Két bíró elfogultság miatt visszalépett a Czeglédy-ügyben

Újakat jelöltek, ők is aggályosak.

Hamarosan el kellene kezdődnie a Czeglédy Csaba és társai elleni büntetőügy tárgyalásának a Szegedi Törvényszéken, de ez nem történhet meg, ugyanis két bíró „egyéb ok” miatt elfogultságot jelentett be – írja a hvg.hu . Ezért, mivel a három fős bírói tanács kétharmada kiesett, „haladéktalanul intézkedtek egy új bírói tanács kijelölése” érdekében. Ez meg is történt, így várhatóan október végén folytatódik az ügy.

Különös azonban, hogy a törvényszék még e hét elején kiadott egy rövid közleményt, de abban azt emelték ki, hogy „folytatódik a dr. C.Cs elleni eljárás”. Ebben egy szóval sem említették az elfogultság miatt visszalépett bírókat. Ám tovább bonyolítja az ügyet, hogy a másodikra összerakott bírói tanáccsal kapcsolatban is aggályok merülhetnek fel, így gyakorlatilag nincs olyan büntetőbíró az egész Szegedi Törvényszéken, akire rá lehetne bízni a Czeglédy és társai elleni pert.

A törvény kimondja, hogy a vádemelést követően nem járhatnak el azok, akik az ügy korábbi szakaszában már részt vettek Czeglédy-ügy: Az ügyészség is figyelmeztet, ha a Szegedi Törvényszék bírái hoznak ítéletet, akkor az megkérdőjelezhető lesz 2019. August 02. 11:44 , döntést hoztak az ügyben. Mivel a Czeglédy-ügy 2015 óta ezen a bíróságon zajlott, szinte minden bíró belefolyt már az ügybe, így összesen tizenhat bírót emiatt ki kellene zárni. Erre jutott egy dokumentumban a törvényszék elnöke is:

Mindezeket összegezve a büntetőeljárási törvény rendelkezései és a Szegedi Törvényszék 2019-es ügyelosztási rendje alapján az érintett büntetőügyben a Szegedi Törvényszék büntetőbírái a bíróság további eljárásából ki vannak zárva.

A dolgok bonyolódnak
Józing Antal

Ennek fényében különösen érdekes az új bírók kijelöléséről szóló hír, amiről Czeglédy Csaba is megszólalt.

„Megdöbbentő fejlemény az engem és társaimat érintő ügyben: az a két bíró, akik ellen kizárást jelentettünk még év elején, maguk jelentették be most az elfogultságukat, és kiszálltak. Így mindent elölről kell kezdeni.

Ők ketten ebben a koncepciós eljárásban már nem vesznek részt, azonban sajnálatos módon a Szegedi Törvényszék elnöke továbbra is kiszolgálja a hatalmat.

Olyan két újabb bírát sikerült kijelölnie, akik a Szegedi Ítélőtáblának írt saját levele szerint szintén kizártak az eljárásból. A Szegedi Törvényszék továbbra is elvon bennünket a törvényes bíráinktól, ez pedig súlyosan törvénysértő.

Ez ellen a két bíró ellen is megtesszük a szükséges jogi lépéseket. Pontosan tudják egyébként, hogy nem követtünk el bűncselekményt, ezért jobb lenne nekik, ha eljárásjogi hiba miatt nyernénk, és nem amiatt, mert kiderül, hogy ez az elejétől fogva egy koncepciós eljárás, amihez végig asszisztáltak. Tudatosan hagyják, hogy elvérezzen az ügy, csak közben emberek élete megy tönkre” – írta ma reggel Czeglédy Csaba Facebook-bejegyzésében.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet