Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kizárták a Czeglédy Csaba ellen zajló bírósági eljárásból azt az ügyvédet, aki a kezdetektől képviseli a politikust

Hankó Faragó Miklós szerint ezzel az európai emberi jogi egyezményt és az Alaptörvényt is megsértette a Szegedi Ítélőtábla.

A Szegedi Ítélőtábla váratlanul kizárta a Czeglédy Csaba ellen zajló bírósági eljárásból Czeglédy védőjét, Hankó Faragó Miklóst, aki a kezdetektől képviseli őt - értesült lapunk.

Az ügyvéd lapunknak elmondta: a kizárás több szempontból is érthetetlen és az Ítélőtábla nem állapított meg olyan általa elkövetett törvénysértést, ami alapja lehetne a kizárásának. Maga a kizárás azonban persze nem őt, hanem elsősorban a védencét sújtja.

Visszamenőleges jogalkotás

Az indoklásában az Ítélőtábla a 2018-ban hatályba lépett új büntetőeljárási törvényre hivatkozott, ami – többek között – azt mondja ki, hogy egy adott ügyben nem járhatnak el védőként azok, akik az eljárás korábbi szakaszában már részt vettek, pl. egy tanú képviseletében.

Hogy mire gondoltak? Hankó Faragó elmondta, öt évvel ezelőtt képviselt egy tanút egy teljesen más ügyben, amely egy félórás meghallgatásból állt. Azóta viszont ezt az ügyet, és Czeglédyt ügyét egyesítette a bíróság, egy üggyé vált a kettő. Erre a bizonyos meghallgatásra hivatkozik most a Czeglédy ügyből való kizárásakor az Ítélőtábla. Akkor azonban még a régi büntetőeljárási törvény volt hatályban, amely szerint ez törvényes volt.

Dr. Hankó Faragó Miklós
sadness

Hankó Faragó szerint a visszaható hatályú jogalkotás abszurditásán túl a védelemhez való jog is súlyosan sérült, amely erősebb, mint az, hogy ő öt éve részt vett egy félórás meghallgatáson ügyvédként. Az Ítélőtábla döntése ezzel megsérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét is, amely szerint mindenkinek joga van a védelemhez, a tisztességes, fair eljáráshoz, és sérti az Alaptörvényt is, amely szerint a jogszabályok szövegét elsősorban azok céljával összhangban kell értelmezni.

Vizsgálják a jogorvoslati lehetőségeket

Azért is aggályosnak tartja, ami történt, mert ebben az ügyben az első pillanattól, azaz 2017. június 13. óta ő képviseli Czeglédy Csabát. Ő volt az, aki az ügy minden eljárási cselekményénél jelen volt Czeglédy védőjeként, és érintettként igazán csak ők ketten értik és ismerik a több mint 60 ezer oldalnyi peranyagot és az évek óta bonyolódó eljárást. A kizárása rendkívüli módon elnehezíti ügyfele perbeli védekezését.

Ráadásul a mostani döntés előtt az elmúlt két évben sem az ügyészség, sem az eljáró bíróságok egyike sem kifogásolta, hogy ő védőként mindeddig részt vett az ügyben.

Ezért is még vizsgálják, hogy nyílik-e mód további jogorvoslatra. Úgy véli, ha helytálló az Ítélőtábla indoklása, akkor viszont az új törvény hatályba lépése óta tett összes eljárási cselekményt meg kellene ismételni, mert azok ugyanezen okból érvénytelenek, törvénysértőek.

Közel öt éve tart Czeglédy Csaba ügye

Czeglédy Csaba városi képviselőt 2017. júniusában tartóztatták le, másfél évet ült előzetesben, de addig vádat sem emeltek ellen. A gyanú szerint hatmilliárd forintnyi adót nem fizetett be a cége, az ügy azóta sok bonyodalmat és kanyart ért meg.

Végül tavalyelőtt júniusban kezdődött meg előkészítő tárgyalás, négy vádlottal kötött vádalkut Hétfőn folytatódik a Czeglédy-ügy tárgyalása 2019. October 20. 13:23 az ügyészség, őket másfél és három év közti börtönre ítélték a vádalku alapján. Később viszont mind a négyen visszaléptek az alkutól és ártatlannak vallották magukat Újabb kanyar a Human Operator Zrt. ügyében 2019. October 21. 14:20 .

Októberben aztán újabb három vádlott kötött vádalkut Czeglédy-ügy: három vádlott kötött egyezséget az ügyészséggel, fejenként három évet kaphatnak 2019. October 24. 18:13 fejenként három év börtönért, mindhárman iskolaszövetkezeti elnökök voltak. Czeglédy és ügyvédje októberben a bírák kizárást kezdeményezte Czeglédy Csaba: Manipulálták a bírói rendszert, hogy a különben kizárandó bírák ítélkezhessenek 2019. October 25. 13:26 , mert szerintük manipulálták a bírói rendszert, hogy a különben kizárandó bírák ítélkezhessenek.

Czeglédy Csaba december elején állt először Először állt bíróság elé Czeglédy Csaba, és bocsánatot kért vádlottársaitól 2019. December 02. 19:42 a bíróság elé, kérvényezte, hogy a tárgyalást helyezzék át Szombathelyre, hiszen szinte az összes érintett Vas megyei. A bíróság azonban ezt megtagadta Czeglédy büntetőpere egyelőre nem költözik Szombathelyre 2020. January 10. 18:28 .

Tavaly január közepén még egy bíró kiszállt az ügyből Ismét kiszállt egy bíró a Czeglédy-ügyből 2020. January 18. 18:19 elfogultság miatt, ezt követte most az összes bíró lépése. Így már biztos, hogy másik törvényszékre kell áthelyezni a Czeglédy-ügyet. De ebben nem volt még döntés, Czeglédy védőjét most a Szegedi Ítélőtábla zárta ki.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra