“A legfontosabb magyarországi kortárs gyűjteménnyé válhat”

Kulturális együttműködést írt alá az ír nagykövet, Szombathely alpolgármestere és a Leopold Bloom Alapítvány. Mi is ott voltunk, a nagykövet nyitott volt kérdéseinkre.

Április 10-én tizenegy órakor sajtótájékoztatót tartottak Írország magyarországi nagykövetének rezidenciáján, ami egykor Karády Katalin színésznő villája volt. Az eseményt Prieger Szabolcs Szombathely önkormányzatának kulturális és városi nagyrendezvény koordinátora nyitotta meg.

Először Ragnar Almqvist, Írország magyarországi nagykövete mondott beszédet, annak első részét magyarul. A nagykövet számára ez volt az első alkalom, hogy a nappalijában kellett sajtótájékoztatót tartania, de mint kiderült, megtiszteltetésnek érezte, hogy csatlakozhat szombathelyi barátaihoz és a Leopold Bloom Alapítványhoz a több évtizedes partnerség elmélyítésében.

Bloomsday sajtótájékoztató
Ragnar Almqvist ír nagykövet (A galériához kattintson a képre!)
Vigh Frodó Gergely

Az is elhangzott, hogy a nagykövetet több szál is fűzi James Joyce-hoz és Ulysses című regényéhez, ugyanis fiatal korában a James Joyce Központban dolgozott idegenvezetőként és még a vőfélyétől is egy Dublin Bloomsday térképet kapott ajándékba.

Kedvenc magyar szava az “ír”, mert egyszerre utal a nemzetségére és az írásra is, ami kiemeli, hogy milyen írókat formált nemzete az évek során, amit ő, mint regényíró édesanya fia, kifejezetten tökéletesnek tart.

A nagykövetet többek között az fogta meg Szombathelyben, amikor tavaly a novemberi hidegben meleg fogadtatás várta a városvezetők részéről, továbbá az is, amikor meglátta, milyen büszkék a szombathelyiek a joyce-i örökségükre.

“És ez az identitás ihletet ad sok művésznek - magyarnak, írnek és másoknak -, akik ma elindulnak új európai odüsszeiákon” - fejezte be beszédét a nagykövet.

Horváth Soma alpolgármester azzal kezdte beszédét, hogy a szombathelyiek hálásak James Joyce-nak azért, amiért feltette a várost a világirodalom könyvesszekrényére és annak egyik legértékesebb polcára.

1994 óta ünnepli a város a Bloomsdayt, mivel Virág Lipót, a könyv hősének felmenői szombathelyiek voltak és mint azt későbbi kutatások kiderítették, valóban élt egy Virág család a városban a Fő tér 40-41.-es szám alatt, ahol ma egy emléktábla áll.

Nagyon hálásak a nagykövetségnek és az alapítványnak, amiért támogatják a Bloomsdayt, az alapítványnak pedig külön köszöni, hogy támogatják az elmúlt három évben kezdődött murális festmény projektet, amiben egy ír és egy magyar művész vesz részt. Az alpolgármester szerint a szombathelyieknek a kulturális identitásuk részévé vált James Joyce és a Bloomsday.

Alice Ward, a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj alapító Mary McLoughlin és John Ward lánya beszédében magáról a díjról mesélt, felsorolva a nyerteseket 2011-től kezdődően. Elmondta, hogy a Savaria Múzeummal együttműködést jelentettek be, hogy egy állandó és bővülő kortárs képzőművészeti gyűjtemény leljen új otthonra az alapítvány jóvoltából.

Bloomsday sajtótájékoztató
Középen Alice Ward.
Vigh Frodó Gergely

Kollár Dalma Eszter, a Leopold Bloom Art Művészeti Alapítvány művészeti vezetője szintén a díjazás változásáról beszélt, most már ugyanis a döntősök is és nem csak a nyertesek részesülnek honoráriumban. 2023-as pályázati kiírásuk során hívták fel a döntősök figyelmét arra, hogy adományozhatnak egy-egy műtárgyat a gyűjtemény részére. A gyűjtemény Szombathelyi elhelyezésével próbáljanak a képzőművészeti szcéna Budapest centrikusságán változtatni.

Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója a befogadó szemszögéből értékelte a gyűjteményt. Ígérte, jó gazdái lesznek. Szerinte ez más, mint egy Savaria történetét bemutató sorozat és reméli, a kiállítással sikerül megfogni a fiatalokat.

Bloomsday sajtótájékoztató
A felek aláírják az együttműködést
Vigh Frodó Gergely

A beszédek után a felek aláírták az együttműködési szerződést, ami után Prieger Szabolcs bejelentette, hogy megalapítják a James Joyce Klubot Szombathelyen, aminek egyik vezetője Vincze Bence lesz. A Bloomsday június 14-től 16-ig fog tartani.

Nagy Jácint/Savaria fórum

A nagykövet válaszolt az újságírói kérdésekre is

A sajtótájékoztató után Ragnar Almqvist válaszolt lapunk kérdéseire is és beszélgetni is tudtunk vele.

Arra a kérdésünkre, hogy terveznek-e valamilyen eseményt rendezni a kiállítás köré, a nagykövet azt válaszolta, hogy amennyiben a városvezetés meghívja őket, ők részt vesznek az eseményen.

Ezek után afelől érdeklődtünk, hogy segíteni fognak-e Szombathely városának az esemény promotálásában. Válaszul azt kaptuk, hogy igen, a követség már több mint egy évtizede együttműködik az alapítvánnyal és a városvezetéssel a Bloomsday kapcsán és a továbbiakban is támogatni fogják a fesztivált, akár pénzügyileg is.

Utolsó kérdésünk lazább hangulatú volt. Mivel Írországban és Magyarországon is fontos része a kultúrának a szeszfogyasztás, megkérdeztük a nagykövetet, melyik magyar ital a kedvence. Azonnal válaszolta, hogy a pálinka, de szereti az egri bikavért és a sört is, az Unicum viszont nehezen csúszik le neki.

Bloomsday sajtótájékoztató
A ház egykor Karády Kataliné volt
Vigh Frodó Gergely

Ezek után kollégánknak sikerült még megkérdeznie azt is, hogy látott-e már Karády Katalin filmet, elvégre mégiscsak a színésznő egykori villájában lakik. Mint kiderült, még nem látott tőle filmet, de szereti a művésznő Hamvadó cigarettavég című dalát, a filmeket pedig igyekszik bepótolni.

Címlapkép: Nagy Jácint/Savaria fórum

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra