Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Balassa Péter valószínűleg az országos politikában folytatja

A szombathelyi Jobbik Koczka Tibor polgármester-jelöltet támogatja - derült ki Balassa mai sajtótájékoztatóján.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pont 60 nappal a önkormányzati választások előtt, és az idei nyár legmelegebb napján.

Ezzel kezdte sajtótájékoztatóját Balassa Péter, a Jobbik szombathelyi városi képviselője, a párt városi elnöke.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Több ügyről is szó volt, kezdjük az önkormányzati választásokkal. Balassa kifejtette, hogy a Jobbik a békés, nyugodt, centrumhoz húzó politikában érdekelt, ennek megfelelően készülnek a választásokra. Mint mondta, választási szövetségről is tárgyalnak, kérdésünkre nem cáfolta, hogy a Pro Savaria Egyesülettel is tárgyalnak.

Három jelöltből kettőt tart alkalmasnak

Innen pedig már csak egy lépés volt, hogy bejelentse, a Jobbik szombathelyi szervezete a függetlenként induló Koczka Tibor, Szombathely fideszes alpolgármestere polgármester-jelöltként indul pártja és az ellenzék jelöltjei ellen 2019. August 06. 10:46 Koczka Tibort támogatja, aki mögé nemrég beállt a Pro Savaria is Koczka Tibor polgármester-jelöltségét támogatja a Pro Savaria 2019. August 08. 15:53 .

Balassa Péter
Szilágyi József (telefonos fotó)

Balassa azért megjegyezte, a jelenleg ismert három polgármester-jelöltből kettőt tart alkalmasnak a posztra. Hiába kérdeztük, nem árulta el, hogy Koczka mellett melyik a másik, viszont abból, hogy a Jobbik ellenzéki pártként határozza meg magát, és hogy januártól sok esetben együttműködtek a közgyűlésben az Éljen Szombathely-frakcióval, nem nehéz kitalálni, hogy Koczka mellett Nemény Andrásra gondolt.

Mindebből az is következik, hogy a Jobbiknak nem lesz polgármester-jelöltje Szombathelyen, ezt Balassa kérdésünkre meg is erősítette. Képviselőjelölteket viszont indítanak, ez a még most is zajló egyeztetések függvénye, de Balassa megígérte, hogy még ezen a héten nyilvánosságra hozzák a jelöltjeiket.

A sajtótájékoztatón Balassa arról is beszélt, könnyen lehet, hogy ősztől az országos politikában folytatja. A Jobbik ugyanis több országosan ismert politikusát indítja polgármester-jelöltként, aki nyer, annak le kell mondania országgyűlési mandátumáról. És mivel listás képviselőkről van szó, nem lesznek időközi választások, hanem a 2018-es országgyűlési választásokra összeállított pártlista következő helyein lévők kapnak mandátumot. Ott viszont Balassa jelenleg is befutó helyen van Még nem tudni, Balassa Péter tölti-e be a Jobbik két megüresedő parlamenti mandátumából az egyiket 2019. June 13. 16:14 .

Könnyebbé tenné a helyi népszavazást

Balassa Péter arról is beszámolt, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi. 2017. decemberében fogadta el az akkor Fidesz-többségű közgyűlés a helyi népszavazásról szóló rendeletet, amiben szabályozták, hogy a választásra jogosultak 15 százalékának, de minimum 10 ezer embernek kell kezdeményeznie a helyi népszavazást.

A képviselő ezt akarja lecsökkenteni, mivel szerinte a lakosságnak és a civileknek sokkal nagyobb beleszólási lehetőséget kellene adni a városi politikába, akár úgy, hogy helyi népszavazáson döntsenek a nagyobb beruházásokról is.

Ezért Balassa azt kéri a közgyűléstől, hogy a népszavazási kezdeményezési küszöböt vigyék le 10 százalékra, és határozzák meg 6300 főben. Ehhez két közgyűlés kell, ezért kezdeményezi a rendkívüli közgyűlést, ahol hoznak erről egy határozatot, majd szeptemberben,a ciklus utolsó közgyűlésén megszavazhatják a rendelet módosítását.

A képviselő kijelentette, nagyon reméli, hogy képviselőtársai melléállnak és sikerül könnyebbé tenniük a helyi népszavazást.

Megkérdeztük, mi a véleménye Nemény András vasárnapi felhívásáról Videó: Nemény András arra kéri a szombathelyi polgármester- és képviselőjelölteket, hogy a karnevál maradjon politikamentes 2019. August 11. 19:21 . Nemény egy videóban azt kéri a jelöltektől, hogy a karnevál alatt ne kezdjék el az ajánlásokat gyűjteni. Balassa tőlünk hallott erről először, de azt mondta, a karnevált mindig is politikától függetlennek gondolta, ő nem is vonult fel soha, ezért támogatja a kezdeményezést.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Önkormányzati választás 2019

Hirdetés