Lövöldözések tartják ébren a herényieket és az oladiakat éjszakánként

Mi pedig el is kezdtünk utána járni, hogy miről lehet szó.

„Mostanában majdnem minden éjszaka, 11 és 12 között hallok egy-két lövést Herényben. Először megijedtem, de mivel nem olvastam a hírekben bűncselekményt, arra gondolok, hogy talán vadásznak. Gondolom, a vadászatot közzé kell tenni, az különben is több lövés lenne. De furcsa, hogy itt tényleg általában csak egy lövés van, legfeljebb kettő” – írta a héten egy aggódó olvasónk.

De nincs ezzel egyedül, ugyanis nemcsak Herényben hallják időnként a lövéseket, hanem például Oladon is. Bár nem szabályos időközönként, de az biztos, hogy néhány naponta késő esténként eldördül néhány lövés, vagy annak hallatszó valami, de senki nem tud semmit.

Miről lehet szó?

Elkezdtünk kutakodni és mivel temérdek vadásztársaság működik Szombathelyen, illetve Vas megyében, gyakorlatilag lehetetlenség körbetelefonálni őket, így egy gyorsabb megoldásban bízva elküldtük kérdéseinket a rendőrségnek, valamint a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nek.

Első körben azt kérdeztük meg, hogy bejelentésköteles-e a vadászat? Erre a rendőrség azt válaszolta, hogy a szabályokat a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény végrehajtásának szabályairól szóló 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet 66.§-a tartalmazza.

Ez így szól:

(2)* A társas vadászatok ütemtervét a jogosult köteles legkésőbb szeptember 30-áig a vadászati hatóságnak, rendőrhatóságnak, valamint - a természetvédelem alatt álló területre vonatkozóan - a természetvédelmi hatóságnak írásban megküldeni, és az esetleges változást - legkésőbb a vadászat kezdetét két nappal megelőzően - bejelenteni.

Szerencsére megkérdeztük a rendőrségtől azt is, hogy érkezett-e hozzájuk vadászatról bejelentés bármelyik vadásztársaságtól, vagy esetleg lakossági bejelentés a lövések miatt. A válasz az volt, hogy „a megkeresés tárgyával kapcsolatban sem a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra, sem a Szombathelyi Rendőrkapitányságra nem érkezett feljelentés, vagy bejelentés.”

Mit mond az erdészet?

Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója megkeresésünkre azt válaszolta, hogy Vas megyében 53 vadászatra jogosult szervezet tevékenykedik, ebből 6-nál végzik ők a vadászatra jogosult feladatokat. A szóban forgó herényi terület pedig nem tartozik az erdészet vadászterületéhez.

Nem biztos, hogy aggódni kell

Miközben pedig a válaszokra vártunk, szerkesztőségünkben is beszéd tárgya lett az éjszakai lövöldözés és arra jutottunk, hogy lehet nincs is ok aggodalomra. Oladon van ugyanis egy lőtér, ahol akár éjszakai gyakorlatot is tarthatnak, így egyáltalán nincs kizárva, hogy az esti csendben néha az ő lövéseiktől hangos a környék.

De az talán nem hallatszana el Herénybe.

Folyt.köv?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem