Büntetés nélkül megszeghetők a helyi rendeletek?

Az új szabálysértési törvény értelmében ugyanis április 15-étől rengeteg, korábban önkormányzati intézkedésekben szankcionált szabálysértés maradhat bírság nélkül. A szombathelyi közgyűlésnek a korábbi rendeletek hatályon kívül helyezésére sem maradt sok ideje, miközben a képviselőknek már az új eljárási renden is törniük kell(ene) a fejüket.

Mint arról nemrég beszámoltunk: április 15-étől életbe lépett az új, számos fontos változást, egyben komoly hiányosságokat is tartalmazó szabálysértési törvény. A jogszabály többrészesre tervezett boncolgatását elsőként a közlekedőkre vonatkozó epizóddal Duplán fizethet az autós, ha vitatja a büntetését 2012. April 17. 08:33 kezdtük, s akkor megígértük, hogy a témát rövidesen folytatjuk. Nos, túl sokat nem is kellett várniuk a legújabb fejezetre, melyben most annak járunk utána, hogy a korábbi önkormányzati rendeletek előírásaival szemben múlt vasárnap óta ismét büntetlenül dohányozhatunk-e a szombathelyi játszótereken, sétáltathatjuk-e póráz nélkül a kutyánkat a Fő téren, vagy autónkkal egyszerre két parkolóhelyet is elfoglalhatunk-e, mondjuk a Thököly utcában?

Nehéz helyzetben az önkormányzatok

A fenti kérdéseink azért váltak igazán aktuálissá, mert az új jogszabály egyértelműen meghatározza: valamely cselekményt, vagy mulasztást csak törvény minősíthet szabálysértéssé. Ez pedig azt is jelenti egyben, hogy az önkormányzati rendeletek hatályukat vesztik. Az ügyben Czeglédy Csaba MSZP-s képviselő ma reggel közleményt Puskás Tivadar és Ágh Péter megoldották, hogy akár ingyen is lehessen parkolni Szombathelyen! (Sajtóközlemény) 2012. April 23. 08:33 is kiadott. Mi pedig ebben a meglehetősen faramuci helyzetben, ha úgy tetszik, a kialakult kusza jogi útvesztőben Hankó Faragó Miklós ügyvédet kértük a felmerülő kételyek eloszlatására, egyben kérdéseink megválaszolására.

Parkoló autók Szombathelyen. Még kevésbé kell figyelnünk a rendre?
Horváth Balázs

- A szabálysértési törvény hatályba lépéséig az önkormányzatok rendeletben szankcionálhattak egyes szabálysértéseket, ám ezek a rendeletek múlt vasárnaptól alkalmazhatatlanná váltak. Szombathelyen 15-16 rendelet rögzít különböző szabálysértési tényállásokat, így például a reklámberendezések és hirdetmények elhelyezésére, a temetkezésre, az állatok tartására, valamint a parkolási szabályokra vonatkozóan. A törvény azt is kimondja, hogy az önkormányzatok május 31-éig kötelesek hatályon kívül helyezni az összes szabálysértésre vonatkozó rendeletüket. A jogszabály azt viszont már nem részletezi, mi történik abban az esetben, ha ezen előírásnak a helyhatóság nem tesz eleget – mondta a nyugat.hu érdeklődésére az ügyvéd.

Hankó Faragó Miklós szerint a szabálysértési törvény rendkívül nehéz helyzetbe hozza az önkormányzatokat, hiszen azoknak nagyon rövid idő alatt kellene áttekinteniük korábbi rendeleteiket, és kialakítaniuk egy új eljárási-szankcionálási rendet. Utóbbira pedig már csak azért is nagy szükség lesz, mert az időközben szintén részlegesen hatályba lépett helyi önkormányzatokról szóló törvény megteremti annak a lehetőségét, hogy a képviselő-testületek rendeletben határozzanak meg és szankcionáljanak tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokat.

A szabálysértési törvény kapcsán is lesz/lenne feladata a megyeszékhely közgyűlésének
Mészáros Zsolt

Ehhez azonban első lépésként, az ügyvéd véleménye szerint kapkodva, szinte egyik napról a másikra kellene megalkotni az új önkormányzati rendeleteket. Márpedig egy teljesen új szankcionálási szisztéma kialakítása még egy Szombathely méretű nagyváros esetében is inkább hónapokat, mintsem heteket vehet igénybe, vélekedett Hankó Faragó Miklós.

Büntetés nélkül foglalhatunk el két parkolóhelyet

Ezek után nézzük konkrét, a vasi megyeszékhelyre vonatkoztatott példáinkat! Hankó Faragó Miklós elsőként a megyeszékhely önkormányzata által még 2009-ben elfogadott, a játszótéri dohányzás tilalmáról szóló rendeletet emelte ki. A szabálysértési törvény értelmében ugyanis ezt a rendelkezést is hatályon kívül kell helyezni, ám ebből azért nem lesz probléma, mert a nemdohányzók védelméről szóló törvény egyértelműen tiltja a játszótereken, illetve azok külső határvonalától számított 5 méteres körzeten belüli dohányzást. Így tehát a szombathelyi önkormányzat szándékát egy másik törvény valósítja meg.

Egyelőre elfelejthetjük a Mikulás-csomagot?
Horváth Balázs

Korántsem ilyen egyszerű a helyzet a fizető parkolókkal kapcsolatban. A szombathelyi közgyűlés által eredetileg 1996-ban elfogadott, azóta már többször módosított rendelet 14. paragrafusából ugyanis világosan kiderül, hogy szabálysértést követ el, és 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki például a díjmentességet tanúsító igazolványt és a bérletet jogosulatlanul, esetleg lejárt érvényességgel használja, illetve a felfestett fizetőparkoló helyet nem rendeltetésszerűen veszi igénybe, vagy több parkolóhelyet foglal el. Hankó Faragó Miklós megerősítette: ezeket a problémákat a szabálysértési törvény nem rendezi, így az önkormányzat április 15-étől nem is járhat el azokkal az autósokkal szemben, akik elkövetik a fentiekben leírt, korábban szabálysértésnek minősülő cselekményeket.

Április 15-étől úgy tűnik, büntetlenül kutyafuttatóként használható bármelyik közterület
Nagy Zoli

Harmadik, egyben utolsó példánk pedig elsősorban a kutyatulajdonosok számára lehet igazán érdekes. Eddig ugyanis házi kedvencünket kizárólag pórázon, valamint az önkormányzati rendeletben meghatározott fajták esetében szájkosárral sétáltathattuk szombathelyi közterületen. A szabálysértési törvény azonban csak akkor írja elő kötelezően a póráz és a szájkosár használatát, ha az ebtartó a kutyájával közforgalmú közlekedési eszközre száll. Büntethető az is, aki közterületen felügyelet nélkül engedi szabadon kedvencét, ám ha a gazdi a kutyája mellett van, akkor abban az esetben is megúszhatja a bírságot, ha a szájkosarat, valamint a pórázt otthon hagyta.

Kapkodnia kell a szombathelyi közgyűlésnek?

Hankó Faragó Miklós egy további fontos változásról is beszámolt: a rendőrség, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal mellett ugyanis múlt vasárnaptól már nem a jegyzők, hanem – más hatóságok mellett - a megyei kormányhivatalok illetékesei intézik a szabálysértési ügyeket. (A jogalkotó eredetileg a járási hivatalokra telepítette volna ezt a feladatot, ám a járások egyelőre csak a tervek, illetve a megrajzolt térképek szintjén léteznek.)

Végezetül az ügyvéd hangsúlyozta: a súlyos jogalkotási hibákból adódóan nemcsak Szombathelyen, hanem országosan is számtalan, szabálysértésnek minősülő cselekmény maradhat jogkövetkezmény nélkül. A vasi megyeszékhelyen pedig tovább súlyosbíthatja a problémákat, hogy jelen állás szerint a közgyűlés április végi ülésén nem is tárgyal a rendeletek hatályon kívül helyezéséről, illetve az új szankcionálási rendről. Így a képviselőknek a kérdések tisztázására május végén legfeljebb csak néhány napjuk marad…

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Duplán fizethet az autós, ha vitatja a büntetését

Az újonnan életbe lépett szabálysértési törvény fixösszegű bírságokkal, szabálysértési eljárás esetén pedig kétszeres szorzóval számol. Aki nem tud fizetni, az dolgozhat is.

Rövid pórázon az ebtartók

Két héten keresztül szigorúan ellenőrzik a szombathelyi kutyatartókat a rendőrök és a közterület felügyelők. Elsősorban a póráz és szájkosár meglétét kérik számon, de a nem a kutyafuttató területen elengedett négylábúakért is bírságolnak.

Bicikliút és/vagy kutyafuttató? - Besokalltak a belvárosi kutyatartók

Épp ma avatják a szombathelyi Perint-parti bicikliutat, amely az egyetlen belvárosi kutyafuttató mellett/helyén épült. A kutyások nehezményezik ezt, aláírásgyűjtésbe kezdtek. Utánanéztünk.

Fizetőparkolós kiszorítósdi

A szombathelyi városatyák tavaly támogatták, hogy a közeljövőben a vasútállomásig terjedjen ki a fizetőparkolói zóna Szombathelyen. Állítólag lakossági ötlet volt.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet