Rezsicsökkentés helyett emelik a közös költséget?

Szombathelyi olvasónk az állítja, hogy: egyre többet fizet az amúgy minden más lakásszövetkezetnél drágább fenntartónak.

Olvasónk panaszos levelet küldött lakásszövetkezetével kapcsolatban, az utóbbi időben rezsicsökkentés ide vagy oda, neki csak nőnek a költségei, szerinte indokolatlanul. Megkérdeztük az érintett lakásszövetkezetet is, az ügyben.

Az olvasó írja:

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Szombathelyen a Derkovits lakótelepen működik egy lakásszövetkezet, ahol még nem hallottak a rezsi csökkentésről, sőt fordítva járnak el. Idei évig is horribilis árat kértek közös költség gyanánt,de gondolták idén még dobnak rá egy lapáttal. Eddig majdnem húszezer Ft volt a közös költség (6 köbméter vízdíjjal), de 2015-ben emelésre került sor (ismét) így az már meghaladja a 21000 Ft-ot.

Nemrég voltam bent személyesen megkérdezni, hogy miért is ilyen sok az ára a közös költségnek,más házkezelő cégeknél és szövetkezeteknél jóval kevesebb. Azt a választ kaptam ,mivel nekik is emelkednek a kiadásaik így nekik is muszáj emelni, továbbá a közös költség még mindig tartalmazza a ház panel-program felújítás költségeit.

közös költség díj
Olvasó

Erre én kérdeztem, hogy mikor is telik le a panel-program felújítás részletei (új lakóként nem tudom mi is állt anno szerződésben). Azt a választ kaptam ,hogy: -Ne gondolja, hogy mikor már nem kell a panel-program részletét fizetni, akkor kevesebbet fog fizetni, mert arra már az árak is emelkedni fognak! És ezzel el is volt intézve a dolog.

Nem lehet szolgáltatót sem váltani

Ismerőseim közt mikor szóba jön ,hogy mennyit fizetünk a közös költségért elkerekedett szemekkel néznek, és csodálkoznak az összegen. Arról nem is beszélve, hogy 2015-öt írunk és a szövetkezet nem enged kiépíteni semmilyen más szolgáltatónak sem TV, sem internet rendszert, így marad a szövetkezet által kínált drága és pocsék minőségű TV és internet szolgáltatás.

Gyakran előfordul, hogy egész hétvégén egy-két TV adó helyén "Kódolt csatorna, nincs jogosultsága" felirat látható. Mikor betelefonál az ember a hibaelhárító ügyeletnek azt a választ kapja: -Majd hétfőn megjavítjuk.

Az elnök válaszol

Megkérdeztük a BEM lakásszövetkezetet is az ügyben, Dr. Beliznai Pálné elnök válaszolt. Arra a kérdésünkre, hogy mikből tevődik össze és mennyi egy átlagos lakás közös költsége náluk:

Csak adott épületnél lehet választ adni a közös költség összetételéről és összegéről. A közvetített szolgáltatáson (víz, szemétszállítás) túl nem minden háznál, lakásnál egyforma költségek merülnek fel, például más villanyhasználat, liftüzemeltetés, biztosítás, karbantartás, rongálás, dugulás-elhárítás, rágcsáló- és poloskairtás, postaköltség, bírósági költség, stb.

Megjegyzem, mint a LOSZ megyei vezetője a többi lakásszövetkezet árképzésére is van rálátásom és a kollégák hasonlóan állítják össze a költségvetésüket, melyek a házak, illetve a tulajdonosok lakására van vetítve. A panaszos kérdéseiből látni, hogy alapvető dolgokkal nincs tisztában, nem tudom, hogy a tagértekezleten részt vett-e?

Kérdésünkre, hogy az internet, kábet TV és telefonszolgáltatás miért nem választható:

A televízió, internet és telefonszolgáltatással kapcsolatban egy területen, épületben az a szolgáltató tud szolgáltatni, akinek kiépített kábelhálózata van. Lakásszövetkezetünk saját hírközlési hálózattal rendelkezik, amely szövetkezeti tulajdon és minden szolgáltatást tud nyújtani.

Az elnökasszony hozzátette: Minden érdeklődést és panaszt a lakásszövetkezet ügyfélszolgálatán tud elintézni. A panaszost szívesen felvilágosítom, keressen meg!

Várjuk olvasóink véleményét!

Szerkesztőségünkben is megoszlik a közös költségek díja, van aki lakásszövetkezetes, van aki szovás. Van tíz-, tizenkettő- és tizenhétezres közös költségű lakás, de még húszezer feletti is. A szovások például választhatnak bármilyen netszolgáltatót, ezen a téren csak a lakásszövetkezetes kollégáinknak van megkötve a kezük. Panasz erre-arra vonatkozóan mindenkinél akad, viszont árakat tekintve a szabad szolgáltatóválasztással 2-3 ezer forintot is spórolhat egy-egy lakó.

Nyugat.hu

Önöknél választható a kábelszolgáltató? Önöknél a rezsicsökkentéssel nőtt a közös költség? Kíváncsiak vagyunk a témával kapcsolatos véleményükre!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Jelentem