Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Leszerelték a Gyöngyös patak menti padok ülőlapját, ez volt a hajléktalanok kedvenc helye

A sétányon már két és fél éve hajléktalanbiztos padokat raktak ki.

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket, hogy a Gyöngyös patak mellett, a Borostyánkőhöz közel lévő padokról eltűntek a betonpadok fa ülőlapjai. Elmentek, megnéztük, és valóban csak a beton maradt.

Leszerelték az ülőlapokat a Gyöngyös-parti padokról
Szilágyi József (telefonos fotó)

Ezen a helyen, a Gyöngyös-parti sétány végén pár éve a hajléktalanok ütöttek tanyát, miután a szigorúbb hatósági fellépést követően kiszorultak a Fő térről, illetve a Hefele Menyhért úthoz vezető átjáróból.

A Gyöngyös partján álló padok forgalmas helyen vannak, pár lépésre van a Borostyánkő előtti parkoló. Sok gyalogos panaszkodott, hogy a hajléktalanok kéregetnek, és zaklatják a gyalogosokat.

Leszerelték az ülőlapokat a Gyöngyös-parti padokról
Szilágyi József (telefonos fotó)

Nem tudjuk biztosan, hogy miért távolították el az ülőlapokat a padokról, de szinte egészen biztos, hogy a hajléktalanok miatt.

A választókerület képviselője, Takátsné Tenki Mária már évek óta folytatta harcát az itt tanyázó hajléktalanok ellen. Tavaly nyár elején a városi közgyűlésen meg is dicsérte magát, hogy sikerült eltüntetnie őket Tenki Mária megdícsérte magát, hogy felszámolta a hajléktalanokat a belvárosból, csak éppen nekik nem szólt senki 2018. June 19. 07:56 a Gyöngyös-parti sétányról, igaz, erről pont az érintettek nem tudtak.

Fotónk 2018 júniusában készült
nyugat.hu

A hajléktalanok közben beköltöztek Madarak helyett a hajléktalanok húzódnak meg a gyöngyösparti Hattyúházban 2018. August 17. 09:25 a múzeum mellett lévő hattyúházba is, a környélbeliek háborogtak is, mert szemetet és bűzt hagytak maguk után. Néhány nappal később Németh Klára, a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója lapunkkal közölte Összeszedték a hajléktalanok után szemetet a Gyöngyös partján és a Hattyúházban 2018. August 18. 17:11 , hogy a hattyúház környékén és a Gyöngyös partján összeszedték a szemetet.

Levelében arról is írt, hogy Szombathelyen

A ténylegesen utcán élő hajléktalan emberek létszáma csak pár főre korlátozódik. A hajléktalan emberek zöme igenis dolgozik (akár piaci, akár védett munkahelyen).

Sőt, a Kézműves Kuckó Ajándékboltban található termékeket is ők készítik.

A kormány tavaly ősszel indított hadjáratot a közterületen élő hajléktalanok ellen, a jogszabály-módosítás azonban több sebből is vérzik Előbb-utóbb azt fogjuk gondolni, hogy az utcán élni bűn 2018. October 15. 19:31 . Október végén Németh Klára lapunknak adott interjújában Szombathelyen előreláthatólag nem lesznek „hajléktalan-perek”, és senkit sem hurcolnak meg 2018. October 28. 08:32 azt mondta, az új rendelet leginkább Budapesten jelenthet változást, nálunk Szombathelyen, ha a számokat nézzük, akkor 0 és 6 fő közé tehető azoknak a száma, akik alkalmanként közterületen alszanak.

Leszerelték az ülőlapokat a Gyöngyös-parti padokról
Szilágyi József (telefonos fotó)

Szombathelyen mintegy kétszáz hajléktalant tartanak nyilván, Németh Klára azt is mondta, hogy Szombathelyen a hajléktalanok zöme dolgozik, vagy a nyílt munkaerőpiacon vagy a közfoglalkoztatásban, és a hajléktalanszálló állandóan teljes létszámmal üzemel. Hozzátette,

pár ember elítélendő magatartása miatt nem szabad kétszáz másik embert megítélni.

Tavaly arról is írtunk Aki szállóra küldené a hajléktalanokat, próbáljon meg húsz emberrel együtt aludni 2018. November 20. 21:31 , miért nem akar a hajléktalanok egy része beköltözni a hajléktalanszállóra.

Visszatérve a Gyöngyös-parti, leszerelt ülőlapú padokhoz: a megoldásnak az a hátránya, hogy az arra járók sem használhatják a padokat. Igaz, most jön a hűvösebb idő, de belátható időn belül kiderül, eredményes-e ez a

megoldás

.

A sétányon egyébként már 2017 januárjában olyan padokat helyeztek ki, amelyekre nem lehet lefeküdni. Erről kollégánk írt akkor blogjában .

Hajléktalanbiztos pad a Gyöngyös partján
Józing Antal
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra