Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Termékteszt: ByeAlex

Egy 28 éves ember, aki próbálja poénra venni az életet, tenni a dolgát, lenni olyannak, amilyennek épp megálmodja magát. Most épp ByeAlex néven hipszter antisztár, akinek aznapi tetoválásán Ady Endre fekete zongorája virít. Ezzel is üzenni akar…

Jaj, de édes cukiság… olvadoznak mögöttem a csajok, muszáj hátrapillantanom. Két göndör szőke bombázó lelkendezik: tényleg nem lehet nem szeretni ezt az Eurovíziós csodabogarat! Így kell ezt csinálni, minek a hófehér Jaguár, a kockahas, ha nagyon szemüvegesen, mackónadrágban, kötött sapkában, pamacsszemöldökkel és szakállban, rózsaszínes lila tornacipősen is lehet csajszíveket bolondítani.

ByeAlex a Savaria moziban
Garai Antal Atom

ByeAlex Márta Alex néven Lakatos Imre tudományfilozófiájának induktív aspektusaiból írta szakdolgozatát. Szinte a semmiből tűnt fel az Eurovíziós Dalfesztivál 2013-as magyar nemzeti válogatójában, A Dalban, hogy aztán hipszter szerelésben, underground arcként nyerjen. A 2013-as Eurovíziós Dalfesztiválon, május közepén Malmőben a Kedvesem című dalával (amit Palásti Kovács Zoltánnal, azaz Zoohackerrel szerzett) ő képviseli az országot.

Minél többen vegzálják, annál szimpatikusabb, kíváncsian vártam hát az első benyomásokat. A helyszín a Savarai Mozi, ahol az ominózus Dal verseny óta először lépett nagyközönség elé. Alex is megállapítja, többen vagyunk, mint a szobájában (három negyed háznyian a nagyteremben), úgyhogy nagyon izgul, hiszen finoman szólva sem egy rutinos előadó. De annyira mégsem béna, mint sokan látatlanban feltételezik róla.

ByeAlex, ha énekel

Ahogy Alex énekel, az amatőrség és a profizmus fura egyvelege: alig mozog, a mikrofonba bújik, nincs koreográfia, csak a kezeivel gesztikulál, viszont amikor énekel, a szakáll-álarca mögül átjön valami emberi.

A minikoncerten összesen hat számot hallhatunk, a Láttamoztammal indít, a két kötelező slágeren túl még pár ígéretes szám, többek között a legújabb, a Nekemte, amit korábban soha nem hallhatott nagyközönség.

Amikor ül és mesél

Koncert előtt, a színfalak mögött fekvőtámaszozott és nyújtott - ő így vezeti le a feszültséget. Szeret biciklizni, de jó lenne még többet sportolni és izmosodni – ezt már beszélgetőtársának, az Ocho macho-s Kirchknopf Gergőnek árulja el. (Amúgy nem lehet a beszélgetésre panasz, sokat nevetünk, Gergő humorával sokat lazít Alexen.)

ByeAlex és Kirchknopf Gergő
Gergővel
Garai Antal Atom

Megosztó személyiség – ezt Gergő is elismeri – ráadásul ByeAlex kapcsán sokkal inkább arról beszélnek, milyen gáz cuccokat visel, mintsem arról, amilyen zenét csinál. Alex szerint az egész cirkusz azért van körülötte, mert az emberek szeme előtt egészen más kép lebeg arról, milyen a popsztár, ő pedig egyáltalán nem akar megfelelni ezeknek a konvencióknak, ezért a kiabálás. Lehet persze, egyeseknek furcsa, ahogyan öltözködik, de ha kimegyünk Budapesten a Deák térre, számtalan ilyen figurába botlunk.

Itthon ráadásul mindig bűnbakot keresnek – akit hibáztathatnak, hogy miatta nem sikerülnek a dolgaink. Ő is egy bűnbak lett, akibe szabadon bele lehet törölni a lábat.

Biciklizéshez sapkát húzott, azóta így maradt

Az oldschool-os srác haját ritkán láthatjuk, elnyűtt kötött sapkája szinte a fejére nőtt, de fésűje az van, ráadásul fehér. Szakállát ezzel fésülgeti. Ahogy meséli, nem ragaszkodik feltétlenül ehhez a sapkához, mutatkozik ő másban is, habár épp ez a kötött izé nyolc éve az övé, és nagyon összenőttek. Egy biztos, csak úgy, kérésre senkinek sem veszi le, sem újságírónak, sem közönségnek, de például ezt a fellépést anno sapka nélkül tervezte el, aztán közbeszólt az élet. Délután bicajozott, akkor a fejére húzta, mert fülfájós, azóta így maradt.

ByeAlex a Savaria moziban
Önarckép
Garai Antal Atom

A másik vita tárgya Alex szakálla – állítólag fórumok vitatják, gáz-e vagy sem. A szombathelyi közönség megszavazza: nem gáz.

Amúgy, teszi hozzá, nagyon nem szereti, ha az újságírók arról faggatják, hányas szemüveget hord, hogy a személyéről többet beszélnek, mint a zenéjéről.

A zene mindig része volt az életének

Mindig is foglalkozott a zenével, az első számok egyike, amire gyerekkorából emlékszik, egy Pokolgép nóta. Különböző zenekarai voltak, de inkább rock és metálbandákban sertepertélt, hol basszusgitározott, hol angol nyelvű szövegeket szerzett. Jelenleg is gyűjt lemezeket és vásárol CD-ket. Életében a „ByeAlex”, ahogy fogalmaz, csupán egy másfél éves „projekt.”

Mindeközben folyamatosan egyes szám harmadik személyben beszél róla, miért?

Én nagyon nehezen azonosulok száz százalékig bármivel, amit én művelek. Szeretek úgy fogalmazni, hogy ByeAlex az egyik fickó belőlem, aki épp ezt csinálja. Ez olyan nálam, jelenleg is többféle zenei projekttel foglalkozom. Ez az a típusú zene, ahol kicsit szövegelek, magamnak is, ahol próbálok szövegeket írni.

ByeAlex a Savaria moziban
Dani, a muzsikustárs
Garai Antal Atom

Sokat tanult a mostani tévés szereplésből, hiszen eddig dalszerzőnek „tételezte magát”, nem is nagyon lépett fel közönség előtt. De ahogy meséli, csöppet sem bánja ezt a versenyt:

Jó volt látni dalszerzőként is, hogy ezek a megaénekesek, egy ilyen versenyen mi mindent élnek át. Úgy éreztem, ők versenyeznek egymással, én meg kimegyek, és csak dalolok.

„Aki megpendíti a szíve húrját"

Amióta nyert, felgyorsult az élet körülötte, de a zenélés mellett továbbra is dolgozik, zenei újságokban publikál. Ezért sem koncertezett eddig.
Zenéit lassú és megfontolt metódus alapján készíti:

Dalszerzés közben szenvedek… a dalaim mindig hordoznak valami pozitív üzenetet, annak ellenére mindig úgy születnek, hogy olyan időszakra emlékszem vissza az életemből, ami rossz volt… beugranak szavak, és dallamfoszlányok, amiket dúdolok, aztán lejegyzetelem. Ha két hét múlva, zuhanyozás közben is eszembe jut, akkor meghagyom, akkor tovább dolgozom vele.

ByeAlex a Savaria moziban
Új tetkóval
Garai Antal Atom

Egy pontom így mesél magáról:

Mindig megtalálom a rosszat, amikor tök jó dolgok történnek körülöttem, akkor is. Mindig érzem, hogy valami majd úgysem lesz jó. Nosztalgikus alkat vagyok, sokszor visszaemlékszem azokra az időszakokra, amikor tényleg nagyon rossz volt. Végigküzdöttem a saját dolgaimat, és nem volt könnyű, egyáltalán nem. Ezért van az, hogy kicsit nosztalgiával emlékszem azokra az időszakokra, amikor nem volt semmi, és nem is láttam, hogy valami lesz. Ami akkor megszólalt bennem, azokat akarom leírni.

A tervekről

Filozófusként nem lehet egykönnyen boldogulni, de nem tett le róla, hogy egyszer végigcsinálja a Phd-t.

Ha valami, ez nekem fontos… biztosan nem dolgoztam volna újságoknál, ha nem tanítanak meg az egyetemen írni

Emellett szeretne dalszövegeket és komolyabb irodalmat is szerezni.

ByeAlex a Savaria moziban
Garai Antal Atom

Tisztában van bele, hogy Malmö után lesz idő, amikor nem vele foglalkoznak, de nem bánja, és üzeni: nem fog összeomlani, bármi lesz is. Neki ez játék:

az a baj, hogy az emberek túl komolyan veszik magukat, abban a világban, amiben működnek

A nyárban, bár nem az a fesztiválozós típus, megfordul majd a Volt színpadán, de koncertezik másutt is, szeptemberig be van táblázva.

Melyik Alexet láthatjuk Malmőben?

Nem az az utazgatós fajta, soha életében nem repült, fél is tőle nagyon. Malmőben sem szeretne eltérni attól, ami itthon sikeresnek tűnt, úgyhogy ugyanabban a felállásban, Danival és Ágival adják elő a számot, az animációkat viszont nem vihetik, valamit újítaniuk kell. Magyarul szól majd a Kedvesem, de szeretne angol feliratokat is, hogy értsék, miről énekel.

Összegzés helyett

A Facebook oldalán ByeAlex így összegzi ezt az estét:

Szombathely. Finom volt a TatárBeefSteak, a Gekko nevű vendéglőtökben. Szerettük a várost is, benneteket is. Jó éjt.

Aki eljött az megszerette, páran, tinik felállva ujjongtak a végén, nagy tapsot kapott. Hogy mire lesz mindez elég?!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra