Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Elhunyt Szalay Anna, a szombathelyi egyetem nyugalmazott adjunktusa

Édesapja Szalay László, a Szombathelyi Tanárképző Főiskola alapító-főigazgatója volt.

Elhunyt Szalay Anna, a szombathelyi ELTE-SEK nyugalmazott adjunktusa - közölte lapunkkal csütörtökön délelőtt az intézmény.

A ELTE PPK Pedagógiai és Pszichológiai Intézet egy nekrológot is eljuttatott szerkesztőségünkbe, amelyet változtatás nélkül közlünk.


Emlékezünk DR. SZALAY ANNA adjunktusra

Hosszú évtizedeken keresztül intézményünkben oktató kedves kollégánkat veszítettük el. Elhunyt dr. Szalay Anna, az ELTE PPK Pedagógiai és Pszichológiai Intézet nyugalmazott adjunktusa. A mi Anink, aki több mint 30 éven át nap nap után felgyalogolt a főépület emeletén működő Neveléstudományi Tanszékre, a későbbi Neveléstudományi-, majd Pedagógiai és Pszichológiai Intézetbe; vidám hangon, barátságosan bekukkantott kollégái irodájába; s oktatott, magyarázott, életre szóló személyes tanácsokat adott tanítványainak leendő hivatásukról, példát mutatott emberségből. Ezreket tanított és mondhatjuk, nevelt is, mert minden tanítványához személyesen, óriási empátiával és gondoskodó szeretettel fordult. Munkásságának középpontjában a neveléselmélet, valamint az alternatív pedagógiák oktatása, a tanári pálya szellemiségének, az élethivatás szakmai és emberi oldalának igényes és érzékeny átadása állt.

Dr Szalay Anna (1955-2021)
ELTE PPK Pedagógiai és Pszichológiai Intézet

Dr. Szalay Anna 1977-ben a Szombathelyi Tanárképző Főiskolán szerzett könyvtáros és általános iskolai magyar nyelv és irodalom szakos tanári oklevelet, majd 1984-ben Pedagógia szakon bölcsészdiplomát az ELTE Bölcsészettudományi Karán. A közoktatásban tanárként töltött évek után lett 1985-től nyugállományba vonulásáig az alma mater, Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola, 2017-től az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Pedagógiai és Pszichológiai Intézet - Szombathely adjunktusa. Mind tudományos-, mind felsőoktatásban oktatóként kiteljesedett életpályája hozzánk, a szombathelyi pedagógusképzéshez köti őt, s köt vele össze mindannyiunkat. Bölcsészdoktori disszertációját 1988-ban „Különböző tanítási- tanulási stratégiák kísérleti kipróbálásának tapasztalatai” címmel írta. Édesapjának, Dr. Szalay Lászlónak az önálló Szombathelyi Tanárképző Főiskola alapító főigazgatójának szellemisége, a pedagógusképzés szüntelen korszerűsítéséért és a modern oktatástechnika tanárképzésben megvalósuló alkalmazásáért tett törekvései alapvetően éltek Annában; ezen túlmutatóan élénk szakmai kapcsolatot ápolt olyan, a jelenkor magyar pedagógiáját meghatározó tudós-tanár személyiségekkel, mint prof. dr. Füle Sándor, prof. dr. Falus Iván. Csatlakozott több tudományos szervezethez, ilyen a Magyar Pedagógiai Társaság Általános Iskolai Szakosztálya; Napközi Otthoni Nevelési Szakosztálya, minek 2002-2005 között titkára is volt. Tudományos és kutatás-fejlesztési tevékenységének középpontjában az alternatív pedagógiák összehasonlító elemzése, a feszültségmentes vizsgázás különböző stratégiáinak fejlesztése állt. Ezek eredményeként 1995-ben jelent meg az Az NLP felhasználása a vizsgáztatás folyamatában című kötete, majd 2000-ben az Alapok a neveléselmélet tanulmányozásához című, több kiadást is megélt felsőoktatási jegyzete, amit alapirodalmaként tart számon a szakma. Dr. Szalay Anna publikációi között szerepelnek továbbá az iskolai, családi szocializáció, az erkölcsi nevelés, jellemformálás, a beilleszkedés, az általános és a speciális képességek fejlesztési lehetőségei témák. Nagy köszönettel tartozunk az intézményünk történetét bemutató „A szárnyas idő” 50 éves a felsőfokú képzés Szombathelyen című kötetbe írt fejezetekért is, ami önmagában is bizonysága a szombathelyi felsőfokú pedagógusképzés és a berzsenyis hagyományok iránti legmélyebb elkötelezettségének.

Drága Anna! Néhány éve, mikor nyugdíjba vonulásodkor búcsúztattunk, még sok tervet dédelgettél. Vissza- visszajártál az intézetünkbe is, de már csak látogatóba. Pár hete, nem sokkal karácsony előtt összefutottál egyikünkkel másikunkkal…mindig virágok között…, hol a városban, hol egy virágkertészetben. Akkor is csupa mosoly és optimizmus voltál, olyan, mint mindig. Egy jót beszélgettél velünk, aztán integettünk egymásnak boldog mosollyal … nem sejtettük, hogy utoljára találkoztunk. Nagyon nehéz elhinni, és még nehezebb lesz elfogadni: elmentél. Mindig szeretve gondolunk Rád.

ELTE PPK Pedagógiai és Pszichológiai Intézet munkatársai

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra