Egy halálos gombát szabadíthatott rá az emberiségre a klímaváltozás - már Ausztriában is megjelent

Már három évvel ezelőtt figyelmeztették az orvosokat az amerikai hatóságok, hogy egy új, gyorsan terjedő és gyógyszer-rezisztens gombafaj bukkant fel szerte a világon. A Candida aurist 10 éve fedezték fel, és mostanra globális egészségügyi fenyegetéssé vált.

Mára már több mint 30 országban jelezték jelenlétét, de valószínűleg ennél több helyen is feltűnt, ugyanis csak speciális laboratóriumi vizsgálatokkal lehet kimutatni - számolt be a The Washington Post. A gomba ellenáll az összetett gombaellenes gyógyszereknek, könnyen terjed páciensről páciensre a kórházakban és más egészségügyi intézményekben.

A gomba megtelepedésének hatására fertőzések jelennek meg a véráramban, a szívben vagy az agyban. Az első tanulmányok becslése szerint a betegek 30-60 százaléka esetében halálos kimenetelű.

cdc.gov

A kutatók egyelőre nem tudták még izolálni a gombát a természetes környezetben, ahogy arra sem jöttek rá, hogy miként alakultak ki genetikailag eltérő változatai egymástól függetlenül ugyanabban az időszakban Indiában, Dél-Afrikában és Dél-Amerikában.

Az amerikai és holland kutatóknak azonban van erre egy elméletük: azt feltételezik, hogy a globális felmelegedés kulcsszerepet játszik a terjedésében. Erről a tegnapi napon, az mBióban megjelent tanulmány számolt be.

Ezzel kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy a gombás fertőzések viszonylag ritkák az embereknél. Aminek oka az, hogy a legtöbb gomba nem igazán tud életben maradni az emberi testhőmérsékleten - mondta Arturo Casedevall, a tanulmány egyik szerzője, mikrobiológus és immunológus. Ugyanakkor, ahogy a klíma egyre melegebbé válik, a C. auris képes alkalmazkodni, ezáltal pedig szaporodni az emberi test 37 fokos hőmérsékletén is.

Ami a legrejtélyesebb a kutatók számára, hogy a gomba egyszerre bukkant fel három különböző kontinensen. Az egyetlen közös tényezőt abban látják, hogy a Föld egyre melegebbé válik. Ugyanakkor a kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy a globális felmelegedéssel kapcsolatos változások önmagukban nem magyarázzák még a gomba terjedését.

Hozzájárulhat a gombaellenes gyógyszerek széles körű használata, vagy a gombaölő vegyszerek alkalmazása a mezőgazdaságban, de az is lehetséges, hogy egy gyártás során megfertőzött eszköz vagy gyógyszer okozta. Ezt persze soha nem lehet bizonyítani.

A Candida Auris terjedéséről szóló jelentésből egyébként kiderül, hogy már számos európai országban megjelent, így Ausztriában is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?