Tudnál lassabban élni? Budapesten a slow design legjava

Nem csoda, ha valaki elfordul a habzsolós konzumkultúrától, és visszatér az emberközeliséghez, a természethez. Ennek a jegyében (is) nyílt meg az idei Design Hét a fővárosban, mi pedig megnéztük magunknak. Fotóriport.

Tavaly is voltunk, idén sem hagytuk ki a magyarországi kreatív szakma egyik legjelentősebb szeánszát, az évről-évre közel 60 ezer látogatót vonzó Budapest Design Hetet, azon belül is a nyitórendezvényt, ami ezúttal az "Élj lassabban!" szlogennel az úgynevezett slow design köré épül. Ez elsősorban egyfajta reakció a globalizálódó társadalmak ellentmondásaira, és olyan dolgokat hangsúlyoz ki, mint hogy ne akarjunk mindent és azonnal, minimalizáljuk ökológiai lábnyomunkat, hasznosítsunk és újrahasznosítsunk, hozzunk létre új minőséget, helyi nyersanyagokra és erőforrásokra alapozva, ezzel is erősítve a kis közösségeket. Egyszerűbben fogalmazva: a slow design esetében nem minden csak a profitról szól, hanem hogy figyeljünk egymásra és a környezetünkre, máskülönben mindannyian rosszul járunk.

A nyitókiállítás ennek megfelelően a belassulós, odafigyelős, tudatos dizájn legizgalmasabb portékái közül vonultatott fel néhányat lengyel, izraeli, finn, magyar, holland, svéd, brit és osztrák alkotóktól, a szervezők pedig még arra is figyeltek, nagyon helyesen, hogy vitrinek helyett reciklált fából készült elemekre kerüljenek a tárgyak (mobilfotók következnek):

Unger András (mobilfotó)

És rögtön itt az első versenyző, a Magyar Vándor kollekció, és annak első darabja: a tervező, Tom Sloan egy 1950 körül készült osztrák sportszert, nevezetesen a gimnasztikai lovat néhány egyszerű gesztus segítségével ülőpaddá alakította.

Unger András (mobilfotó)

A kollekció másik darabja a Magyar Vándor aktatáska, ami a már előbbi sportszer fogantyúját használja fel.

Unger András (mobilfotó)

Mónus Kata kísérleti, hibrid bútora az alábbi, ami különböző alkotói területek, anyagok és technikák összekapcsolásával született meg.

Unger András (mobilfotó)

Ugyanez közelebbről. A kőrisfából készített alkotórészeket egyedi gyártású, körkötött textilstruktúra kapcsolja össze. a textil nyúlásának megfelelően a faelemek térben elmozdíthatók, eltávolíthatók vagy éppen összetolhatók, minden esetben új megjelenési formát és karaktert eredményezve.

Unger András (mobilfotó)

A baloldalon látványosan geometrikus vázák Phil Cuttance-től, amik nagyon speciális módon készültek: kézzel hajtogatott öntőformába töltötte az alkotó a színezett műgyantát. Ez a kézi forgatás során feltapadt az öntőforma falára, amely száradás után kéregként távolítható el. A fotó jobb oldalán szintén vázák, Shir Atartól, aki szintetikus gyantával egyfajta modern fosszíliát hozott létre, a végeredmény pedig úgy néz ki, mintha a faágak belenőttek volna a gyantába.

Unger András (mobilfotó)

Fűrészpor és neylonzacskó kettőséből született az a kompozit anyag, amiből a Kulla design lámpaburái készültek: a kettő megfelelő arányú keverékét alumíniumformába préselték, majd kisütötték. Hő hatására az alkotóelemek összeolvadtak és mindenféle ragasztó hozzáadása nélkül egy erős, új matéria jött létre.

Unger András (mobilfotó)

Zsírosbödön a házban! De nem akármilyen: ez ugyanis valójában egy ülőke, hímzett kárpitozással, üreges teste pedig tárolásra is alkalmas. A hazai A+Z Design alkotói arra vállalkoznak, hogy profán, esetleg már kikopott használati tárgyakat gondoljanak újra.

Unger András (mobilfotó)

A lovas nomád honfoglaló magyarok nemezviselete és nemezből készült tárgyai ma újra népszerűek Magyarországon (ne részletezzük, hogy miért). A Ducsai Judit által használt, 100 százalékos gyapjúból készült filc a kézi nemezeléssel kivitelezett anyag ipari megfelelője, ebből készített szabás és merevítés nélküli formaképzéssel, úgynevezett kloccolással, vagyis formára húzással ilyen menő kis tárolókat.

Unger András (mobilfotó)

Kacatlámpa. Ez a fantázianeve az alábbi kép előtérében látható konstrukciónak, ami fémhulladékból és kidobott alkatrészekből áll, plusz az alkotó, a Zsiemankaje Alkotóműhely hozzádobott még egy saját készítésű beton lámpaburát is (és hozzá tartozó ellensúlyt a túlsó felére). Az anyagesztétika jelentős szerephez jut, a sérülések és a kopások sajátos szépséggel bírnak - olvasható még a produktum leírásában. Nem tudunk vele vitatkozni.

Unger András (mobilfotó)

A Walking-Chair Design Studio pedig gyógyszeres levelekből készített lámpát. Esküszünk, messziről ezt meg nem tudtuk volna mondani! Viszont tényleg borzasztó frankón néz ki.

Unger András (mobilfotó)

A nordic walkinghoz használt professzionális, karbonszálas túrabotok helyett ajánlja a lengyel tervezőpáros a polish walkingot (haha). Az ergonomikus kialakítású, szuperkönnyű műanyag markolat bármely túrazsákba befér, és az erdőhöz érve bot faragható hozzá. Egykor a botok keresése és megfaragása a túrázás része volt, ezt a gyakorlatot próbálja feleleveníteni a Malafor ötlete.

Unger András (mobilfotó)

A dániai Raw termékcsalád ikonikus használati tárgyakat értelmez újra szándékosan "low tech", azaz nyers karakterrel. Minden egyes darabja egyedi, mivel kézimunkával készül, fűrész segítségével. A tárgy sajátos esztétikával rendelkezik, amelynek részea hiba, az imperfekció és a nyers megjelenés - lásd ezt egy gyertyatartón.

Unger András (mobilfotó)

A Terra nevű ülőkének névválasztása is mutatja, hogy alapanyaga föld, amit egyébként különböző növényi szálakkal elkeverve préselt formába a tervező, Adital Ela. Az ülőkék színét befolyásolja, hogy Izrael mely földrajzi helyéről származik a nyersanyaguk. A tárgyak az életciklusuk végén újraönthetők, vagy egyszerűen lebomlanak és ismét a természet részévé válnak.

Unger András (mobilfotó)

Bizsumániások, figyelem: ugyem hogy jól néznek ki ezek a medálok? CSak azért kérdezzük, mert valójában újságpapírból készültek, illetve egy új fejlesztésű anyagból: newspaper-woodból. Közelebbről megvizsgálva jól kivehetők az évgyűrűszerűen elhelyezkedő színes papírrétegek.

Unger András (mobilfotó)

A Tervhivatal nevű magyar dizájnvállalkozás a bolhapiacon szerzett be antik, polgári bútorokat, majd ezeket egészítették ki ún. MDF-lapokkal (lásd a fehér elemeket a fotón). Az új kompozíciók magukban hordozzák a politúrozott antik töredékek mívességét, s egyben a mai kor elegáns egyszerűségét is.

Unger András (mobilfotó)

Na, ezt nagyon bírtuk, sőt, talán egyenesen a kedvencünk is volt. Egy chilei építész, Alejandro Aravena a Paraguay és Bolívia határvidékén élő indián törzsek körében elterjedt ülőpánt ötletét fejlesztette tovább: a 85 cm hosszú és 5 cm széles szalag a hátat és a térdeket körülölelve stabilizálja az ülő ember testét, az egyensúly megtartása mellett még komfortot is biztosít és relaxált ülést tesz lehetővé - pikniken, tóparton, reptéren, ahol épp leülünk. Ráadásul mindig nálunk lehet, zsebre is vághatjuk akár. És ami a legszebb: a tervező az eladott darabok után származó bevételek egy részét a paraguayi indián közösségek alapítványának utalja át.

Unger András (mobilfotó)

Na tessék, másik favoritunk. A Finnországból származó szappankő hőtartó tulajdonságait felhasználva alkotta meg Ari Turunen ezt a pofonegyszerű kockakészletet. A kockák lehűtve amolyan kőből készült jégkockaként funkcionálnak, de meleg italokhoz is használhatók, mivel a szappankő gyorsan felveszi az ital hőmérsékletét és segít állandó szinten tartani azt. Mi használnánk, nem is kicsit, nagyon!

Unger András (mobilfotó)

A Crossropes tároló bútorban két eltérő tulajdonságokkal rendelkező anyag — a kőrisfa és a lenkötél — találkozása valósul meg. A polcokat a korpuszon több sorban átfutó egyetlen kötél váltja ki, esetleges nyúlása a bútor alján elhelyezkedő mechanizmus segítségével korrigálható. A tárgy 2012-ben Green Furniture Awardot (Svédország) nyert, ami azért is szép teljesítmény, mert magyarjaink, Mónus Kata és Bozsik Tamás keze munkája.

Unger András (mobilfotó)

Evőeszközök? Hitelkártyából? Na ne dilizzünk! Pedig hát pont erről van szó: előkaphatjuk, kihajtogathatjuk, ehetünk velük, aztán az alkalmi használat után smét elnyerik lapra szerelhető formájukat és a műanyag tokba visszacsúsztatva zsebre tehetők. Ennyi. Pofás!

Unger András (mobilfotó)

A speciális alumíniumsókkal befecskendezett köteleken a kémiai reakciók következtében sókristályok növekednek. Az ékszerkísérlethez a cseh alkotók meghökkentő anyagokat és technológiát választottak, s a természetre, mint alkotóra bízták a tárgy megformálását. Hát igen, így is lehet.

Unger András (mobilfotó)

Erre mi is képesek vagyunk, megoldjuk magunk is! - A design it yourself mozgalom olyasmi, mint az otthoni barkács, csak épp polcok helyett kissé érdekesebb dolgokat rakhatunk össze. A Technology Will Save Us nevű cég például egy olyan elektromos alkatrészeket tartalmazó csomaggal állt elő, aminek segítségével a kreatív felhasználó létrehozhatja saját zeneszerszámát. Munka közben játékos módon tanul meg forrasztani, illetve személyes tapasztalatokon keresztül ismeri meg az elektromosság törvényszerűségeit. A szett összeállítása hozzávetőlegesen egy órát vesz igénybe.

Unger András (mobilfotó)

Ez meg a világ egyik legkreatívabb üdvözlőlapja: a szettben található speciális filctoll valójában áramvezető festéket tartalmaz, s ennek segítségével rajzolhatók meg egy robot áramkörei - a led izzók felhasználásával dobogó szívű, illetve kacsintó képeslaprobotok alkothatók. Gyerekeknek óriási, hiszen játszva tanulhat. Készítette az angol Bare Conductive.

Unger András (mobilfotó)

A budapesti kiállítást október 28-ig kereshetik fel az érdeklődők az Erzsébet téren, bővebb infók a Design Hét oldalán.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra