Tavasszal vége lehet az árstopnak

Akkor érdemes kivezetni, ha az infláció csökkenni kezd - mondta a iparkamara elnöke.

Az árstopot akkor lehet a legkevesebb kárral kivezetni, amikor az élelmiszerek inflációja eléri a csúcsát, majd elindul lefelé, ez a pont pedig lassan elérkezik - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az ATV-ben .

Parragh szerint lehet, hogy már most itt van az infláció csúcsa, de legkésőbb tavasszal csökkenni kezd az áremelkedés mértéke.

Az árstop bevezetése az élelmiszeráraknál a társadalom alsó harmadának megélhetését támogatta, ilyen értelemben az helyes volt, de ez tartósan nem maradhat meg, mert a piacgazdaság alapjait elodázza - mondta. Hozzátette, az élelmiszerinfláció mindenhol nagyobb, mint az átlaginfláció, aminek egyik oka a forint árfolyama, hiszen az élelmiszerhez szükséges alapanyagok jó része importból érkezik, a másik pedig, hogy a magyar élelmiszergazdaság termelékenysége lényegesen gyengébb, mint az európai.

Parragh szerint az árstop a feketegazdaság erősödésével is fenyeget, ami már érzékelhető is. A magyar élelmiszer jelentős részét külföldön adják el, miközben egyre silányabb áru jön hozzánk az élelmiszerimportban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság