Hatalmas durranás lesz a 25. Bloomsday, pénteken kezdünk!

Ez lehet az eddigi legnagyobb ír ünnep Szombathelyen! Mutatjuk a programokat.
Bloomsday

1904. június 16-án játszódik James Joyce világhírű regénye az Ulysses. Szombathelyen egyrészt ezért, másrészt pedig azért, ünneplik a Bloom-napot, mert a regény főhősének Leopold Bloomnak az édesapja egy Szombathelyről kivándorolt magyar zsidó.

Rába Adrienn

Az elmúlt évtizedekben több társasággal és több irányba indult el a Bloomsday szervezése. Az ír fesztivál kacskaringós útjáról már korábban is írtunk.

Bonyhádi Zoltán

Idén a Fő téren és a Zsinagóga udvarban lesznek koncertek, ír filmeket vetítenek az Agora-Savaria moziban, persze nem marad el a pecsételés sem - 25 helyszínre kerülnek feliratok. A Bloomsday mellett a Food Truck Show várja a kilátogatókat. A részletes programot lásd a plakáton!

Bloomsday

Az előző években a Bloomsday szép lassan bezárkózott. Kocsmatúrából elit irodalmi esemény lett, alternatív könyvmolyoknak, pár koncerttel talán felhívva magára a figyelmet. Idén reméljük végre sikerül szintet lépni a fesztivállal - menjünk ki mi is!

Vágvölgyi Bálint

De miért épp Szombathely a magyar kultusz-központ, miért nem mondjuk Nyírbátor? Tudják?

A Bloomsday kezdetben írországi, mára nemzetközivé vált évente megtartott irodalmi ünnep, mely nevét James Joyce Ulysses című művének egyik főszereplőjéről, Leopold Bloomról kapta. Azon a napon (június 16-án) tartják, amelyen a regény cselekménye játszódik, 1904-ben.

Ráadásként Joyce regényében, az Ulyssesben a főhőst, Leopold Bloomot egy szombathelyi zsidó család sarjaként aposztrofálta. (Leopold Bloom édesapja, Virág Rudolf ugyanis Szombathelyről kivándorolt magyar zsidó.) Hogy miért? Találgathatunk, azonban direkt megfeleltetéseket Joyce és Szombathely között nehéz találni.

Annyi tudható, hogy Joyce sohasem járhatott a vasi megyeszékhelyen. Triesztben azonban, ahol Joyce 11 évet töltött, ma is él egy Szombathely nevű család. Ezt egy helyi Joyce-rajongó, Orbán Róbert jó pár éve kutatta fel. Azt is kiderítette, hogy egy valós személy, Marino Di Szombathely személyes kapcsolatban állt Joyce-szal. Ráadásul szintén író volt, és ami felettébb érdekes, kedvenc kutatási területe Homérosz Odüsszeiája volt. (Joyce Ulyssese az Odüsszeia huszadik századi karikatúrájaként is értelmezhető).

És hogy az „állítólag” ténnyé váljon, jó pár éve napvilágot látott az a hír is, miszerint a Szombathely Fő tér 40-41-es számú házában egykoron egy Blum nevű család lakott. Az épületről tudható, hogy a Bossányi család tulajdona volt, és az 1860-as években Blum Márton bérelte.

Garai Antal Atom

A szombathelyi Bloomsday - egy kis történelem

1994-ben egy szombathelyi baráti társaság, merítve a dublini hagyományokból, megrendezte az első, még erősen kocsmatúra-szagú Bloomsdayt. Az ötlet Molnár Miklós íróé és Rasperger József grafikusé volt.

Az azóta eltelt időben a fesztivál több átalakuláson ment át. Volt, hogy több darabra esett szét, volt, hogy törölték a város hivatalos esemény-naptárából. (Azzal az indokkal, hogy a Dublinban bolyongó regényhősünk ünnepe épp Nagy Imre miniszterelnökünk mártírhalálának napjára esik). A szombathelyi Bloomsday körül éveken át, jellemzően mindig is több ízlésvilág csapott össze, városi intézmények és helyi művészek külön-külön megszervezték a maguk Joyce-ünnepét. A helyi kultusz-építésbe 2002-ben bekapcsolódott a szombathelyi Joyce társaság is.

Mára a helyi csoportosulások kikoptak a Bloom-kultusz mögül, eltűnt az avantgárd lelkesedés – marad a városé az ünneplés. Egyedül az ELTE-SEK és a Joyce Társaság, no meg a város tartja a frontvonalat, éltetik a kultuszt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra