Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Csütörtökön szimbolikusnak is mondható döntéssel búcsúzik el a jelenlegi szombathelyi közgyűlés

A 2014-2019-es választási ciklus, és egyben Puskás Tivadar polgármester utolsó közgyűlése lesz.

Szeptember 26-án, csütörtökön reggel kilenckor kezdődik az ötéves választási ciklus utolsó szombathelyi közgyűlése. Azt nem tudjuk, mennyire lesz ünnepi hangulatú az ülés, de az biztos, hogy bőkét héttel később, október 13-án új polgármestert és új képviselőket választunk. (Az önkormányzati választásról szóló rovatunk ide kattintva elérhető .)

Puskás Tivadar polgármester kilenc év után visszavonul

Meglehetősen kevés, összesen 19 megtárgyalandó ügy szerepel a napirenden, ami a nyári szünet után kevésnek tűnik, de ha belegondolunk, így van jól. Hiszen jobb, ha a hosszabb távra szóló döntéseket már az új közgyűlés hozza meg, ráadásul augusztus végén volt egy rendkívüli ülés Puskás: Kreált botrány a karneváli színházügy 2019. August 27. 09:48 , ahol a sürgető ügyeket elrendezték.

Puskás Tivadar csütörtökön elköszön a közgyűléstől
Nagy Jácint

A csütörtöki ülés napirendjén van néhány sürgős eldönteni való, ezekkel határidők lejárta miatt nem lehet megvárni a választásokat, vannak az állandó napirendek, mint a két ülés közti eseményekről, aztán a hivatal hatósági munkájáról szül beszámolók.

A csütörtöki ülésnek az is jelentőséget ad, hogy Puskás Tivadar polgármester (Fidesz) utoljára vezet közgyűlést. Puskás kilenc év városvezetés után nyugdíjba vonul, pártja nem indítja a választásokon Puskás Tivadar ősszel megy, Balázsy Péter lesz a Fidesz polgármesterjelöltje 2019. June 21. 05:45 , így október 13. után biztosan új polgármestere lesz Szombathelynek.

A közgyűlés új többsége beállt a helyi népszavazás megkönnyítése mögé

Nem is igazán meglepő, hogy ennek tudatában Puskás az ülés elejére beterjesztett egy napirendi pontot, aminek ez a címe:

Tájékoztató a „Szombathely Szent Márton Városa, a fejlődés útján - Szombathely a III. évezred 2. évtizedében” Szombathely Megyei Jogú Város társadalmi és gazdasági programja című ciklusprogram megvalósulásáról

.

Írásos anyag nincs róla, nem tudjuk megnézni,miről is szól ez, Puskás az előterjesztésben azt ígéri, hogy szóban tartja meg a beszámolót. Amúgy minden választási ciklus elején, a megválasztott városvezetés ciklusprogramot hirdet, most ennem a beszámolóját tartja meg a leköszönő polgármester. Kíváncsian várjuk.

Balassa Péter volt a kezdeményező
Mészáros D. Zsolt

De a címben említett szimbolikusnak is mondható döntés nem ez lesz. Balassa Péter képviselő (Jobbik) augusztus elején jelentette be Balassa Péter valószínűleg az országos politikában folytatja 2019. August 12. 14:19 , hogy könnyebbé akarja tenni a helyi népszavazást Szombathelyen. Ehhez támogatókat keresett és talált az Éljen Szombathely-frakció tagjaiban, valamint az időközben a városvezetéssel szembefordult két alpolgármester, Molnár Miklós (Pro Savaria) és Koczka Tibor (ex-Fidesz) is csatlakozott a kezdeményezéshez.

A döntés szembemegy a Fidesz irányvonalával

Az augusztus végi rendkívüli közgyűlésen az új többség szavazataival a testület ki is nyilvánította Könnyebb lesz Szombathelyen népszavazást kezdeményezni 2019. August 27. 12:22 , hogy megkönnyítik a helyi népszavazást. A most csütörtöki közgyűlésen pedig ez erről szóló rendeletet is megalkotják.

A vonatkozó törvény a lakosságszám alapján egy intervallumot határoz meg a helyi népszavazáshoz szükséges kezdeményezés aláírónak számában. A törvény szerint a népszavazás kiírását kérő választópolgárok száma nem lehet kevesebb a választópolgárok 10 százalékánál, és nem lehet több a választópolgárok 25 százalékánál.

Búcsúzik a jelenlegi ciklus
Koszorús Veronika

Szombathelyen a Fidesz vezette önkormányzat korábban úgy döntött, hogy 10 ezer főben határozza meg a szükséges kezdeményezők számát, ez a választópolgárok mintegy 16 százalékának felel meg. A városban az őszi választásokra 62 888 választópolgárt vettek nyilvántartásba, a 10 ezer ennek 15,90 százaléka.

Balassa javaslata alapján ezt a 10 ezres és 16 százalékos alsó határt a törvényi minimumra, kerekítve 7 ezerre csökkentik. Ami azt jelenti, hogy 7 ezer választópolgár egybehangzó javaslatára az önkormányzat hatáskörébe (a hatósági hatáskörökre természetesen nem) eső ügyekben népszavazást kell kiírni. Ez valószínűleg meghosszabbítja az adott ügyek elintézését, de jobban bevonja a döntésekbe a lakosságot. Aminek amúgy is így kellene működnie.

A döntés azért szimbolikus, mert szembemegy a Fidesz lépéseivel. A Fidesz a kétharmados országgyűlési többségével korábban úgy megszigorította az országos népszavazási kezdeményezések feltételeit, hogy az gyakorlatilag lehetetlenné vált.

Miután Szombathelyen az év eleje óta a Fideszen kívüli képviselők vannak többségben a közgyűlésben, szimbolikus jelentőségű, hogy Puskás Tivadar második ciklusának egyik utolsó döntése éppen a népszavazási kezdeményezést könnyíti meg, szemben a kormánypárt szándékával.

Azt, hogy mi lesz a választások után, majd meglátjuk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra