Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Csonka Ernő szombathelyi festőművész 95 éves

Születésnapján Puskás Tivadar polgármester és tisztelői köszöntötték.
Csonka Ernő festőművész köszöntése 95. születésnapja alkalmából
Mészáros Zsolt

Csonka Ernő Szombathelyen született 1921. április 9 – én. Már gyerekkorában is érdeklődött a művészet iránt, tizenhárom évesen megnyerte az Országos Tehetségkutató kiállítás első díját. A szombathelyi Püspöki Általános iskola elvégzése után, a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban tanult és itt is érettségizett le. 1940-’47-ig sorkatona volt, 1944-ben pedig szovjet hadifogságba kelt, ahonnan két és fél év után térhetett vissza Magyarországra. Munkái 1948 óta szerepelnek kollektív és egyéni kiállításokon. Munkássága során, számos tájképen örökítette meg Vas megye természeti értékeit, de bibliai témájú képeket, portrékat és csendéleteket is fest.

Díjai, kitüntetései:
 • 1934-ben Országos Tehetségkutató kiállítás I. díj
 • 1962. megyei pályázat II. díj és Alkotói Szabadság díja
 • 1995. Tavaszi Szalon közönség díj
 • 2000.Vas-megye Önkormányzata Szolgálatáért Kulturális tagozata díja
 • 2002.Vas-megye Közgyűlése Elnökének Gróf Batthány Lajos emlékérme
 • 2004.Szombathely Megyei Jogú Város Kulturális Bizottságának Életmű díja
 • 2011. Vas-megye Közgyűlése Elnökének emlékplakettje
 • 2013.augusztus,20.Nemzeti Ünnepünk alkalmából a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje Állami kitüntetés
 • Csonka Ernő 1993 óta a Jeruzsálemi Szuverén Templomos Lovagrend Magyarországi Priorátusának Commendatora, tagja a Premontrei Diákszövetségnek, a Rumi Rajki Műpártoló Körnek és a Művészet és Barátai Kulturális Egyesületnek.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra

  Tovább az oldalra