Deltával szárnyaltunk, Tévémacival aludtunk – Ezeket néztük a tévében a '60-as években - 1. rész

Új sorozatunkban hétről hétre az elmúlt 65 év említésre méltó műsorait idézzük fel, a Deltától a Dáridóig, Táncdalfesztiváltól a Megasztárig.

„Régen minden jobb volt” – szoktuk hallani gyakran idősebbektől. Tény, hogy az idő sok mindent megszépít...

Így vagyok én a tévéműsorokkal is, a most induló sorozatomban hetente igyekszem bemutatni egy-egy évtized emblematikus tévéműsorait, a hatvanas évektől egészen a kétezres évekig. Üljünk fel együtt a nosztalgiavonatra, és utazzunk vissza laza hatvan évet az időben olyan műsorokkal együtt, amelyekre sokan emlékezhetnek!

Azok a hatvanas évek

Azt azonban a műsorok ismertetése előtt tudni kell, hogy a sorozat mai részének gerincét képező hatvanas években még a televíziózás gyerekcipőben járt, a készülékek csak ekkor kezdtek el terjedni komolyabban, és a kínálat sem volt túl nagy. A kerek negyven évig uralkodó állami tévé műsorstruktúrájának főbb elemeit a szovjet filmek, egy-egy magazin, színházi közvetítések, illetve sportközvetítések adták. Így a választék sem volt nagy, de egy-egy emblematikus műsor azért már ekkor is ment a Magyar Televízióban.

Telesport

A tévé sportműsora gyakorlatilag szinte a kezdetektől, 1958 februárjától ezzel a névvel futott a televízióban (teszem hozzá, mindaddig amíg 2015-ben a M4 át nem vette a helyét). A korabeli Népszabadságokat fellapozva kiderül, hogy előbb csak a sporthírek neve lett Telesport, később azonban már a közvetítések jó része is ezen a néven futott. Az '50-es, '60-as évekbeli műsorújságokban találni olyan sportközvetítéseket, mint az FTC-MTK mérkőzés a Népstadionból 1960-ban, a Honvéd-Real Madrid korsármérkőzés 1963-ban, Vitray Tamás közvetítésével az „Anglia -Világválogatott labdarúgó-mérkőzés”. Nem maradhat ki a felsorolásból az „Úttörő Téli Olimpia” sem, amelynek keretében voltak gyorskorcsolya-döntők a Városligetben, a megnyitót pedig a IX. kerületi úttörőházból sugározták, ahol a műsorújság szerint még asztalitenisz-döntőket is rendeztek.

A Telesport tehát 2015-ig ment folyamatosan. Olyan sportriporterek kezdték el itt karrierjüket, és voltak láthatóak (illetve hallhatóak) az MTV sportszerkesztőségében, mint Vitray Tamás, Gyulai István, Knézy Jenő, Gundel-Takács Gábor, Hajdú B. István, Palik László, vagy épp Dávid Sándor, de persze a sort még hosszan lehetne folytatni.

A korábban említett magyar-angol sportközvetítés összefoglalója Szepesi György kommentálásával ide kattintva megtekinthető, visszatekintésünkből pedig kimaradhatatlan elem a legendás főcím.

TV Híradó

Következő jegyzett műsorunk sem a hatvanas évek szüleménye. A TV Híradó már a rendszeres adás megkezdése után, 1957-ben részesévé vált a televízió műsorstruktúrájának. A közel harminc évig látható első főcímet 1958-ban gyártották és a Magyar Televízió Szabadság téri székháza előtt készült. A kamera mögé pedig Dobrovits István gyártásvezető állt, aki később elmondta, véletlenszerűn került oda.

Egy 1984-es Híradó részlete

A TV Híradó – már nem ezen a néven és sokak szerint nem is a leghitelesebben forrásként - de a mai napig látható a köztévén. A szakma színe-java megfordult itt. Vezetett műsort Bánó András, Bayer Ilona, Bethlen János, Bozai József, Szellő István, Pálffy G. István, Pálffy István, D. Tóth Krisztina, Baló György, Juszt László és Kálmán Olga is - a sort persze sokáig lehetne folytatni.

Delta

Fiatalabb olvasóknak előbb ugrik be a deltáról a Két Pejló mint a Magyar Televízió tudományos magazinja, amely eredetileg azzal indult 1964. január 24-én (a Népszabadság akkori száma szerint), hogy "a Holdra szállás előtt indult, és a Mars-kutatás korában is tájékoztatja a nézőket".

A műsor gyakorlatilag betartotta ígéretét, a Magyar Televízió tudományos magazinja ugyanis kisebb-nagyobb kihagyásokkal, de 2012-ig képernyőn volt. Állandó háziasszonya hosszú évekig Kudlik Júlia volt, de az első műsorvezető nem ő, hanem két másik bemondó, Kovács P. József és Poór Klári voltak és utánuk még 1964-ben Lénárd Judit vette át a műsorvezetői szerepet. Csak ezután, 1965-ben lett a Delta állandó műsorvezetője Kudlik Júlia, aki 1996-ig vezette a műsort. Távozása után – legalábbis a Wikipédia szerint – a műsor Tudományos Híradó majd Delta 2000 címmel futott, ezután indult újra a magazin szombat délelőttönként Dr. Fiar Sándor vezetésével, aki 2012-ig volt házigazdája a műsornak.

Egy 1964-es Delta, amit még Lénárd Judit vezetett

A magazin főcíme legendának számít, nincs olyan ember, akinek ne ugrana be elsőre, hogy ha meghallja a főcímzenét. Az indító képsort egyébként többször is átdolgozták az idők során, de a zene sosem változott.

Táncdalfesztivál

Az első táncdalfesztivált 1966-ban rendezte meg a Magyar Televízió, házigazdái az akkor ismert bemondók voltak: Takács Marika, Lénárd Judit, Varga József és Tamási Eszter. ’66-tól kezdve aztán 1972-ig évente, később szabálytalan időközönként rendeztek meg a műsort. A legutolsót például 1994-ben, akkor már Geszler Dorottya egyedül vezette. Csak megjegyzésképp, az utolsó Táncdalfesztivál tétje már az Euróvíziós szereplés volt.

Az 1967-es döntő

Az első Táncdalfesztiválon például feltűnt Kovács Kati, aki a "Nem leszek a játékszered" című dalával meg is nyerte a versenyt. Ott volt az első versenyen több, máig ismert együttes vagy előadó is Koncz Zsuzsától az Illésig, Koós Jánostól Zalatnay Saroltáig.

TV Maci

A legendás bábfigura, amely rengeteg változáson ment keresztül, igazából sosem kapott külön műsort, csak két rövidke jelenet erejéig jelent meg, amellyel fel-, majd aztán le is konferálta az éppen aktuálisan futó meséket.

A bábfigurát eredetileg Lengyel Zsolt tervei alapján Köber Tibor alkotta meg. A nézők először 1963. április 15-én találkozhattak vele, születésnapja azonban a szignál forgatókönyvírójával egy napon, október 23-án van. Bálint Ágnes ugyanis ezen a napon született.

Az új TV Maci nem nyerte el mindenki tetszését

Az idők során aztán többször felújították a rövid jelenetet, egy későbbi változatban a Maci (amely óriás méretben ma is megtalálható a MTVA székházában) lecserélte bútorait és ruháját, legutolsó változatában pedig már megtanult számítógépezni is - ám ez utóbbi nem túlságosan (elég finoman szólva) nyerte el az igen kritikus kommentelők tetszését. Ezért az MTV négy hónap után le is vette a képernyőről. Mondjuk a fentebb megnézhető spot után érthető a felháborodás...

Sorozatunk első része ezzel végéhez ért, a jövő héten az 1970-es évek legismertebb műsoraival folytatjuk, azon a képzeletbeli vonaton akkor is majd olyan műsorokkal utazunk együtt, amire nemcsak az idősebbek emlékeznek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra