Mert a pap és a könyv elválaszthatatlan jóbarátok - Szombathelynek új kölcsönkönyvtára lett

Méghozzá a Szily János utca 5. szám alatt, a régi kanonok házában.

A jó hír annyi, hogy mától Szombathelyen, a Szily János utca 5. szám alatt, a volt kanonok házában megnyílt egy hűvös kis könyvtár, ahová bárki szabadon, ha jóféle irodalomra vágyik, betérhet.

A Szent Márton Kölcsönkönyvtár megnyitója
A Szent Márton Kölcsönkönyvtár megnyitója
Vágvölgyi Bálint

A név ismerősen csenghet, a püspökségnek (ez mindjárt a történeti részből kiderül) ugyanis volt már egyszer egy Szent Márton Kölcsönkönyvtára, ami több évtized után most újra méltó helyre került.

A Szent Márton Kölcsönkönyvtár megnyitója
Vágvölgyi Bálint

Egész életünk tanulás; és szép és mély értelmű a régi közmondás: „Jó pap holtig tanul (…). „ A pap és a könyv elválaszthatatlan jóbarátok és így van rendjén! Mert a pap úgy szereti a könyvet, mint lelkének barátját és társát, a könyv pedig a papnak mindennap új és új lelki örömet és élvezetet nyújt (...)” – - Idézte fel a mai megnyitón Perger Gyula, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont vezetője Mikes püspök körlevelét. Majd elmesélte a közel tízezer kötetes gyűjtemény történetét. (Keretes írásunkban a lényeget kiemelve közreadjuk ezt is)

Dr. Székely János megyéspüspök köszöntőjében kiemelte: az ember szellemi életének, de Isten és ember kapcsolatának is fontos eleme az írás, olvasás.

Olvasni annyit jelent, mint az előző nemzedékek bölcseit hallgatni.

A könyv más dolgot tud mint a digitális információ hordozó.

Van benne nyugalom, békesség, kézbe vehető, bele is lehet írni a lapokra, könnyen visszatudok dolgokat keresni. És a könyv mögött van egy arc, aki írta.

- zárta gondolatait Székely János.

Aztán megáldotta az új kölcsönkönyvtárat, kint a kapualjban pedig a szombathelyi művészetis diákok zenéltek, meseszépen.

Pár érdekesség, amit a gyűjteményről és Mikes püspök kölcsönkönyvtáráról tudni lehet

 • Az egyházmegye püspökei által felállított bibliotékák sorában ez a negyedik.
 • Mikes János (1876–1945) püspök főpapi könyvtára kialakítása után döntött úgy, hogy egyházmegyés papjainak is alapít egy könyvtárat, belső használatra.
 • Már a kezdetekkor inkább szépirodalmi, világirodalmi, történeti és művészeti műveket gyűjtöttek, mintsem az addig az egyházi könyvtárakban megszokott tudományos irodalmat.
 • 1930. március 12-én állították fel az új könyvtárat felügyelő bizottságot.
 • A Szent Márton Kölcsönkönyvtár megnyitója
  Vágvölgyi Bálint
 • A könyvtár kialakításában az egyházmegye jeles irodalmár papjai, így dr. Székely László és dr. Szendy László teológiai tanárok is részt vettek.
 • Mikes püspök az intézmény vezetésére dr. Géfin Gyula teológiai tanárt és vicerektort kérte fel.
 • 1930. november 11-én nyílt meg a Martineum Könyvnyomda Részvénytársaság épületében, a Hollán Ernő utca 2 szám alatt.
 • 1932-ben az egyházmegye tanítói számára is alapított egy könyvtárat Pedagógiai Szemináriumi Kölcsönkönyvtár néven.
 • A tanítóknak létrehozott intézmény rövidesen a Papi Kölcsönkönyvtárral egyesült, akkor a két állományt egybeolvasztották.
 • Nem sokkal azután a kölcsönkönyvtárat áthelyezték a „Püspökbazár”-ba.
 • A Szent Márton Kölcsönkönyvtár történetének legszomorúbb időszaka a háborús és az azt követő évek. Az 1949/1950-ben kezdődő államosítás a Püspökbazár üzletsorait sem kerülte el.
 • A Szent Márton Kölcsönkönyvtár megnyitója
  Vágvölgyi Bálint
 • Akkor a könyvtár teljes állományát a püspöki palotába hordták át.
 • Az 1950/1960-as években is működött még, igaz csak belső használói körrel, ám az olvasójegyek tükrözik, hogy még 1978-ban is kölcsönöztek. Dr. Pethő István, a püspökség jogtanácsosa egyben ellátta a könyvtárosi feladatot is. Sajnos azonban a több évtizedes sorstalanság megmutatkozott a könyvek állapotán.
 • A rendszerváltás után dr. Konkoly István akkori megyéspüspök több egykor meglévő intézményt újjáélesztett.
 • 1995-ben, mikor felszabadultak a Püspökbazár üzletsorai, lehetővé vált az egykori üzletsor rendbetétele, sőt a leendő könyvtárhelyiség kibővítése is.
 • A Szent Márton Kölcsönkönyvtár megnyitója
  Vágvölgyi Bálint
 • A kölcsönkönyvtár Szent Márton halálának 1600 éves jubileumán, 1996 novemberére Püspökbazárban nyílt meg. Az újrainduláskor 7392 könyv várta az olvasókat.
 • 2010-ben – főleg gazdasági és munkaszervezési megfontolásból – a kölcsönkönyvtárt áthelyezték a Brenner János Kollégiumba.
 • Szent Márton Kölcsönkönyvtár alapterülete 100 m 2, melyhez raktár is tartozik.
 • Mutatjuk azt is, mi mindent lehet itt kölcsönözni

  A kölcsönkönyvtárban egyelőre csak a hagyományos cédulakatalógust vehetik igénybe az olvasók. Reményeik szerint azonban, már a közeljövőben, az online Huntéka katalógusban is kereshetőek lesznek a dokumentumok.

  A gyűjtőkör: filozófia, teológia, jog, szociológia, természettudományok, művészetek, irodalomtörténet, honismeret, útikönyvek, történelem, a szakágak régi és újabb könyvei. A Magyar Katolikus Lexikon, a Katolikus Lexikon, a szaklexikonok, valamint számos folyóirat elérhető és kölcsönözhető – Képmás, Távlatok, Új Ember, Keresztény Élet, Vasi Honismeret és a régi és új Vasi Szemle –, összesen 18 fajta folyóiratból választhatnak az olvasók, továbbá 9726 kötet áll rendelkezésre.

  A Szent Márton Kölcsönkönyvtár 2018. június 12-től érvényes nyitva tartása: kedd és szerda: 10-12 óráig és 13-18 óráig. Hasznos információkat itt talál.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra