Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mert a pap és a könyv elválaszthatatlan jóbarátok - Szombathelynek új kölcsönkönyvtára lett

Méghozzá a Szily János utca 5. szám alatt, a régi kanonok házában.

A jó hír annyi, hogy mától Szombathelyen, a Szily János utca 5. szám alatt, a volt kanonok házában megnyílt egy hűvös kis könyvtár, ahová bárki szabadon, ha jóféle irodalomra vágyik, betérhet.

A Szent Márton Kölcsönkönyvtár megnyitója
A Szent Márton Kölcsönkönyvtár megnyitója
Vágvölgyi Bálint

A név ismerősen csenghet, a püspökségnek (ez mindjárt a történeti részből kiderül) ugyanis volt már egyszer egy Szent Márton Kölcsönkönyvtára, ami több évtized után most újra méltó helyre került.

A Szent Márton Kölcsönkönyvtár megnyitója
Vágvölgyi Bálint

Egész életünk tanulás; és szép és mély értelmű a régi közmondás: „Jó pap holtig tanul (…). „ A pap és a könyv elválaszthatatlan jóbarátok és így van rendjén! Mert a pap úgy szereti a könyvet, mint lelkének barátját és társát, a könyv pedig a papnak mindennap új és új lelki örömet és élvezetet nyújt (...)” – - Idézte fel a mai megnyitón Perger Gyula, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont vezetője Mikes püspök körlevelét. Majd elmesélte a közel tízezer kötetes gyűjtemény történetét. (Keretes írásunkban a lényeget kiemelve közreadjuk ezt is)

Dr. Székely János megyéspüspök köszöntőjében kiemelte: az ember szellemi életének, de Isten és ember kapcsolatának is fontos eleme az írás, olvasás.

Olvasni annyit jelent, mint az előző nemzedékek bölcseit hallgatni.

A könyv más dolgot tud mint a digitális információ hordozó.

Van benne nyugalom, békesség, kézbe vehető, bele is lehet írni a lapokra, könnyen visszatudok dolgokat keresni. És a könyv mögött van egy arc, aki írta.

- zárta gondolatait Székely János.

Aztán megáldotta az új kölcsönkönyvtárat, kint a kapualjban pedig a szombathelyi művészetis diákok zenéltek, meseszépen.

Pár érdekesség, amit a gyűjteményről és Mikes püspök kölcsönkönyvtáráról tudni lehet

 • Az egyházmegye püspökei által felállított bibliotékák sorában ez a negyedik.
 • Mikes János (1876–1945) püspök főpapi könyvtára kialakítása után döntött úgy, hogy egyházmegyés papjainak is alapít egy könyvtárat, belső használatra.
 • Már a kezdetekkor inkább szépirodalmi, világirodalmi, történeti és művészeti műveket gyűjtöttek, mintsem az addig az egyházi könyvtárakban megszokott tudományos irodalmat.
 • 1930. március 12-én állították fel az új könyvtárat felügyelő bizottságot.
 • A Szent Márton Kölcsönkönyvtár megnyitója
  Vágvölgyi Bálint
 • A könyvtár kialakításában az egyházmegye jeles irodalmár papjai, így dr. Székely László és dr. Szendy László teológiai tanárok is részt vettek.
 • Mikes püspök az intézmény vezetésére dr. Géfin Gyula teológiai tanárt és vicerektort kérte fel.
 • 1930. november 11-én nyílt meg a Martineum Könyvnyomda Részvénytársaság épületében, a Hollán Ernő utca 2 szám alatt.
 • 1932-ben az egyházmegye tanítói számára is alapított egy könyvtárat Pedagógiai Szemináriumi Kölcsönkönyvtár néven.
 • A tanítóknak létrehozott intézmény rövidesen a Papi Kölcsönkönyvtárral egyesült, akkor a két állományt egybeolvasztották.
 • Nem sokkal azután a kölcsönkönyvtárat áthelyezték a „Püspökbazár”-ba.
 • A Szent Márton Kölcsönkönyvtár történetének legszomorúbb időszaka a háborús és az azt követő évek. Az 1949/1950-ben kezdődő államosítás a Püspökbazár üzletsorait sem kerülte el.
 • A Szent Márton Kölcsönkönyvtár megnyitója
  Vágvölgyi Bálint
 • Akkor a könyvtár teljes állományát a püspöki palotába hordták át.
 • Az 1950/1960-as években is működött még, igaz csak belső használói körrel, ám az olvasójegyek tükrözik, hogy még 1978-ban is kölcsönöztek. Dr. Pethő István, a püspökség jogtanácsosa egyben ellátta a könyvtárosi feladatot is. Sajnos azonban a több évtizedes sorstalanság megmutatkozott a könyvek állapotán.
 • A rendszerváltás után dr. Konkoly István akkori megyéspüspök több egykor meglévő intézményt újjáélesztett.
 • 1995-ben, mikor felszabadultak a Püspökbazár üzletsorai, lehetővé vált az egykori üzletsor rendbetétele, sőt a leendő könyvtárhelyiség kibővítése is.
 • A Szent Márton Kölcsönkönyvtár megnyitója
  Vágvölgyi Bálint
 • A kölcsönkönyvtár Szent Márton halálának 1600 éves jubileumán, 1996 novemberére Püspökbazárban nyílt meg. Az újrainduláskor 7392 könyv várta az olvasókat.
 • 2010-ben – főleg gazdasági és munkaszervezési megfontolásból – a kölcsönkönyvtárt áthelyezték a Brenner János Kollégiumba.
 • Szent Márton Kölcsönkönyvtár alapterülete 100 m 2, melyhez raktár is tartozik.
 • Mutatjuk azt is, mi mindent lehet itt kölcsönözni

  A kölcsönkönyvtárban egyelőre csak a hagyományos cédulakatalógust vehetik igénybe az olvasók. Reményeik szerint azonban, már a közeljövőben, az online Huntéka katalógusban is kereshetőek lesznek a dokumentumok.

  A gyűjtőkör: filozófia, teológia, jog, szociológia, természettudományok, művészetek, irodalomtörténet, honismeret, útikönyvek, történelem, a szakágak régi és újabb könyvei. A Magyar Katolikus Lexikon, a Katolikus Lexikon, a szaklexikonok, valamint számos folyóirat elérhető és kölcsönözhető – Képmás, Távlatok, Új Ember, Keresztény Élet, Vasi Honismeret és a régi és új Vasi Szemle –, összesen 18 fajta folyóiratból választhatnak az olvasók, továbbá 9726 kötet áll rendelkezésre.

  A Szent Márton Kölcsönkönyvtár 2018. június 12-től érvényes nyitva tartása: kedd és szerda: 10-12 óráig és 13-18 óráig. Hasznos információkat itt talál.

  Kedves Olvasó!
  Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
  Köszönjük!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra

  Tovább az oldalra