Chromebook Pixel: tényleg ez a Google saját laptopja?

Felkerült egy videó az internetre, ami eléggé profin van összetákolva ahhoz, hogy komolyan vegyük. Vagy mégse vegyük komolyan?

Hetek, hónapok óta kering a pletyka geek-körökben egy jövőbeni notebookról, amit nem más fejleszt, mint az inkább kódokban és szoftverekben erős Google. Ismerős? Meghisszük azt, hiszen jó két éve lógott már egyszer a levegőben a Facebookos fejlesztésű mobiltelefon is, aztán hiába vártunk, semmi nem lett belőle, leszámítva az ilyen- olyan elképzelt telefondizájnokat, végül maga Mark Zuckerberg is pontott tett a gondolat végére azzal, hogy tavaly szeptemberben közölte: nem lenne semmi értelme saját telefont gyártaniuk.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Most azonban kicsit más a téma fekvése: a feltételezett új Google-számítógép ugyanis már főszereplője egy másfél perces, kifejezetten valóságosnak tűnő reklámvideónak, amit első előbukkanása után töröltek, de természetesen már újra online. Íme:

Ennek az érdekessége az, hogy a benne látható megoldások jócskán túlmutatnak a világ megviccelésének céljából amatőrök által feltöltött videókon. A nézése közben egy pillanatra sem tör ránk a gagyiság érzete, jól kimunkált részleteket látunk, amiket bizonyára hosszas pepecseléssel legóztak össze, ráadásul maga a szöveg - amit egy kereskedelmi szempontból is barátságosan búgó narrátor mond - is simán megüti a reklámipari mércét. Ez így hangzik:

Önmagában egy pixel nem sok minden, de együtt a pixelek egész univerzumokat hoznak létre. Ahogy az atom, a pixel egy építőkocka, és minél többet rakunk össze belőle, annál csodálatosabb a világ. És négymillió pixelből mi valami újat alkottunk: a Chromebook Pixelt.

Hackerek szivárogtatták ki a videót?

A Google mindezidáig nemhogy egy közleményt nem tett közzé, de egy szót sem szólt az ismeretlen eredető videóról, aminek készítője állítólag a Slinky.me nevű ügynökség - és itt válik a dolog igazán érdekessé. Hivatalos oldalukat cikkünk írásának pillanatában felkeresve ugyanis Victor Koch vezérigazgató üzenete fogadott minket, miszerint szervereik hackertámadás áldozatául estek, ezért bocsánatot kérnek tőlünk:

Nyugat.hu

Ennél többet azonban ők sem mondanak, ami felettébb gyanús. Túl nagy a susmus, és hát ugye olyanról is hallottunk már, hogy amikor titokzatos fotók és egyéb hírek kerültek nyilvánosságra vadiúj iPhone-okról még azok hivatalos bejelentése előtt, akkor a kiszivárogtatást talán maga az Apple követte el, hogy monitorozza a reakciókat. Itt meg ráadásul egy teljes videóról van szó, amit láthatóan profik készítettek.

Hogy egyébként a Google tényleg fejleszt saját - tehát nem az Acert vagy a Samsungot megbízva -, ráadásul ahogy a videóban is látjuk, érintőképernyős notebookot, arra a nagy kussolás mellett bizonyíték lehet az is, hogy 2012 novemberében a China Times állítása szerint a cég 12,9 hüvelykes érintőképernyőkre adott le megrendeléseket a távol-keleti országban. Ha ez így van, és a négymillió pixelt emlegető szövegből kikövetkeztethető 2560 x 1700 pixeles felbontás is igaz, akkor úgy néz ki, hogy a Google az Apple Macbookja ellen száll harcba. És akkor szép ütközetnek nézünk elébe.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech