Leállhatnak a modern diesel-autók, teherautók, buszok

Elfogy egy nélkülözhetetlen adalékanyag, ami nélkül el sem indulnak a motorok.

Vegyipari szakértők arra figyelmeztettek, hogy hamarosan Európa-szerte hiánycikké válhat az Euro 5 vagy annál magasabb besorolású dízelautók egyik elengedhetetlen adalékanyaga, az úgynevezett AdBlue - írja a slovanskenoviny.sk szlovák hírportál.

A karbamid vizes oldatából készült adalék olyannyira fontos szerepet tölt be a modern dízelautók működésében, hogy pár különleges kivételtől eltekintve az ilyen típusú járművek el sem indulnak nélküle.

A válságot az okozza, hogy a különleges adalékanyag egyik legnagyobb gyártója, a Dél-Szlovákiában található vágsellyei Duslo vegyi üzem jelentősen visszafogta a termelését a magas földgázárak miatt. Sajtóhírek szerint a gyár már napok óta nem fogad új megrendeléseket.

„A Duslo az AdBlue legnagyobb előállítója Európában. A második legnagyobb Németországban már elkezdte korlátozni a gyártást, a harmadik legnagyobb Lengyelországban pedig ugyancsak leállította a gyártást.” - mondta a helyi sajtónak Richard Sulík szlovák gazdasági miniszter, aki szerint az sem kizárt, hogy az állam közbelép, és megtiltja az AdBlue exportját.

Petr Bláha, a Duslo vezérigazgatója hozzátette, a probléma nem csak a személyautókat, hanem teherautókat és autóbuszokat is érinteni fogja majd.

Az Adblue egyébként arra hivatott, hogy csökkentse a legmodernebb dízelmotorok károsanyag-kibocsátását. Azok a gépjárművek, amelyek AdBlue-t használnak, az adalék nélkül nem működnek, ezt ugyanis nem engedi a fedélzeti számítógép vezérlőegysége.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech