Egy rét az Őrségben, melynek története a jégkorszakig nyúlik vissza

És az állattartás mentette meg az utókornak.

Mikor először láttam fotókat a Szőcei tőzegmohás láprétről, nem értettem, mi olyan különleges ebben, hogy fölé még fajárdát is raktak. Aztán utána olvastam, és megváltozott a kép bennem. Felkerekedtem hát, hogy túráink következő állomásaként végigjárjam ezt a kincset.

szőcei láprét
A Szőcei tőzegmohás láprét tanösvény erdősült részlete
Mészáros D. Zsolt

Közel negyven perces út után meg is érkezem az Őrségbe, Szőcére, egy kis községbe. Szerencsére a GPS simán úti célomhoz vezet, egészen a Lápok Házáig. Itt van parkoló, le is rakom az autót és gyalog indulok tovább. Nem kell sokat sétálni, amíg megpillantom az ismerős fapadlókat.

szőcei láprét
Érdemes elidőzni
Mészáros D. Zsolt

Talán furcsán hangzik, hogy pont az állattartás miatt maradt meg bárhol is a világban egy nagyon jelentős természetes élőhely, pedig a Szőcei tőzegmohás lápréten tényleg ez történt. A helyet sokáig csak az ott élők ismerték, és fogalmuk sem volt róla milyen ritka természeti kincs terül el a talpuk alatt, egészen 1959-ig, amikor is egy Pócs Tamás nevű biológus rá nem mutatott erre.

szőcei láprét
Az utolsó jégkorszakból itt maradt növények és növénytársulások a talpunk alatt.
Mészáros D. Zsolt

A völgyoldalon hűvös vizű források fakadtak, melyek egy nagyon sajátos klímát hoztak létre. Ennek köszönhetően egészen egyedi módon, a jégkorszakból is maradtak itt növények. De a tőzegeper például az egész országban csak itt fordul elő, ahogy sokáig a tőzegkáka is csak itt volt honos. Azonban ez utóbbi sajnos mára valószínűleg eltűnt.

szőcei láprét
Egy számomra ismeretlen nepke pihen egy levélen
Mészáros D. Zsolt

Az évszázadokra visszanyúló hagyományos gazdálkodás részeként a fűvel együtt a tőzegmohát is lekaszálták és a mohát például marhaalomnak szanálták. Ez a folyamatos művelés segített átvészelni a ritka növényvilágnak ilyen hosszú időt - írja a Wikipédia.

szőcei láprét
A kaszálás továbbra is fontos
Mészáros D. Zsolt

Ezen a réten nem szaladgálhatunk kedvünkre. Fa járdáról csodálhatjuk meg, amiről lelépni bizony szigorúan tilos. Persze nem is nagyon érdemes, hiszen az év nagy részében mocsaras a terület.

szőcei láprét
Fura rózsaszín ormányos bogár csimpaszkodik egy növényen
Mészáros D. Zsolt

Ha nemcsak végig szaladunk a padlón, mi is számos különleges, vagy kevésbé különleges, de annál szebb élővilágot fedezhetünk fel, mint például ez az őszi vérfű vagy más érdekes növények és bogarak.

szőcei láprét
Őszi vérfű
Mészáros D. Zsolt
szőcei láprét
Sajnos ennek nem tudom a nevét
Mészáros D. Zsolt

A nagy gyöngyházlepke is vidáman csemegézik az egyik sárga virágon. Ez a darázspók is itt él. Érdekes mintákat szőtt a hálójába.

szőcei láprét
Gyöngyházlepke kedvenc virágán
Mészáros D. Zsolt
szőcei láprét
A darázspók nevéhez méltó mintázattal
Mészáros D. Zsolt

Ahogy átmegyek a Szőce-patak vize fölött egy kis hídon, alattam szintén értékes páfrányok feszülnek.

szőcei láprét
Kedvenc növényeim a páfrányok
Mészáros D. Zsolt

A tanösvényen túl erdő terül el. Mivel a nap már lemenőben van, csak kicsit időzök ott. Azért így is megfog a látvány és lövök néhány képet.

szőcei láprét
Mészáros D. Zsolt
szőcei láprét
Erdőrészletek. A fotókra kattintva galéria nyílik!
Mészáros D. Zsolt

Hamarosan egy újabb út vár rám, egy egészen elképesztő helyre, mely az emberi tevékenység miatt jött létre, de most mégis lélegzetelállító. Addig is a fotókra kattintva nézzék meg teljes galériánkat.

szőcei láprét
Zöld és piros. A képekre kattintva galéria nyílik!
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Kirándulási tipp - Lebegés vizek és békák felett a tatai láperdőben

Régóta tudtuk, hogy van valamilyen tanösvény, csak éppen nem kanyarodtunk le érte az autópályáról. Most viszont igen. És olyant láttunk, hogy.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek