Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kánikulában, a szombathelyi városháza teraszán startolt el az idei Bloomsday

Ronan Gargan ír nagykövet is otthagyta a keze nyomát a Fő téren.

Talán James Joyce sem gondolta volna, hogy Ulysses című könyvére egyszer napszúrásos kánikulában emlékeznek majd a szombathelyi városháza teraszán.

Pedig így történt, a már régóta hagyományként kezelt Bloomsday nyitóünnepségén, szerda kora délután. Sokszor leírtuk már, de megint megtesszük, hogy az Ulysses a világirodalom egyik leghíresebb regénye, ráadásul szombathelyi vonatkozása is van. A regény főhőse, Leopold Bloom (Virág Lipót) a történet szerint szombathelyi származású.

Bloomsday 2021
Mészáros D. Zsolt

A regénynek olyan nagy hatása volt és van a világirodalomra, hogy nem csak Szombathelyen és Írországban ünneplik meg James Joyce születésnapját Blommsdayként (Bloom-nap), hanem szinte az egész világon.

Szombathelyen is már régóta. Volt, amikor többnapos kulturális programsorozattá nyúlt, de most az ismert okok miatt egy napra szűkült a Bloomsday.

Bloomsday 2021
Ronan Gargan ír nagykövet
Mészáros D. Zsolt

A mai ünnepségen Újvári Tímea és Holdosi Attila adta elő az ír és a magyar himnuszt, majd a Weöres Sándor Színház művészei, Antal D. Csaba és Kelemen Zoltán olvastak fel részletek a műből angolul és magyarul.

Bloomsday 2021
Takács Ferenc
Mészáros D. Zsolt

Nemény András köszöntője után Ronan Gargan ír nagykövet mondott néhány szót, aki felidézte, hogy a regény még jobban összekapcsolja a két országot és népet, és kifejezte örömét, hogy a idei Blommsdayt Szombathelyen ünnepelheti meg.

Bloomsday 2021
Mészáros D. Zsolt

A polgármester és a nagykövet közösen adta át a 2020-ban alapított „Szombathelyi Bloom-díjat” Takács Ferencnek, a Magyarországi James Joyce Társaság elnökének.

Egy U2 dal után következett az ilyenkor szokásos pecsételés, majd a séta a Fő téri James Joyce szoborhoz.

Bloomsday 2021
Mészáros D. Zsolt

A Bloomsday színes programokkal folytatódik késő estig:

16.30. Ünnepélyes Guinness csapolás és fogadás (Broadway Cafe – Kőszegi utca)

„Sörkulturális ír-magyar hagyomány!”

17.00. „Kortárs képzőművészet Szombathelyen Joyce árnyékában” – beszélgetés. Résztvevők: Bordács Andrea esztéta, Kassai Ferenc grafikus (Westwerk Egyesület), Pados Gábor műgyűjtő, galerista, Batykó Róbert és Szántó István alkotók. Moderátor: Salamon Júlia (Broadway Cafe – Kőszegi utca)

Szombathely képzőművészeti életének meghatározó arcai beszélgetnek a múltról, a jelenről és az előttünk álló lehetőségekről.

19.00. Batykó Róbert: „Down to earth” kiállítás (Új Irokéz Galéria – Képtár)

20.30. Kugler koncert – Bloomsday After (Zsinagóga Udvar)

A Bloomsday-re elkészült két nagy méretű szabadtéri falfestményről tegnap írtunk .

Bloomsday 2021
Mészáros D. Zsolt
Bloomsday 2021
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra