltetni a helyijáratokat 2021. June 18. 19:19 , és egy osztrák-magyar cég lesz a szolgáltató Szombathelyen.

Nemény András szerint ez a mai közgyűlés legfontosabb ügye. Több jelentkező volt a pályázaton, az volt a szempont, hogy a következő tíz évben kiszámítható legyen a tömegközlekedés. Ez a tíz év sikertörténet lehet - mondja. Megjegyzi, a Volánbusszal rendezni kell a tartozásokat, de ebben az évben nem a város feladata lesz, hogy kifizesse a teljes követelést. De mindent megfizetnek, amit jogosnak tartanak.

Horváth Soma alpolgármester kifejti, az a cél, hogy minél többen használják a tömegközlekedést, ami a dugókon, parkolóhely-hiányokon is segítene. A Volánbusz pályázata 100 millióval drágább volt, és érvénytelennek is minősíthető, mert előlegfinanszírozásban gondolkodnak továbbra is, a pályázati kiírás nem ezt tartalmazta.

Most át lehet vezetni a helyi közlekedést a 21. században, modern, környezetbarát, klímás buszok lesznek. A menetrendet biztosan változtatni kell, de azt is kiszámítható módon kell tenni.

Közgyűlés 2021.06.24.
Figyelem
Kiss Tamás

A cég magyar tulajdonosa mutatja be a terveiket, a magyar leányvállalat 2008-ban alakult meg. Modern járműparkjuk van, Ausztriában két év az átlagéletkoruk, megfelelnek minden környezetvédelmi szabálynak.

Ha ők nyerik a pályázatot, Szombathelyen is építenek egy telephelyet. Vállalatoknak szállítják a munkásokat, nemzetközi járatokat üzemeltetnek, Bécs-Budapest között is. Városi tömegközlekedésben sok osztrák városban ott vannak, Magyarországon is jelen vannak kisebb városokban, például Fóton.

A buszok nagy része 2021-es gyártásúak lesz, a többi is maximum ötéves. Digitális klíma, alacsonypadló jellemzi őket. Modernizálni akarják a jegyrendszert is, telefonos, bankkártyás módszerekkel. A buszokat telefonon követni lehet majd, hosszú távon akarnak Szombathelyen dolgozni.


13:35 Ebédszünet

15:00-ig.


13:10 Sokan most látják, mi történik a városban

Czeglédy Csaba azt mondja, sokan jelezték, hogy most lett számukra világos, hogy mi is történik a városban, ezért is jó a két közgyűlés közti vita. Melegának felhívja a figyelmét, hogy a kormány járványkezelését kiválónak nevezni túlzás, mert több mint 30 ezer honfitársunk hunyt el.

Kijelenti, nem mehetnek el szó nélkül amellett, hogy ismét hangos a Falco-gyár, erről ő is meggyőződött, és ismét megjelent a szálló por. Kéri, hogy figyeljenek oda, a gyár egyébként sorra teszi a feljelentéseket azok ellen, akik kritizálják őket, a polgármestert és Czeglédyt is feljelentették.

Megjegyzi, már nem tagja a közgyűlésnek az a két volt fideszes képviselő, akik mindenképpen meg akarták alapítani a Szomparkot, de azóta kiderült, hogy a cég nem alkalmas a feladatra. Czeglédy szerint fel kell szórni sóval a Szompark helyét.

Nemény bejelenti, a szezon végén átvizsgálják a céget, biztosan lesz változtatás. Hisz abban, hogy a Falco viszi tovább a környezetvédelmi intézkedéseit, lépésről lépésre haladnak.

Koczka Tibor elmondja, hogy még mindig rajta van a Fidesz belső levelezési listán, és ott látta, milyen kommunikációs paneleket írnak elő az ellenzéki városok fideszes képviselői számára. És ezeket ma délelőtt vissza is hallotta.


12:45 Kit sértett meg Kecskés László, és ki sértette meg Kecskés Lászlót?

Vihar a biliben – ezt mondta Kecskés László korábban a városi oltópontokról, ezt Nemény András után László Győző is felidézi. Utóbbi elmondja, hogy a háziorvosok először a kormányhivatalt keresték meg, ott nem kaptak segítséget, utána fordultak az önkormányzathoz, ahol ki is alakították az oltópontokat, amiknek működését végül nem engedélyezték. László Győző emlékeztet, hogy Kecskés László a háziorvosok, vagyis orvoskollégái kérését minősítette az ominózus mondattal.

Közgyűlés 2021.06.24.
Kecskés László (középen) komoly vita közepébe került.
Kiss Tamás

Kecskés azt mondja, kicsit árnyalná a helyzetet. Az oltás megoldódott, a háziorvosoknak maximum napi húsz oltást kellett beadniuk, a kórházi orvosok több mint 200-at adtak be. Kijelentette, a városvezetés visszaélt több orvos nevével, sokan úgy írták alá, hogy azt hitték, ennek nem lesz politikai oldala.

Kijelenti, Nemény belerúgott a kormánymegbízottba, és azt várja, hogy ő barátként tekintsen rá.

A polgármester azt mondja, Kecskés most a teljes háziorvosi rendszert megsértette, és számtalan hazugságot mondott. A képviselet eskü köti a város érdeleinek képviseletére, és ezzel ment most szembe. Kijelenti, elképesztő kijelentéseket tett Kecskés, aki az egészségügyi bizottság elnöke is. A városvezetés nem hozott volna ilyen döntéseket, ha nem kérik az orvosok, és az államtitkár nem biztatta volna a polgármestereket az intézkedésre.

Nemény szerint nincs a teremben, aki ebből politikát csinált, és Szekszárdon engedélyezték is, ahol ugyanúgy csinálták, mint Szombathelyen. Szombathelyen mindenki tudja, mi történt, ezt nem lehet megvédeni, ez a Fidesz hibája. A polgármester kijelenti, óriásit csalódott Kecskésben.

László Győző szerint is sikerült az egészségügyi dolgozókat vérig sérteni, határozottan visszautasítja az állításait, és felszólítja Kecskést, hogy szégyellje magát.

Kecskés azt mondja, senkit sem akar megsérteni, de azt, hogy őt nyíltan sértegetik, keményen visszautasítja. Kijelenti, csak azt mondta, hogy a városi oltópontok nélkül is megoldották a helyzetet.

Nemény hozzáteszi, Kecskésnek nem kellett volna nyilatkoznia ebben a kérdésben, mert az egészségügyi bizottság elnökeként jobban odafigyelnek az egészségüggyel kapcsolatos megszólalásaira.


12:15 Kinek kell ott lennie egy sajtótájékoztatón?

Horváth Gábor azt kifogásolja, hogy egy gyalogoshíd felújításáról szóló sajtótájékoztatóra nem hívták meg, pedig az ő körzetében volt, és hogy nem minden kérdésére kap választ a hivataltól. Nemény emlékeztet rá, hogy az előző ciklusban a hivatali munkatársak le voltak tiltva arról, hogy információt adjanak ki ellenzéki képviselőknek, és ki sem mehettek velük helyszíni problémát megnézni.

Közgyűlés 2021.06.24.
Horváth Gábor nagyon aktív.
Kiss Tamás

Melega Miklós (Fidesz) politikai propagandának nevezi, hogy a városvezetés kormányzati elvonásokról beszél, szerinte nem voltak elvonások. A járvány okozta gazdasági válság miatt kellett lépéseket tenni, a gazdasági visszaesést pedig nem lehet elvonásnak nevezni.

Arra is kíváncsi, hogy a városvezetés tárgyalt-e az Aptiv vezetésével a költözésről. Nemény azt mondja, igen, úgy tudja, ez egy tulajdonosi döntés volt, nem a helyi vezetők döntötték el.

Nemény kiakad, miután azt kapta a Fidesz-frakciótól, hogy nincs lobbiereje a kormánynál. Felidézi, hogy Illés Károllyal közösen mentek tárgyalni a minisztériumba, közben Hende Csaba semmit sem tett a város kompenzációjáért.


12:00 Volt jó dolog is a pandémiás időszakban

Ezt Kopcsándi József (Éljen Szombathely) mondta és gratulált Ágh Ernő két, nemrég született unokájához.

Tóth Kálmán frakcióvezető (Éljen Szombathely) arra kéri a városvezetést, hogy álljon ki azok mellett, akiket a pandémia alatt a kormánypárti sajtó megtámadott. Ilyenek voltak a közművelődési, levéltári dolgozók, a háziorvosok is.


11:40 Óriási adókiesés

A járvány miatti bevételcsökkenésnél sokkal nagyobb összeget veszít a város azzal, hogy az Aptiv külföldre vitte Papíron Írországba költözik az Aptiv jó része, ami újabb mély sebet ejt a szombathelyi költségvetésen 2021. January 27. 19:08 a könyvelését – mondja Horváth Attila. Azt is megjegyzi, hogy kikérték a pénzügyminisztérium véleményét, de nem kaptak választ.

Közben Szuhai Viktor (Éljen Szombathely) az orvosi ügyeletek államosításának Vissza kell adni a szombathelyi orvosi ügyeletet a mentőszolgálatnak, ha elfogadják a kormány új tervét 2021. June 10. 10:41 tervéről kérdez. László Győző szerint elsőre aggályosak ezek a hírek, komoly kiívást jelentenek. De azért nem aggódik, mert ebben a kérdésben Szombathelyen egység lesz.

Igaz, hogy a Fidesz először kritizálta az önkormányzati ügyeletet, de Kecskés László képviselő megnyugtatta, hogy az egészségügyet soha nem tennék politikai üggyé. Az önkormányzati ügyelet első féléves működésében semmiféle fennakadás nem volt – mondja.

Kecskés szerint túl korai megállapítani, hogyan működik az ügyelet, neki sok olyan információja van, amikor nem tudták elérni az ügyeletet. Szerinte az mindenki érdeke, ha az ügyelet kiválóan működik.


11:10 Kánikula?

Lehet, hogy a kánikula az oka, de szépen elült a vita, részletekbe menő beszélgetés zajlik. Ciklusokon átnyúló beruházásokról, pénzszerzésről, ciklusokról.


11:05 NER-oligarcha vette meg a Savaria Nagyszállót

Ezt Nemény jelentette be Takátsné Tenki Mária kérdésére, hozzátéve, keresték az új tulajdonost, de a megkeresésre nem reagált. Azonban mindenképpen tárgyalni akarnak vele az épület hasznosításáról. Hozzátette, a vevő bent van az ország tíz leggazdagabb embere között.

Közgyűlés 2021.06.24.
Takátsné Tenki Máriát Karácsony Gergely és Dobrev Klára érdekli.
Kiss Tamás

11:00 Miről tárgyalt a polgármester?

Takátsné Tenki Mária (Fidesz) kérdezi, hogy a polgármester milyen tárgyalásokat folytatott az irodájában Karácsony Gergellyel és Dobrev Klárával.

Nemény azt mondja, Budapest főpolgármestereként és az Európai Parlament alelnökeként voltak itt, meghívta Orbán Viktort is, de ő nem tud jönni. De ha Karácsony és Dobrev miniszterelnök-jelöltként jön, az sem titkos, hiszen Orbán Viktor is kampányol vidéken.


10:40 És még mindig...

a fűnyírás és a város tisztasága.

Közben Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely) idézi fel azt az esetet, amikor egy másik városban egy férfi fegyverrel a kezében bement a hivatalba, és megöléssel fenyegette a városvezetőket. Kérdezi, hogy terveznek-e biztonsági szigorítást a városházán.

Nemény András válaszol: igen, terveznek, egyelőre nem publikus, de nyilvánosságra hozzák majd.


10:25 Ki akarja elkölteni a pénzt?

Sátory Károly (Fidesz) szerint nem igazságos, hogy a városvezetés azt akarja, más szerezze meg a pénzt, és majd ők elköltik. Szerinte az országgyűlési képviselő jól végzi a munkáját, a városüzemeltetést ne tolják rá. Más színű a kormány, úgy tűnik, a városvezetés nem tud tárgyalni a kormánnyal.

Nemény elmeséli, ő kérte meg Hende Csabát, hogy vegyen részt a stratégiai egyeztetéseken a minisztériumban a város érdekében. Ezt köszöni is neki.

Ágh Ernő (Fidesz) azt kéri, ne Hende Csaba „bűneivel” foglalkozzanak, hanem a város ügyeivel.


9:45 Alakul ez, éles a vita

Lendvai kijelenti, nem arra a HVSE-nek szánt 21 millióra gondolt, a sportegyesületeknek előre kell tervezniük. Kéri László Győző alpolgármestert, beszéljen a HVSE vezetőivel.

A polgármester kijelenti, a városnak is előre kell terveznie, a kompenzációt fél évig ígérgették. A HVSE-nél ott van a 300 millió, amiről a város semmit nem tud. Nem szeretné, ha az lenne a gyakorlat, hogy egyeseket kiemeljenek a többiek közül.

Közgyűlés 2021.06.24.
Lelátó
Kiss Tamás

Horváth Attila alpolgármester bejelenti, a HVSE költségvetése meghaladja azt az összeget, amit a város az idén sportra tud fordítani. A Fidesz által összeállított sportkoncepció alapján támogatják az egyesületeket. Az egyesületeket a létesítményüzemeltetéssel támogatják, a HVSE-nek pedig ebben nem lehet oka panaszra.

László Győző alpolgármester kéri, Lendvai fogadja meg saját tanácsait, és vegyen részt a közösségi programokon.

Koczka Tibor (Pro Savaria) kijelenti, amikor alpolgármester volt, akkor állították össze a sportkoncepciót, de a saját frakciója nem volt rá kíváncsi. Megjegyzi, hogy Zalaegerszeg idei költségvetése Több tízmilliárdot öntenek Zalaegerszegre, már Mindszentyneumuk is van 2021. June 08. 07:50 kétszer akkora, mint Szombathelyé, pedig Zalaegerszeg kisebb. Pont azokat a forrásokat vonja el a kormány, amelyek a város működéséhez kellenek.

Illés Károly szerint van pénz, nem sírni kellene, hanem dolgozni. Példaként hozza a Savaria Fórum plusz támogatását, és propagandalapnak nevezi a SaFót. Kérdezi, miből szeretné megvenni a városvezetés a Brenner-villát, és miért vontak be külső céget a fűnyírásba.

Azt fejtegeti, hogy a város eddig is kapott kormányzati támogatást, például a stadionüzemeltetésre, és megerősíti, hogy a városnak támogatnia kellene az utánpótlás-nevelést.

Nemény azt mondja, nem a Brenner-villa megvételéről döntöttek, hanem arról, hogy foglalkoznak vele, felszámolás van a tulajdonos ellen.

Azt kéri, hogy Illés jobban nézzen utána a dolgoknak, az igazság nem náluk van ebben az ügyben.

Horváth Soma alpolgármester kifejti, két önkormányzati céget kértek meg arra, dolgozzanak ki konkrét tervet a fűnyírás javítására, ha abba alvállalkozót akarnak bevonni, azt megtehetik. A lényeg, hogy javuljon a helyzet, szerinte most is példamutató a két cég munkája.

Horváth Attila szerint Illés Károlynak nem velük, hanem a kormánnyal van vitája. Előre elmondták, hogy a 2021-es év nehéz lesz, az a legnagyobb probléma, hogy nem tudják tartani a szolgáltatások színvonalát.

Horváth Gábor (Fidesz) a fűnyírásról beszél, hogy annak idején azt ígérték, javítani fognak rajta. Ez nem sikerült, és felsorol több dátumot, amikor el kellett volna vinni a zöldhulladékot, az egyik alvállalkozó feladata lett volna, de ők nem teljesítették azt. Az alvállalkozóknak nincs hulladékkezelési jogosultságuk – jelenti ki. Érthetetlennek nevezi a helyzetet.

A polgármester kijelenti, a város sokkal tisztább, mint korábban volt. A májusi esőzések miatt nem tudták normálisan nyírni a füvet, de ennél jobban tudják csinálni.


9:35 Fals tájékoztatás Hende Csabától?

Czeglédy Csaba szerint a szombathelyiek fals tájékoztatást kapnak az országgyűlési képviselőtől. Hende Csaba a kezünket simogatja vagy a torkunkat fojtogatja? 2021. June 16. 07:00 Hende Csaba olyan városokról mondta, hogy nem kaptak állami kompenzációt, amelyek tavaly 1,4 milliárdot kaptak.

Közgyűlés 2021.06.24.
Czeglédy Csaba Hendét kritizálta.
Kiss Tamás

Ismét kijelentette, a kényszerű takarékoskodás miatt a szociális segélyeket sem tudják egy összegben kifizetni. Hende Csabának lett volna a dolga, hogy elérje, a szombathelyieket ne kezeljék másodrendű állampolgárokként.

Kéri, hogy a SZOVA a leggyorsabban intézkedjen egy önkormányzati lakásban jogosulatlanul lakó férfi ügyében, aki megkeseríti az ott élők életét.

Azt is kéri, hogy egyeztessenek a kórházzal, nyissák meg a Paragvári út felőli bejáratot. Egyszerű lépés, de sok szombathelyi életét könnyítenék meg ezzel.

Sokan kérdezik, hogy mi a helyzet az elszámoltatással, a 2019 előtti kilenc évben történt ügyekről.

Nemény kifejti, igenis, van felelőssége az országgyűlési képviselőnek, a SZOVA-nak és a kórháznak jelzi a problémákat.

Az elmúlt kilenc évvel kapcsolatban nincs büntetőeljárás, a kormány olyan jogszabályi környezetet alkotott, ami alapján az egyes cégek kivételezése törvényes volt. Ezt a problémát az országgyűlésnek kell megoldania.


9:27 Napirend előtt

Lendvai Ferenc (Fidesz) frakciójuk nevében gratulált a Falco KC csapatának a két első helyhez. A Haladás futsalcsapatának is gratulál az első helyhez.

Megjegyzi, hogy a HVSE nulla forint támogatást kap a várostól, kéri, hogy a városvezetés gondolja meg a támogatásukat.

Kérdezi, igaz-e, hogy a Sportközpont éléről azért távolították el az ügyvezetőt, mert a TAO-s pénzek kezelésével volt valami probléma. Az illető most a Vasivíznél van, mint az uszoda vezetője.

Nemény András is gratulál a sikerekhez, a HVSE 21,5 milliós támogatása szerepel a költségvetési módosításban, visszaforgatják Megszületett a megállapodás a szombathelyi Haladás stadion államosítására 2021. June 18. 15:09 a sportkomplexum által befizetendő építményadót, ezt a pénzt az utánpótlásra költhetik. A HVSE amúgy 300 milliót kapott a kormánytól, és ezzel a pénzzel nem számoltak el.

A város a sportkomplexum államosításával 61 milliót kap, ebből 21 milliót kap a HVSE, a többit a város használhatja fel.

A Sportközpont ügyvezetőjét az államosítás miatt váltották le, a jó munkája miatt helyezték át az uszodába.


9:25 Javaslatok a napirendre

Illés Károly (Fidesz) frakcióvezető javasolja, hogy egy zárt ülési, ingatlanértékesítésről szóló napirendi pontot nyilvánosan tárgyaljanak. Czeglédy Csaba (független) is csatlakozik.

A polgármester azt mondja, a SZOVA kérte a zárt tárgyalást, üzleti érdekre hivatkozva. Ő is támogatja, mert az átláthatóságot fontosnak tartja. Egyhangúlag elfogadták.


9:05 Az elmúlt nyolc hónap

Nemény András polgármester (Éljen Szombathely) röviden összefoglalja az elmúlt nyolc hónapot.

Közgyűlés 2021.06.24.
Nemény András bejelent.
Kiss Tamás

Hangsúlyozza, hogy minden döntés előtt kikérte a képviselők véleményét, anélkül nem hozott döntéseket. Mindenki időben értesült a határozatokról és véleményezhette is azokat – mondja.

A járványban nagyon sok szombathelyi veszítette életét, főként a második és a harmadik hullámban. Az egészségügyi dolgozók erőn felül teljesítettek, nagy köszönet jár nekik.

A városvezetés is mindent megtett, sajnos, a városi oltópontokat Szombathelyen a mozi is készen áll az oltásokra 2021. March 18. 13:52 nem sikerült megnyitni, de az ő lelkiismerete tiszta, és azóta sincs élő kapcsolata Harangozó Bertalan kormánymegbízottal.

Pénzügyileg nehéz helyzetben van a város, fél évig nem tudtak végleges költségvetést összeállítani, mert addig hitegették őket azzal, hogy megkapják a kormányzati kompenzációt, ami végül nem így lett.

Olyan kihívások állnak előttük, amilyenek nem voltak még a 30 éves önkormányzati időszak alatt – mondja. Megemlíti a Söptével kötött megállapodást, Sokkal könnyebb lesz ezentúl ipart telepíteni Szombathelyre 2021. January 14. 07:04 ami a beruházásokat segíti, egyúttal növelte Szombathely közigazgatási területét.

Az idén szükséges lesz, hogy fejlesztési pénzekből is működést kell finanszírozni, ami nem állt szándékukban.

Közgyűlés 2021.06.24.
Ez még az eleje.
Kiss Tamás

A polgármester arról is beszél, hogy a kormány a lehető legkisebbre akarja szűkíteni A kormány már az önkormányzatok gazdálkodásába is beletúrhat 2021. May 20. 15:17 az önkormányzatok hatásköreit, és ezt a fideszes polgármesterek is kritizálják. Kijelentette, nem adják át az államnak a Vasivíz Zrt.-t. A Vasivíz Zrt-t és az ország összes vízközművét is államosítani akarják 2021. May 31. 07:20

Bejelenti, hogy Lakézi Gábor főépítész nyugdíjba megy, köszöni a munkáját. Az új főépítész Sütő Gabriella lesz.

Végül egy perces néma felállást kér azok tiszteletére, akik elhunytak a járványban.


9:00 Technikai problémák

Közben kiderült, hogy a városi tévénél valamilyen technikai probléma van. Online látható az adás, Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről March 28. 08:55 de a kábeltévén nem.


Nyolc hónap szünet után, az év egyik legmelegebb napján ül össze újra a szombathelyi közgyűlés. A járvány miatti hosszú kényszerszünet alatt történtek és a napirenden lévő húzós ügyek miatt valószínű, hogy hiába dolgozik maximumon az ülésteremben a klíma, a hangulat így is forró lesz.

A legfontosabb ügyeket előzetesünkben 308 ügyben döntött a szombathelyi közgyűlés helyett Nemény András polgármester 2021. June 23. 19:02 összefoglaltuk, írtunk például a Haladás sportkomplexum régóta húzódó Megszületett a megállapodás a szombathelyi Haladás stadion államosítására 2021. June 18. 15:09 államosításáról, arról, hogy bebukta a Volán Bebukta a Volán Szombathelyt – Januártól a Blaguss fogja üzemeltetni a helyijáratokat 2021. June 18. 19:19 a tömegközlekedésre kiírt pályázatot, így új buszos cég jelenik meg Szombathelyen.

Arról is, hogy biztosan teljesen véletlenül, de pont azokon a településeken kezdik el terjeszteni A hirdetési piacra hivatkozva a teljes szombathelyi választókörzetre kiterjesztik a Savaria Fórumot 2021. June 21. 15:48 a Savaria Fórumot, amelyek a szombathelyi választókerülethez tartoznak, hogy fél évre is lehet majd venni Fél évre is lehet majd kedvezményes lakossági parkolóbérletet venni Szombathelyen 2021. June 22. 19:20 lakossági parkolóbérletet. És arról is, hogy háromszor próbálta megszerezni Háromszor próbálta megszerezni a volt balatonberényi gyermeküdülőt a szombathelyi önkormányzat 2021. June 21. 07:18 az önkormányzat a volt balatonberényi gyermeküdülőt, amit nemrég eladtak.

A közgyűlés hamarosan kezdődik, itt percről percre tudósítunk, itt pedig élőképben Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről March 28. 08:55 is nézhető.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet