20-30 ezer forinttal csökkent a munkabére az egészségügyi dolgozók nagy részének a jogviszony változása miatt

A Független Egészségügyi Szakszervezet jogellenesnek tartja a szakdolgozók bérének csökkentését.

Most, április elején érkezett meg az első munkabérük azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik aláírták az új munkavállalói jogviszonyról szóló szerződést. Mint olvasónk írja, közülük sokan azt tapasztalták, hogy a korábban közalkalmazottként kapott bérük 20-30 ezer forinttal csökkent, de vannak, akiknél a csökkenés még ennél is magasabb.

Elveszítették a közalkalmazotti státuszt

Az akkor még csak tervezett változtatásokról már tavaly júliusban írtunk. Valami nagy dologra készül a kormány az egészségügyben 2020. July 21. 16:15 Az ügyről a figyelmet elvonta az orvosok béremelése, Óriási fizetésemelést kaphatnak az orvosok, de bukhatják a hálapénzt 2020. September 30. 10:54 pedig jelentős módosulásokról van szó: ezek közül a legfontosabb, hogy az egészségügyi szakdolgozók (ápolók, szakápolók, asszisztensek, nővérek, műtősök stb.) elveszítik a közalkalmazotti státuszt, és munkaerőpiaci alapon, alkalmazottként foglalkoztatják őket.

A hosszú vitát és néhány módosítást megélt szerződést március 1-ig kellett aláírni, aki nem írta alá, annak megszűnt a munkaviszonya. Szombathelyen egyébként minden háziorvos aláírta Szombathelyen minden háziorvos aláírta a március 1-jétől érvényes új munkaszerződést 2021. March 02. 07:07 az új szerződést, országos szinten az egészségügyi dolgozók 95 százaléka tett ugyanígy. Országos kórház-főigazgató: az egészségügyi dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új szerződést 2021. March 02. 16:31

Akik maradtak az új rendszerben, azok most, ezekben a napokban kapták meg első munkabérüket, és bizony sokan csalódottan látták, hogy a korábbiakhoz képest kevesebb fizetést kaptak. Pont most, a koronavírus-járvány idején, amikor az egészségügyiek áldozatos és veszélyes munkát végeznek.

A szakszervezet megerősítette a bércsökkenésekről szóló híreket

A bércsökkenésekről szóló híreket kérdésünkre a Független Egészségügyi Szakszervezet is megerősítette. Mint válaszukban írják, egy korábbi felmérésük is azt mutatja, hogy vannak, akiknek a jogviszonyváltás során csökkent a munkaszerződés szerinti keresete. A szakszervezet ezt viszont jogellenesnek tartja.

Mint írják, a keresetben több tényező hat egyszerre, minden konkrét esetnél meg kell nézni mi okozza a változást. Hozzáteszik:

 • az alapbér nem csökkenhet, ha nem volt táppénzen vagy más okból fizetés nélküli szabadságon a dolgozó.
 • Több esetben tapasztalták, hogy a korábban magasabban megállapított pótlékot, vagy a munkáltatói döntésen alapuló korábbi juttatást vette vissza a munkáltató.
 • Van, ahol az önként vállalt munka pótlékait próbálják csökkenteni.
 • Kereset-csökkenésként élik meg a dolgozók, hogy a bér egyes elemei nem azonos időpontban érkeznek, ami különösen a más intézményekbe kirendelt dolgozóknál tapasztalható, mivel a teljesítések igazolását a kirendelés helyén készítik, a béreket viszont a főállású munkáltató utalja.
 • A szakszervezet leszögezi, hogy függetlenül attól, hogy mik a konkrét okok, sajnos,

  az óriási terhelés ellenére elmondható, hogy jövedelemnövekedés csak orvosokat, gyógyszerészeket és néhány más kis létszámú munkavállalót érintett, míg a többieknek csak az igen sok munka jut.

  A szakszervezet szerint elengedhetetlen a béremeléssel nem érintett kör bérének az emelése, és minden egészségügyi diplomás azonos arányú javadalmazása is.

  Azt is írják, hogy nem magyarázható meg, miért nem kap megfelelő pótlékot az az adminisztrátor, akit kirendelnek a szabadnapján az oltópontokra, hiszen a pihenőnapon végzett munkáért mindenkinek jár az alapbér + 100 százalék pótlék, vagy az alapbér + 50 százalék pótlék + ugyanannyi szabadidő, megállapodás szerint.

  Mi pedig várjuk olvasóink véleményét kommentben, és azon egészségügyisekét is, akiknek szintén kevesebb – vagy esetleg több – lett a bére az új jogviszonyban.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet