A szombathelyi önkormányzattól is elismerést kapott Czömpöl Bianka, a Nyugat.hu újságírója

A szombathelyi Közösségi Bérlakás Rendszerről szóló, nemzetközi fejlesztési díjat nyert cikkével ugyanis segíti az önkormányzat bérlakásprogramjának népszerűsítését és társadalmi elismerését.
Önkormányzati elismerés Czömpöl Biankának
A képekre kattintva galéria nyílik!
Bonyhádi Zoltán/Szombathely MJV

Ahogy arról természetesen lapunk is beszámolt Különdíjat kapott Czömpöl Bianka, a Nyugat.hu újságírója a Fejlesztési Újságíró Díj zsűrijétől 2023. January 20. 07:57 már, nemrég rangos elismerést nyert Czömpöl Bianka, a Nyugat.hu újságírója. A Minority Rights Group Europe 2018 óta jutalmazza a nemzetközi fejlesztés témájában kiemelkedően magas színvonalú anyagokat készítő újságírókat. Ez a Fejlesztési Újságírói Díj, melynek egyik különdíját Biankának ítélték a szombathelyi Közösségi Bérlakás Rendszerről szóló riportjáért. Mindenkinek lakni kell valahol – Közvetítő lett a város a bérlők és a bérbeadók között Szombathelyen 2022. May 10. 19:01

Ez alkalomból gratulált most neki Nemény András, Szombathely polgármestere, László Győző szociális ügyekért is felelős alpolgármester és Károlyi Ákos jegyző, munkájával ugyanis hozzájárult az önkormányzat bérlakásprogramjának népszerűsítéséhez és társadalmi elismeréséhez.

Önkormányzati elismerés Czömpöl Biankának
Bonyhádi Zoltán/Szombathely MJV

A cikk 2022 tavaszán jelent meg és a szombathelyi önkormányzat országosan is egyedülálló, valamint a Belügyminisztérium által is elismert, nyugat-európai ihletésű Közösségi Bérlakás Rendszeréről szól. Ennek lényege, hogy a városi önkormányzat a bérbeadók és a bérlők között közvetítve igyekszik enyhíteni a lakhatási szegénységet.

Önkormányzati elismerés Czömpöl Biankának
A képekre kattintva galéria nyílik!
Bonyhádi Zoltán/Szombathely MJV

Bianka hónapokon keresztül kutatott, interjúzott, egyeztetett, mire összeállt a teljes cikk. A feldolgozási mód pedig a megoldási lehetőségre összpontosít, egyúttal hangsúlyozza a helyi partnerség, együttműködés szerepét a tartós gondok enyhítésében.


A Fejlesztési Újságírói Díjról

A díjat negyedszer adták át, idén közel 100 cikkel pályázott 30 újságíró közel 20 médiától. Bármely olyan, magyarországi médiumban 2021. december 1. és 2022. december 15. között megjelent alkotással lehetett jelentkezni, amely a nemzetközi fejlesztés témakörével foglalkozik –, ideértve többek között a nemzetközi emberi jogokat, a kisebbségek helyzetét, a szegénységet, egyenlőtlenséget, társadalmi változásokat, gazdaságfejlesztési projekteket, méltányos kereskedelmet.

A díjra érkezett pályázatokat három tagú szakértői zsűri bírálta el, amelynek tagjai Dudás Gergely, az Index volt főszerkesztője, Móricz Ilona, a Független Médiaközpont kuratóriumának tagja, és Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Központ vezetője és az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszékének vezetője voltak.

A január 19-én tartott díjkiosztón - amelynek a Finn Nagykövetség adott otthont - a zsűri kiemelte, hogy a mostani pályázatok között a szokásosnál is több volt a klasszikus fejlesztési témákkal foglalkozó cikk. A díjazott művek is tükrözik ezt a jelenséget: az energiaszegénységről, a klímaváltozás hazai következményeiről, a bérlakáshiányról és a kisebbségi jogokról szólnak.

A riportok szerzői törekedtek a problémák alapos bemutatására, emellett a tágabb, adott esetben regionális vagy országos kontextus felvázolására, sőt, több esetben a megoldási törekvések ábrázolására is. A cikkek láttatják a küzdelmes emberi sorsokat, és ezáltal a problémákat megfoghatóvá, átélhetővé tették az olvasó számára is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet