Elhunyt Petró János, a Savaria Szimfonikus Zenekar alapító karnagya

85 éves volt, halálhírét a zenekar jelentette be.

85. életévében elhunyt Petró János, a Savaria Szimfonikus Zenekar alapító karnagya, egykori főzeneigazgatója – közölte a zenekar Facebook-oldalán.

„Nem a szó a kenyerem, hanem a zene. Egész életemben háttal voltam a közönségnek, most viszont szemben állhatok azokkal, akik tapsolnak nekem” – idézik a Megyei Prima-díj átvétele utáni mondatait.

„Ég Önnel, Karnagy úr, örök tapsunk kísérje az égi 'Petrópolitan' karmesteri pódiumán!” – búcsúzik alapító karnagyától a Savaria Szimfonikus Zenekar

Petró János
Garai Antal Atom

Petró János 5 éves korában kezdett zongorát tanulni, majd 1960-ban a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán karmesteri diplomát szerzett. 1959-ben első díjat nyert Bécsben a Világifjúsági Találkozón. 1962-ben alapította meg a Szombathelyi Szimfonikus Zenekart, amelynek 1991-ig zeneigazgatója és vezető karmestere volt.

Emellett a Savaria Művészeti Hetek művészeti igazgatója, a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál vendégkarmestere, valamint a Magyar Televízió Karmesterversenye zsűrijének tagja volt.

Gyakran vezényelt külföldi zenekarokat is: Radio Television Orchestra (Dublin), Lawton Philharmonic Orchestra (Lawton), Jonstown Symphony (Johnstown, PA) és Saint John Symphony Orchestra (Kanada). Állandó vendégkarmester a Magyar Állami Operaházban, a Szlovák Filharmónia Zenekarnál (Pozsony), a ljubljanai rádió és televízió zenekaránál és a Grazi Operaházban.

A Szombathelyi Szimfonikus Zenekarral vendégszerepelt Franciaországban, Hollandiában, Luxemburgban, Olaszországban, Svájcban, Ausztriában, Németországban, Csehszlovákiában, Romániában, Szovjetunióban. Számos új mű világpremierjét vezényelte. Több lemezfelvételt készített a Hungaroton és a Presse Records (Ausztria) részére, díjjal jutalmazták.

2012-ben az év vasi emberének választották.

(Forrás: vasmegye.hu)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra