Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Egy bank közbeiktatásával újítaná fel Szombathely közvilágítását az Elios

Az önkormányzat most bankot keres a finanszírozáshoz, így nem kell szerződést kötni az elhíresült céggel.

A nyilvánosság elől elzárva tartottak egyeztetést csütörtök délelőtt a szombathelyi közvilágítás korszerűsítéséről. Információink szerint jelenleg arról van szó, hogy bankokkal tárgyalnak a felújítás finanszírozásáról.

Máshol a tervezettnél jóval drágább és rosszabb minőségű lett a közvilágítás

Január végén írtunk arról Egy milliárd 450 millió forintért hozhat világosságot Szombathelyre az Elios 2018. January 26. 10:37 , hogy meghívásos pályázatot hirdetett meg az önkormányzat a közvilágítás megújítására, és erre közel 1,5 milliárd forintot szánnak. A pályázaton több jelentkezőt is kizártak, az áprilisi közgyűlésen Parkolási és közlekedési koncepció, Képtár, Víztorony felújítása, tízéves pályázat a helyijáratra 2018. April 26. 08:22 és a másnapi sajtótájékoztatókon Szombathely polgármestere és az orbáni út, fejlesztések csak uniós pénzből 2018. April 27. 16:01 szerzett információk szerint egyedül az Elios Kft. maradt talpon, a többiek pályázatát érvénytelenítették.

Az Elios által felújított közvilágítás Sárváron
Gergits Konrád

Viszont a pályázat eredményét nem hirdették ki, ezt többször is elhalasztották már.

Történt mindez azután, hogy az OLAF súlyos szabálytalanságokat talált cég közbeszerzési győzelmeinél, főként a 2011-2016 közti időszakban, amikor a kft. Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltsége volt. Ráadásul az ügyészség már nyomozást is indított Nyomozást rendelt el az ügyészség a korábban Orbán Viktor vejéhez köthető Elios ügyében 2018. January 22. 13:45 az ügyben. Később kiderült, hogy Zalaegerszegen gusztustalan módszerekkel Átlátszó, gusztustalan trükközésekkel hozták ki győztesnek Tiborcz István, Orbán vejének cégét Zalaegerszegen is 2018. February 15. 14:11 hozták ki győztesnek a céget, majd, hogy Sárváron a tervezettnél jóval drágább lett Elios-ügy: mintegy százmillióval lett drágább a közvilágítás korszerűsítése Sárváron? 2018. February 28. 19:08 a felújítás.

Bankkal szerződnének, nem az Elios-szal.

Szombathelyen egyébként olyan konstrukciót terveznek, amiben a városnak nem kell szerződnie az Elios Kft-vel. Egy bankkal kötnek szerződést, erről szólt, a mai egyeztetés is. Az Elios elvégzi a munkát, a kiválasztott bank kifizeti a költségeket, az önkormányzat aztán az üzemeltetési költség várható megtakarításaiból törlesztene a banknak, előreláthatóan 10-12 évig.

Az Elios által felújított közvilágítás Zalaegerszegen
Garai Antal Atom

Információink szerint a mai egyeztetésen még nem született döntés. Horváth Attila városi képviselő (baloldal) lapunknak azt mondta, minden információt meg akarnak szerezni az ügyben, és mindent megtesznek, hogy Szombathelyen ne legyenek olyan korrupciógyanús esetek, mint az ország sok részén. Megígérte, hogy figyelni fogják, mire használják a szombathelyiek pénzét.

Balassa Péter (Jobbik) kérdésünkre azt mondta, szeretne garanciákat látni a szabályos közbeszerzésre, a megvalósíthatóságra, a fenntarthatóságra, a hiba nélküli üzemeltetésre, a minőségre és arra, hogy a tranzakció valóban megtérül pénzügyileg.

Mi tesszük hozzá, hogy a jelenlegi városvezetés büszke arra, hogy hét éve nem vettek fel hitelt. Most viszont több mint egymilliárdos hitel felvételére készülnek, amihez a kormány engedélye is kell. De nincs kétségünk, hogy az engedélyt megkapják.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra