Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Balassa Péter valószínűleg az országos politikában folytatja

A szombathelyi Jobbik Koczka Tibor polgármester-jelöltet támogatja - derült ki Balassa mai sajtótájékoztatóján.

Pont 60 nappal a önkormányzati választások előtt, és az idei nyár legmelegebb napján.

Ezzel kezdte sajtótájékoztatóját Balassa Péter, a Jobbik szombathelyi városi képviselője, a párt városi elnöke.

Több ügyről is szó volt, kezdjük az önkormányzati választásokkal. Balassa kifejtette, hogy a Jobbik a békés, nyugodt, centrumhoz húzó politikában érdekelt, ennek megfelelően készülnek a választásokra. Mint mondta, választási szövetségről is tárgyalnak, kérdésünkre nem cáfolta, hogy a Pro Savaria Egyesülettel is tárgyalnak.

Három jelöltből kettőt tart alkalmasnak

Innen pedig már csak egy lépés volt, hogy bejelentse, a Jobbik szombathelyi szervezete a függetlenként induló Koczka Tibor, Szombathely fideszes alpolgármestere polgármester-jelöltként indul pártja és az ellenzék jelöltjei ellen 2019. August 06. 10:46 Koczka Tibort támogatja, aki mögé nemrég beállt a Pro Savaria is Koczka Tibor polgármester-jelöltségét támogatja a Pro Savaria 2019. August 08. 15:53 .

Balassa Péter
Szilágyi József (telefonos fotó)

Balassa azért megjegyezte, a jelenleg ismert három polgármester-jelöltből kettőt tart alkalmasnak a posztra. Hiába kérdeztük, nem árulta el, hogy Koczka mellett melyik a másik, viszont abból, hogy a Jobbik ellenzéki pártként határozza meg magát, és hogy januártól sok esetben együttműködtek a közgyűlésben az Éljen Szombathely-frakcióval, nem nehéz kitalálni, hogy Koczka mellett Nemény Andrásra gondolt.

Mindebből az is következik, hogy a Jobbiknak nem lesz polgármester-jelöltje Szombathelyen, ezt Balassa kérdésünkre meg is erősítette. Képviselőjelölteket viszont indítanak, ez a még most is zajló egyeztetések függvénye, de Balassa megígérte, hogy még ezen a héten nyilvánosságra hozzák a jelöltjeiket.

A sajtótájékoztatón Balassa arról is beszélt, könnyen lehet, hogy ősztől az országos politikában folytatja. A Jobbik ugyanis több országosan ismert politikusát indítja polgármester-jelöltként, aki nyer, annak le kell mondania országgyűlési mandátumáról. És mivel listás képviselőkről van szó, nem lesznek időközi választások, hanem a 2018-es országgyűlési választásokra összeállított pártlista következő helyein lévők kapnak mandátumot. Ott viszont Balassa jelenleg is befutó helyen van Még nem tudni, Balassa Péter tölti-e be a Jobbik két megüresedő parlamenti mandátumából az egyiket 2019. June 13. 16:14 .

Könnyebbé tenné a helyi népszavazást

Balassa Péter arról is beszámolt, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi. 2017. decemberében fogadta el az akkor Fidesz-többségű közgyűlés a helyi népszavazásról szóló rendeletet, amiben szabályozták, hogy a választásra jogosultak 15 százalékának, de minimum 10 ezer embernek kell kezdeményeznie a helyi népszavazást.

A képviselő ezt akarja lecsökkenteni, mivel szerinte a lakosságnak és a civileknek sokkal nagyobb beleszólási lehetőséget kellene adni a városi politikába, akár úgy, hogy helyi népszavazáson döntsenek a nagyobb beruházásokról is.

Ezért Balassa azt kéri a közgyűléstől, hogy a népszavazási kezdeményezési küszöböt vigyék le 10 százalékra, és határozzák meg 6300 főben. Ehhez két közgyűlés kell, ezért kezdeményezi a rendkívüli közgyűlést, ahol hoznak erről egy határozatot, majd szeptemberben,a ciklus utolsó közgyűlésén megszavazhatják a rendelet módosítását.

A képviselő kijelentette, nagyon reméli, hogy képviselőtársai melléállnak és sikerül könnyebbé tenniük a helyi népszavazást.

Megkérdeztük, mi a véleménye Nemény András vasárnapi felhívásáról Videó: Nemény András arra kéri a szombathelyi polgármester- és képviselőjelölteket, hogy a karnevál maradjon politikamentes 2019. August 11. 19:21 . Nemény egy videóban azt kéri a jelöltektől, hogy a karnevál alatt ne kezdjék el az ajánlásokat gyűjteni. Balassa tőlünk hallott erről először, de azt mondta, a karnevált mindig is politikától függetlennek gondolta, ő nem is vonult fel soha, ezért támogatja a kezdeményezést.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Önkormányzati választás 2019

Tovább az oldalra