Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A dozmati víztározó mellékprojektjeként csinos kis mocsár jött létre Bucsu központjában

Szúnyogok, csigák és egyéb vízi vegetáció. Azt senki nem mondja, hogy jó ez így, csak az nem világos, hogy hogyan tovább.

„Egy kicsit olyan, mintha valami arborétum lenne, annak nem is csúnya” – mondom a telefonba a témát ajánló olvasónknak, miután a közelmúltban személyesen megnéztem a szóban forgó helyszínt.

„Hát ez az. Mi a fenét keres egy mocsári arborétum egy település közepén” – érkezik a válasz.

No de lassítsunk egy kicsit, menjünk vissza a startvonalhoz.

Olvasónktól néhány héttel ezelőtt kaptunk egy levelet, amely arról tájékoztatott minket, hogy a Vas megyei Bucsu alaposan megváltozott az utóbbi időben.

Bucsu, mocsár, Aranypatak
Ezt a fotót olvasónk küldte, eső után készült.
Olvasói fotó

Az osztrák határmenti falu alapjáraton „a nyugalom, a béke szigete, tele takaros házakkal, nagyon rendes emberekkel”, csakhogy a korábbi idillbe egy nem várt fejlemény rondított bele.

A néhány kilométerrel odébb lévő dozmati víztározó Kellett, vagy nem kellett? – Átadták a kétmilliárdos dozmati víztározót 2019. October 08. 15:26 építésekor kikotorták, kiszélesítették a település közepén átfolyó Aranypatakot, amelynek így lelassult a folyása, megjelentek a vízinövények, amelyek még jobban lelassították a patakot.

A végeredmény olvasónk megfogalmazásában:

„A pár éve még tiszta vizű, csendesen csordogáló patak helyett eliszaposodott mocsár, szúnyogok, csigák inváziója, és egy rettenetes falukép.”

Bucsu, Aranypatak,
Az esővíz levonulása után mi ezt láttuk.
Józing Antal

A lakosok közül többen megkeresték a vízügyi igazgatóságot, akik lekaszálták a vízpartot, csak éppen ez olvasónk szerint inkább rontott a helyzeten, a vízinövények ugyanis láthatóan örültek a kaszáknak, és még lelkesebben hajtottak, illetve

„pillanatok alatt eltűnt a kis patakocska és sűrű sás, nád meg mindenféle vízinövény vette át az uralmat, a számtalan nem kívánatos rovar, bogár, szúnyog mellett.”

Informátorunk értelmezésében az a furcsa helyzet állt elő, hogy megépítettek egy víztározót az árvíz ellen, de Bucsuban éppen az ellenkező hatást érték el: a településen nagyobb lett az árvízveszély, merthogy a mocsár egy nagyobb esőzés esetén felfogja az uszadékot.

Bucsu, mocsár, Aranypatak
Olvasónkat megkértük, hogy keressen egy régebbi fotót a patakról. És talált is.
Olvasói fotó

A többmilliárdos beruházás ismeretében az is furcsa, mondja, hogy a cég egyik írásbeli válaszában arra hivatkozik, hogy a fenntartási munkák elvégzése a pénzügyi és humán erőforrás rendelkezésre állásától is függenek.

A szakemberek sem pont így gondolták

Lapunk többek között arról kérdezte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot, hogy a dozmati víztározóhoz kapcsolódó tervezéskor számoltak-e ezzel a jelenséggel.

A cég válaszából viszont egy némileg bonyolultabb történet rajzolódik ki.

Ezek szerint a szakemberek eredetileg egy szűkebb kisvízi mederrel rendelkező, összetett padkás szelvényben gondolkodtak, amely az eredeti vízfolyás alakját követte volna.

Csakhogy ehhez ki kellett volna vágni a patak bal partján lévő fenyőfasort. Ezt viszont az önkormányzat nem szerette volna.

Bucsu, Aranypatak,
A vízügy sem pont így gondolta.
Józing Antal

Így alakították ki a mostani szélesebb medret, amelyet úgy terveztek, hogy le tudja vezetni az úgynevezett mértékadó árvizet.

Csakhogy:

„A kivitelezési időszakban a település a fasor jelentős részét kivágatta, így eltűnt a meder feletti árnyékolás, ennek következtében, valamint az utóbbi időben kialakult kisvizes időszak miatt a széles mederben jellemzően sás- és lágyszárú növényzet jelent meg” – közölte lapunkkal a cég.

Rövidtávú megoldásként a vízügy évi kétszeri kaszálással próbálja karbantartani a területet, egyben külső szakértő bevonásával keresik a hosszú távú megoldást.

A falu is dolgozik az ügyön

„A képviselőtestület három tagja is az érintett terület mellett él, így természetesen foglalkozott ezzel a problémával a képviselőtestület, de mivel az érintett terület a VIZIG tulajdonában áll ezért érdemi határozatot a képviselőtestület nem tudott hozni az ügyben” – mondta megkeresésünkre Gál Sándor, a település polgármestere.

Bucsu, Aranypatak,
Élénk vegetáció.
Józing Antal

Mivel nem elég az évente kétszeri fűnyírás, így az önkormányzat saját forrásból és több nagygazda támogatásának köszönhetően vásárolt egy speciális erőgépet, ami a patakmeder rézsűjét le tudja vágni.

„Az idei évben már hat alkalommal nyírta ezen speciális géppel a területet az önkormányzat” – tudtuk meg.

Ugyanakkor a vízbe a gép sem tud belemenni.

Gál Sándor azt mondja, ő maga is többször egyeztetett a vízügyi igazgatóság vezetőivel és mérnökeivel, akik többször jártak a helyszínen.

Az igazgatóság arról tájékoztatta, hogy egy speciális gép van beszerzés alatt, ami majd megoldja a patakmeder kotrását és a növényzet kiirtását. Ennek beszerzéséig türelmet kértek a község lakóitól.

Turisztikai látványosság

Hogy mikor és hogy oldódik meg a bucsui mocsár ügye, az egyelőre tehát még elég bizonytalan.

Ha lenne kedvünk viccelni, azt mondanánk, sűrű elnézést kérve a helyiektől, hogy akinek van alkalma, az most nézze meg a nem kívánt, amúgy mutatós vízi vegetációt.

Bucsu, Aranypatak,
A vízimadaraknak láthatóan tetszik.
Józing Antal

Ott jártamkor például már vízi madárrajokkal is találkoztam a „bucsui arborétumban”.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem

Tovább az oldalra