Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Dalban kapják a savat - zenei rendszerkritikák a rendszerváltás után

Egy ifjú énekes megzenésítette az incidenst, amikor a Hallgatói Hálózat képviselőit rendre utasította egy iskolaigazgató a köznevelési konferencián. Kormány- és káderkritikus hangok a rendszerváltás utáni magyar popzenében.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gyönyörű tradíció a mindenkori nagypofájú politikai hatalom csesztetése a zene formanyelvén, főleg ha az adott zenére még jót is lehet taposni a táncparketten, talpaink alá adott esetben egy-egy miniszteri vagy kormányfői koponyát elképzelve. Ez az idő azonban már nem az az idő, amikor a Beatricét szép lassan, megyéről-megyére tiltották be, vagy amikor a magyar punklegenda CPG tagjait emiatt a nagyszerű, az aktuális kommunista kultúrpápát anyázó opusz miatt összesen több mint öt év börtönre ítélték, a demokráciában már nem akkora buli kritizálni a lézreblokkolós köcsögöket, hiszen nincs annyira tétje, és hát az elitnek is van jobb dolga a fiatalok basztatásánál, például az aktuális tízszázalékok felmarkolása a közbeszerzési eljárásokból.

"Csavarj le apádnak két nagy fülest!"

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Ettől függetlenül azért a rendszerkritikus zene még nem múlt ki teljesen, bár 1989 óta erőteljesen megcsappant az igény rá mind alkotói, mind befogadói oldalról, az emberek inkább a mindennapi kapitalista forint megszerzéséért voltak-vannak elfoglalva. Ezért is volt külön öröm hallani, hogy az ifjú és tehetséges dalszerző, Hó Márton a múlt hét végén szinte azonnal reagált arra a kínos - a puhadiktatúra cenzúráját idéző - incidensre, amikor a Hallgatói Hálózat bátor tagjai megjelentek az Educatio köznevelési konferencián, de néhány Hoffmann Rózsa-barát pedagógus inkább szerette volna beléjük fojtani a szót.

A művész nem írt saját dalszöveget, hanem csak felhasználta a magából kikelő iskolaigazgató mondatait (

nagyon éretlen vagy ezekhez a feladatokhoz, és még nem tettél le annyit az asztalra

), amik így megmutatkoztak a maguk kínos valójukban. Érdemes összevetni az előbb linkelt, az eseményről készült eredeti videóval, nagyon mókás!

Amikor Dokikopi Pali megkapta a magáét

Nem kell olyan messzire visszamennünk, ha további, az aktuális politikai sleppet képletesen kardélre hányó dalokat keresünk - és különösen az újabb Orbán-kormány alatt kezdtek feltünedezni a figurázós számok. Schmitt Pál összelopkodott szakdolgozata például rögtön több zenészt is megihletett, Czutor Zoltán a Belmondóból az elsők között fektette le az

Elnök maradok, elnök akarok lenni / a tudást nem kell komolyan venni / magyarok értik az ilyet / viszlát, becsület, dobtunk, ehelyett

sorokat.

Ugyanúgy szeretnék hazudni, ahogy te / Sokszor próbáltam, de sosem jött össze

- ezek szintén a korábban már emlegetett Hó Márton sorai, bizony, ő már a plágiumvád idején is felcsattant, aktuálpolitikai vizekre evezve ezzel az egyszerű, lo-fi gitárdallal. Lehet, hogy tőle még várhatunk hasonló, líraira finomított szurkálódást? Merjük remélni.

De ne feledjük az általunk egy korábbi cikkben már megénekelt Dokikopi Pali című barkács-slágert sem, ami nem csak témaválasztása miatt hívta fel magára a figyelmet, de azzal is, hogy a szövege bámulatosan fondorlatos.

Holnap beszélhetünk arról, az egészségügyben mi jó / Vagy az államadósságért libsi vagy jobber a hunyó / De az ideológiák helyett ma számítson a tett / A plagizáló elnök téged is palira vett

- hát lehet úgy egyáltalán belekötni ezekbe a sorokba?

Matolcsy Ezüst Hajója

És akkor kössük tovább a téma fonalát gördülékeny, szeriőz újságírói módon azzal, hogy az előbbi kreatív művész nem ám csak az ex-államfőnek ment neki, de a nemzet fináncügyi vizionáriusának, Matolcsy Györgynek is. A derék alkotót egyébként Terék Zsoltnak hívják, akiről egy kereséssel annyit sikerült megtudnunk, hogy hivatalosan nem zenész: a Google szerint nem máshol dolgozik, mint a Google-nél. A Gépész Észgép karaktere is hozzá tartozik, érdemes megnézni ezt is, ha még nem látták, na ilyenért is lehetett volna pár év letöltendőt kapni a jó öreg vidámbarakkban:

Szálasi tossza Orbánt

Kicsit utazzunk vissza az időben, egészen a kilencvenes évekig, meg a kétezres évekig, mert a Flash zenekar munkássága ilyen hosszúra nyúlik, még ha ez a hosszúság nem is tartalmaz többet tizenegynéhány dalnál. Na de azok viszont olyanok, hogy az egyik miatt 2005-ben még sikerült a mára megboldogult ORTT-nek a Tilos Rádiót is lekapcsoltatnia büntetésből három órára, mert úgy vélte, hogy a

Neked nem ott van a helyed a parlamentbe / Berakod a lábikód egy zsák cementbe / Ott ácsorogsz majd a Duna fenekén / A barbibaba feleséged jólmegdugom én!

sorok nem tesznek jót egy potenciális gyerekfülnek napközben.

A Flash egyébként elsősorban Barcs Miklós punkos hangsúlyokkal terhelt kvalitásait takarja, ami elsősorban a kíméletlenül szókimondó dalszövegekben testesül meg. Ezek legnagyszerűbb példázata az imént idézett Képviselő Funky című himnusz, aminek a refrénjéből az alcímben is idéztünk. De mivel ezt elmondani nem lehet, mert meghallgatni kell, máris átadjuk a stafétát a rendszerváltás utáni legcsodálatosabb politikusgyűlölő rigmusoknak:

És ha már eljutottunk a punkig, mindenféle rezsimköpködés legalapvetőbb kifejezésre juttatásáig, akkor zárjuk az emitt puhább, amott keményebb rendszerkritikus zenék sorolását egy igazán karcos, nem olyan régi dallal, ami ráadásul attól a félig-meddig szombathelyi illetőségű Opus Null zenekartól származik, amivel nem olyan régen még egy interjúra is leültünk . Ők a hangvételükkel akár a nyolcvanas évek magyar punkhullámába is illeszkedhetnének, de mégis most tevékenyek, és olyan sorokkal tevékenyek, hogy

Miniszteri fasz csiklandozza gégém / Röhögök és hányok, élvezem ezt végképp.

Ha Önnek is vannak tippjei kortárs magyar politikuscincáló zenékre, amik elkerülték a figyelmünket, akkor ne sajnálják megosztani velünk! Tudjuk, hogy a Nem tetszik a rendszer t és Dopeman t kihagytuk (meg persze Kardos-Horváth János Gyurcsány-barát nyelvedzését), de ők annyi reflektorfényt kaptak az elmúlt két évben, mint amennyit a fentebb linkelt előadók összesen sem, mindössze ezért maradtak ki. Várjuk tehát az ötleteket, mert nem szívlelnénk, ha valami jelentőségteljes húzószámot hagytunk volna ki!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés