Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Egy világsiker margójára

Olvasónk levele az oltási káoszról - (Orvosi szemmel).

Örömteli, hogy sok várakozó honfitársunk az elmúlt napon megkaphatta az általa választott típusú védőoltást. Ez jó, mert a múlt szombati terasznyitást követően az asztaltársaságok tagjai között is több lesz az oltott.

Jó, mert az egyetemre, vizsgaidőszakra visszaigyekvők is kisebb eséllyel fertőzik meg egymást. Jó azért is, mert a fiatalok is kisebb eséllyel viszik haza idős, veszélyeztetett rokonaiknak a betegséget. Szintén jó, mert végre nem kell szorongani a nyaralás esetleges elmaradása / belföldre korlátozódása miatt.

És háziorvosként tevékenykedve jó, mert kevesebb érdeklődő telefon fog befutni nap mint nap azzal az egyszerű, fontos, egyszersmind mindeddig megválaszolhatatlan kérdéssel: “Mikor fogom végre megkapni az általam megfelelőnek vélt típusú oltásomat?” .

Történt, ahogy történt. Egészségügyhöz értőként ez egy teljes mértékben derűre okot adó híradás. Azonban az egészségügyben dolgozóként néhány kérdés is napvilágot látni vágyódik bennem.

Mondhatják, hogy okafogyott, hiszen túl vagyunk rajta; de szeretném, ha azok is értenék, akik nem látnak bele az egészségügy mindennapjaiba, vagy akiknek történetesen ellátása maradt el a kialakult helyzet miatt, vagy mondjuk akik nem informálódhattak időben ahhoz, hogy részt vegyenek a programban.

Mindössze néhány nappal ezelőtt ugyanis homlokegyenest ellenkező tartalmú információk szivárogtak ki a kormányhivataltól, miszerint egyelőre Pfizer vakcina nem várható. Sajnálatosnak tartom, hogy az oltások szervezésében és kivitelezésében eddig fő szerepet vállaló háziorvosoknak úgy kellett értesülniük eme akcióról, hogy 

1. a betegek hívogatják telefonon, hogy “úgy hallom, van Pfizer ”;

2. az oltakozni vágyó fiatalember édesanyja telefonál, hogy hogy fordulhat elő, hogy a fiatalabbik gyermekét hívta az orvosa, az idősebbet meg nem;

3. (és ez a legszomorúbb) teljesen összeomlott a betegellátásban mindennap használt EESZT rendszer, ami azt vonta magával, hogy sem e-receptet írni, sem leleteket megnézni, sem COVID vizsgálatkérőket feladni, sem beadott oltásokat a rendszerbe rögzíteni nem tudtunk. Ráadásul a portál honlapján az a nyilvánvalóan téves tájékoztatás szerepelt, hogy a “betegellátás folyamatát a dolog nem érinti" .

Dehogynem... 

Fentiek mellé jóval a rendelési idő lejártán túl kérte kormányhivatali munkatársunk, hogy mivel az internetes rendszer üzemképtelen, legyünk szívesek értesíteni az oltásra várakozókat arról, hogy adódott hirtelen ez a lehetőség… A kivitelezésre azt kell mondjam, hogy a lehetőségekhez mérten kiválóan sikerült.

Sokan jelentkező volt, gyorsan haladtak. Várni kellett, de hozzám járó páciensek elmondása alapján másfél-két órán belül végeztek - ennyit ügyfélszolgálatokon is elüldögél az ember. Ráadásul az időjárás is megvillantotta őszinte mosolyát. S bár végeredményben boldogok kellene legyünk, mivel újfent sok honfitársunk jutott védőoltáshoz, egészségügyben dolgozóként felmerül bennem egy-két kérdés:

- Amennyiben ez egy előre tervezett kampány volt, mi okból nem értesült róla az egészségügyi szakma? Miért nem történt legalább elméleti hatástanulmány, hogy hogyan fogja érinteni például az EESZT rendszert? (Egyszerű a matematika: adott N regisztrált, Q beoltott, a vélhetően jelentkezők száma R=N-Q.)

- Vagy talán a szakma tájékoztatásának számít, hogy délelőtt bemondja a rádió és/vagy elhangzik a tévében? (Jellemzően ilyenkor munkaidő van, az aktív lakosság jelentős része dolgozik.) 

- (Inkább következtetés:) Amennyiben előre tervezett kampány volt, akkor nem volt teljesen helytálló kormányhivatal napokkal ezelőtti kijelentése, miszerint a Pfizer oltóanyagot egyelőre a várandósok és 18 év alattiak oltására teszik félre. 

- Amennyiben ad hoc ötlet volt, akkor ki hozta a döntést és miféle szakmai egyeztetés eredményeképpen? Legalább egy e-mail erejéig nem lett volna praktikus (de legalábbis etikus) tájékoztatni az érintett egészségügyi dolgozókat? 

- (Ez már szubjektív:) Nem hangzik-e furcsán, hogy délelőtt azt mondom az érdeklődő páciensnek, hogy “nem, nem lesz Pfizer” , pár órával később pedig felhívom, hogy “most tessék menni Pfizer oltásra!”

Remélem, mindenki levonja a megfelelő következtetéseket, tanulságokat. Maximálisan oltáspárti orvosként a legfőbb kívánságom az lenne, hogy a jövőben korrekt és naprakész információval szolgálhassunk a pácienseknek a tekintetben, hogy mire számíthatnak, ha oltakozhatnékjuk támad. Nyilvánvalóan ezt szeretnék azok is, akiknek módjukban áll az eddigi rendszeren itt-ott picit változtatni.

 

Kis Gergely dr.

háziorvos 

Szombathely

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem

Tovább az oldalra