Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Elhunyt Dr. Zsámbéky Monika, a Szombathelyi Képtár művészettörténésze

"Megrendülve és mély fájdalommal tudatjuk, hogy kedves kolléganőnk Dr. Zsámbéky Monika művészettörténész a mai napon elhunyt" - közölte szerda délutáni Facebook-bejegyzésében a Szombathelyi Képtár.

Dr. Zsámbéky Monika 1982-ben diplomázott az ELTE Művészettörténet szakán, majd négy gyermek édesanyjaként 2000-ben PhD fokozatot szerzett. Az egyetem elvégzése után a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága, majd 1987-től a Szombathelyi Képtár művészettörténész muzeológusaként folytatta szakmai pályáját.

2001-ben a Szombathelyi Képtár igazgatóhelyettese, 2017-től a Szent Márton Intézet vezetője. 1985-ben a BDTF Közművelődési Tanszékén és a Művészeti Gimnáziumban óraadó.

Vas megye középkori, barokk művészeti emlékeivel, azok építészettörténeti vonatkozásaival, illetve Szent Márton életével és a hozzá kapcsolódó művészeti alkotásokkal foglalkozott. Legkedvesebb kutatási területe a művész és mecénásának kapcsolata, a műalkotások születésének társadalmi háttere volt. Számos nagyszabású és nagysikerű kiállítás (Melchior Hefele építész emlékkiállítása 1994; „Stephan Dorffmaister pinxit” 1997; Az antik háttér 2001; A Batthyányak évszázada 2005) rendezése fűződik nevéhez.

A kiállításokhoz magas színvonalú katalógusokat állított össze, szakmai publikációi rangos hazai periodikákban jelentek meg.

Legjelentősebb könyvei:

Domonkos rendi emlékek a szombathelyi Szent Márton templomban (társszerző), Egy európai Bozsokon: Vereby Végh Gyula munkássága és gyűjteménye (szerkesztő), A szombathelyi püspöki palota, Batthyány Erzsébet, Batthyányak évszázadai (szerkesztő) stb.

Díjai, kitüntetései:

1999. Az önkormányzat szolgálatáért díj kulturális tagozat
2005. Vas Megye Közgyűlése Pável Ágoston emlékplakettje
2018. Szombathely Kultúrájáért Életmű-díj

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra