Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Székely Klára: Botka László személye és fellépése is megosztó volt

A politológus logikus lépésnek látta Botka lemondást, de nem várta. Mert, nem igazán gyakorlat a magyar politikában a kudarc elismerése. Villáminterjúnk a lehetséges folytatásról.

- Mennyire volt várható Botka László hétfő reggeli lemondása? Lemondott a miniszterelnök-jelöltségről Botka László 2017. October 02. 09:21

- Logikusnak látom én is a lemondást, de nem vártam. Logikus, mert egyértelművé vált, hogy Botka László stratégiája vereséget szenvedett, ha nem tud javítani rajta, akkor racionális döntés a visszalépés a részéről. Nem vártam, mert nem igazán gyakorlat a magyar politikai kultúrában a kudarc elismerése.

- Miként értékeli a szegedi polgármester kampányát, miért bukott meg, miért buktatták meg saját pártjában?

- A kampánnyal kapcsolatban a fő problémának azt láttam, hogy Botka személye, fellépése ugyancsak megosztó volt. Kívülről úgy látszott, hogy csak "üzenget", de valójában nem tárgyal.

Az üzenetei viszont eléggé kemények, kizárólagosak voltak.

Megítélésem szerint sosem volt 95%-os Botka támogatottsága az MSZP-n belül sem, és azok, akik nem támogatták most talán igazolva látták azt, hogy nem Botka a megfelelő miniszterelnök jelölt. Az ellene indított külső támadások (a luxus életmód, a SZEVIÉP-ügy, a parkolási történet) jól illeszkedtek ahhoz, hogy megkérdőjeleződhessen a személye.

Egy korábbi beszélgetésünkön készült fotón Székely Klára
Bonyhádi Zoltán

- Elképzelhetőnek tartja, amit többen is sejtetnek, hogy a Fidesz emberi mozgatták a Botka puccsot?

- Arról, hogy melyik pártban ki "embere" a másik pártnak legendák keringenek. Viszonylag könnyű taktika az, hogy aki nincs azonos nézeten, akkor azt árulónak, ügynöknek és más egyébnek titulálják. Vannak, akikre Botka mondja ezt, és vannak, akik a Botkára mondják ugyanezt a vádat.

Annyi bizonyos, hogy a FIDESZ számára a kampányharcban egy győztes pillanatot jelent Botka visszalépése.

- Milyen lépés várható baloldalon ezután? Megnyílt az út egy MSZP-DK közös lista felé? Van egy hajszálnyi remény még az ellenzék erők összefogására, és a kormányváltásra?

- A baloldal számára mindenképpen fontos volna, hogy már ne várjanak a szövetség megkötésével. Viszont az is látszik, hogy még önmagukat is győzködni kell. Az MSZP új tárgyalói (Hiller István és Tóth Bertalan) komoly kihívásnak néznek elébe a tárgyalóasztalhoz üléssel. A DK esetében visszalépés lenne a deklarált akaratukhoz képest a közös lista, de azt is tudjuk, hogy Gyurcsány Ferenc képes gyorsan reagálni a változásokra, ha annak a pártja előnyét látja. Az ellenzéki összefogásra még látok esélyt, a kormánypártok leváltására kevésbé.

- Török Gábor Török Gábor szerint két emberen múlik, ki húzza a legnagyobb hasznot az MSZP történelmi elgyengüléséből 2017. October 02. 19:15 a Facebookján ezt írta ma:

A helyzet tehát nem új, de a helyzet kulcsa a baloldalon egyértelműen kikerült a szocialisták kezéből: ma elsősorban Gyurcsány Ferenc és másodsorban Karácsony Gergely döntésén (aki a szocialisták helyett egykori pártját, az LMP-t is választhatja partnerül) múlhat, hogy mi lesz a baloldalon, és ki profitálhat az MSZP történelmi elgyengüléséből.

Egyetért ezzel?

- Egyetértek Török Gáborral, hozzátéve, hogy tulajdonképpen ez Gyurcsány Ferencnek is és Karácsony Gergelynek is lehetőség, hogy megerősítsék a saját fontosságukat az ellenzéki táborban.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Ipkovich György: Sajnálom Botka Lászlót, de most itt a lehetőség az ellenzéki összefogásra

Szombathely volt MSZP-s polgármestere, korábbi országgyűlési képviselő szerint akár más párt jelöltjét is támogathatják, ha ezzel meglesz az ellenzéki összefogás.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra