Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eddig: 0 0 0 0 0 0 0 / 2 500 000 Ft, még 0 nap

Leállhatnak a modern diesel-autók, teherautók, buszok

Elfogy egy nélkülözhetetlen adalékanyag, ami nélkül el sem indulnak a motorok.

Vegyipari szakértők arra figyelmeztettek, hogy hamarosan Európa-szerte hiánycikké válhat az Euro 5 vagy annál magasabb besorolású dízelautók egyik elengedhetetlen adalékanyaga, az úgynevezett AdBlue - írja a slovanskenoviny.sk szlovák hírportál.

A karbamid vizes oldatából készült adalék olyannyira fontos szerepet tölt be a modern dízelautók működésében, hogy pár különleges kivételtől eltekintve az ilyen típusú járművek el sem indulnak nélküle.

A válságot az okozza, hogy a különleges adalékanyag egyik legnagyobb gyártója, a Dél-Szlovákiában található vágsellyei Duslo vegyi üzem jelentősen visszafogta a termelését a magas földgázárak miatt. Sajtóhírek szerint a gyár már napok óta nem fogad új megrendeléseket.

„A Duslo az AdBlue legnagyobb előállítója Európában. A második legnagyobb Németországban már elkezdte korlátozni a gyártást, a harmadik legnagyobb Lengyelországban pedig ugyancsak leállította a gyártást.” - mondta a helyi sajtónak Richard Sulík szlovák gazdasági miniszter, aki szerint az sem kizárt, hogy az állam közbelép, és megtiltja az AdBlue exportját.

Petr Bláha, a Duslo vezérigazgatója hozzátette, a probléma nem csak a személyautókat, hanem teherautókat és autóbuszokat is érinteni fogja majd.

Az Adblue egyébként arra hivatott, hogy csökkentse a legmodernebb dízelmotorok károsanyag-kibocsátását. Azok a gépjárművek, amelyek AdBlue-t használnak, az adalék nélkül nem működnek, ezt ugyanis nem engedi a fedélzeti számítógép vezérlőegysége.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech