„Cicaharc a zavaron” – Most akkor ki védi Szombathelyen a sajtószabadságot?

Milyen hangnemben, miről lehet írni a helyi sajtóban? Erről is szó van. „Fontos ember lettem, ezt kevesen érdemlik meg!” - írta nekünk a vitát kiváltó cikk szerzője.

A frisss.hu-n jelent meg Csizmadia Tamásnak, az EMMI volt sajtófőnökének, Hende Csaba sajtóügyeiben is érdekelt újságírónak egy írása. Ezzel foglakozott a Nyugaton nemrég megjelent publicisztika „Frisssen”, fiatalosan a szombathelyi oltópontokról „Frisssen”, fiatalosan a szombathelyi oltópontokról 2021. March 22. 12:11 címmel. (Ebben arról is volt szó, hogy durvult el a helyi média hangneme.) Csizmadia Tamás erre válaszként juttatta el lapunknak ezt az írást, amelyet változtatás nélkül olvashatnak.

Csizmadia Tamás
Youtube/Pesti Tv

Cicaharc a zavaron

Két pamutfarkú filcmacska álmomban megkérdezett engem: csak nem ellenségeskedést szítok? Aztán felébredtem, s hallom két oldalról is, hogy én becsmérelek, s keltem a gyűlöletet, mint a vírus. Kávéfőzésről írással. „Komor volt a két úr, elszánt, fölkészült gőgű, s nem tudom, kiknek a nevében beszélők.” írta Ady százhúsz éve, A duk-duk affér című írásában.

Nemény polgármester, közjogilag hatalommal felruházott személy, s az LMP, országos párt, melynek pedig alkotmányban rögzített célja a politikai hatalom megszerzése és gyakorlása: egyaránt kikeltek ellenem, név szerint. Fontos ember lettem, ezt kevesen érdemlik meg!

Mert kávéfőzésről írtam...

Ez bátor, lovagias, politikusi, sőt államférfiúi tett volt. Nagyon megkeverhettem a kávét, nemdebár? Mégsem tudom kiknek a nevében beszéltek, hiszen a két párt, mint olyan, folyamatosan a sajtószabadság elszánt harcosai.

Léptemre törpefejűek fenekednek, írná Ady, de inkább beszéljen ő helyettem: ”- Én? Nem uram, azaz urak, én nem vétkeztem, én nem vagyok olyan bűnös ember, mint önök hiszik: én csupán vagyok. Bűnnek elég bűn ez, de ez a bűn annyira hasonlít az eredendő bűnhöz, hogy nem volna szabad érte elkárhoztatni.”

Szóval a vélemény-szabadság. Én, mint az engem tetemre hívó nyugat.hu-publicistája szerinti macsetés – ahogy a jó Arany írná, a „hosszú, hegyes tőr” birtokosa, Bárczi Benő gyilkosa – le merészeltem írni a véleményem.

Ahogy egy élő klasszikus kiállt a sajtó szabadsága mellett, nevezzük bátran nevén, Nemény András – ez egyébként egyértelműen pozitív – az gyönyörű volt. Külön kávézást is rendeztek a sajtó képviselőinek, amit több cikk is megörökített.

Ha már kávé, ugye….

De ne révedjünk el ennyire a múltba! Ezt írták a nyugat.hu-n: A sajtó szabadsága eminens közérdek. Május 3.: a sajtószabadság nemzetközi napja 2020. May 03. 18:29 Sajtószabadság nélkül a többi szabadság sem létezik maradéktalanul, szabad sajtó nélkül nincsen valódi demokrácia sem. Jaj, de jó, akkor a nyugat.hu ezek szerint mégis védelmezni fog engem! Tárcákban, hosszú írásokban fognak mellettem kiállni! Vagy nem?

Akkor itt zavar van?

S, a nyugat.hu felkészült publicistája aki a jelek szerint zavarában mégse mellettem állt ki, vagyis úgy tűnik pont úgy értelmezte a mellettem és a sajtószabadságért való kiállást, mint az állam elhalása nevű kommunista tézist Sztalin elvtárs, – nyilván minden hatás nélkül, ösztönösen, szépen, okosan – megírta: nincs feltüntetve a nevem a frisss.hu szerzőlistáján. Ez a másik bűnöm.

Nos, ő meg a rezeda blogon nincs említve, ahol az írása először (névtelenül) megjelent. Ám a legszebb a cikke értő olvasásos része, mely szerint azt írtam volna, engem Fekete Győr pártelnök betiltana. Pont azt írtam, hogy nem tenné ezt, még ő sem, a témában kelt Janus értelmű nyilatkozatai dacára. De ez ne zavarja a tisztelt publicista urat!

Ó, de boldog lennék, ha egyszer az értő olvasás segítené az újságírók, politikusok munkáját. A műfaj – mint vélemény, publicisztika felismerésében még reménykedek. Még boldogabb lennék, ha pártfüggetlenül működne az, amit hosszú értekezéseikben elmondanak a sajtószabadságról!

"Törvény, jog és igazság."

Minden ígéretnek ez volt az alapja, s minden ígéret között ez okozott legnagyobb örömet.”- írta Ady.

De talán ideje volna az ígéret beváltására gondolni!

Vagy csak álmodozom?

Álok, álom – dörmögött Oriza-Triznyák, - ismerem az ilyesmit.

Csizmadia Tamás


Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény