Elképesztő gázárat lengetett be a téli hónapokra a Gazprom

Borítaná a magyar rezsicsökkentés frissen bejelentett szabályait.

Az utóbbi napok emelkedésével már a 220 euró/MWh feletti tartományba jutott a gázár, noha egy éve még 50 euró alatt jártunk. A mostani tőzsdei gázár nagyjából 2400 eurós, közel 2500 dolláros árszintet jelent 1000 köbméterenként - hívta fel a figyelmet a portfolio.hu.

Ennek az árnak azért van jelentősége, mivel a Gazprom már jelezte, hogy az európai spot gázárak elérték a 2500 dollárt, és ha a tendenciák fennmaradnak, az árak meg fogják haladni a 4 ezer dollárt 1000 köbméterenként ezen a télen. A lap szerint tehát a Gazprom gyakorlatilag azt közölte, hogy az európai gázexportja (további) visszafogásával télre legalább 60 százalékos további gázár emelkedést fog elérni.

A legalább 4000 dolláros (eurós) gázár sokkal magasabb, mint amit jelenleg a piaci szereplők a következő hónapokra áraznak, illetve a magyar gázpiaci rezsicsökkentés bejelentett szabályaira is nagyon negatív következménye lehet, mivel óriási pluszterhet jelent az államnak. Hiszen a rezsicsökkentés keretében 102 forintért adja el

a lakosságnak a gáz köbméterét, míg az oroszok kedden azt vázolták, hogy 1600-1700 forint körüli gázár is jöhet.

Ráadásul a gázár emelkedése nemcsak a gáz-, hanem az árampiaci rezsicsökkentés új szabályait is felboríthatja - jegyzi meg a lap.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság