Itt az ideje feloszlatni az összes ellenzékinek mondott pártot

Ők a látszatdemokrácia jól fizetett statisztái. Publicisztika.

Még 2009-ben volt egy beszélgetésem az MSZP egyik akkori vezetőjével. Nem egészen három év telt el az őszödi beszéd óta, és pár nappal voltunk túl az EP-választáson.

Ez volt az a választás, ahol elindult a Fidesz gőzhengere. 14 képviselőt küldhettek az EP-be, az akkor még kormánypárti szerepben lévő MSZP négyet, a kisebbik kormánypárt, az SZDSZ egyet sem, utóbbi nem sokkal később meg is szűnt.

Felszántani a helyét és bevetni sóval

A beszélgetésen szóba került, hogy az lenne a legjobb, ha az MSZP feloszlatná magát, a helyét beszántanák, és bevetnék sóval, mint ahogyan állítólag a rómaiak tettek Karthágó bevétele után. Hogy nehogy újraéledjen.

Aztán lassú, körülményes, nehéz munkával lehetne új szociáldemokrata pártot építeni. Mert akárhogyan is, de a társadalomnak szüksége lenne egy modern baloldali pártra, ahogyan a munkavállalóknak is szükségük lenne hatékony érdekképviseletre. Olyan ugyanis demokráciában nincs, hogy egy párt képvisel mindenkit. Ahol ilyen van, az nem demokrácia.

Persze az MSZP nem oszlatta fel magát, szűk egy évvel később aztán a Fidesz megszerezte az első kétharmados többségét. És azóta még hármat, hiába a taktikai szavazás, az ellenzéki összefogásosdi, hiába az új pártok, és minden hiába, ha a fiatalok lassan betagozódnak abba a politikai kultúrába, aminek már léteznie sem kellene.

Közben erősödik a szélsőjobb

A napokban két közvélemény-kutatás is azt mutatta, sehol sincsenek az ellenzéki pártok. A Medián szerint Olyan alacsony az ellenzéki pártok támogatottsága, hogy mérni sem lehet igazán May 12. 11:01 olyan alacsony az ellenzéki pártok támogatottsága, hogy mérni sem lehet igazán. Az Idea Intézet jelentése Az MSZP be sem jutna a parlamentbe, jön fel a Mi Hazánk May 19. 16:27 pedig azt mutatja, hogy az MSZP, az LMP, a Párbeszéd be sem jutna az országgyűlésbe. És mindkét intézet arra hívja fel a figyelmet, hogy egyre erősödik a szélsőjobbos húrokat pengető Mi hazánk.

Közben az ellenzéki pártok még most sem tértek magukhoz, elmaradt a felelősség vállalása, és inkább azzal foglalkoznak, hogy felháborodnak a Direkt36 komoly elemzésén. „Baszd meg Gergő, te hoztad a nyakunkra ezt az embert” May 17. 08:27 A remek cikkből világosan kiderül, miért kellene ezeknek a pártoknak eltűnniük a közéletből.

Persze, igaz, hogy nem volt egyszerű dolguk. Hogy a kormánypárté a pénz, a paripa, a fegyver, náluk van szinte a teljes magyar sajtó, azt tesznek, amit akarnak, és rettentő módon lejtett feléjük a pálya.

Milliók rajonganak érte

De jelen pillanatban azt látja a magyar állampolgár, hogy az ellenzéki pártok (is) szépen simulnak bele az Orbán teremtette rendszerbe. Gondoljunk bele, a most 24-25 évesek és a náluk fiatalabbak nem is ismernek mást.

Orbán teljes joggal tervez hosszabb távra. Amíg a jelenlegi politikai garnitúra és kínálat marad az ellenzéki oldalon, nincs erő, ami elmozdíthatná. Szépen kiépült az Orbán-rendszer, ami csupán egy dologban különbözik a kádárizmustól.

Akkor az emberek nagy többsége tudta, hogy hazug az egész, de elviselte. Most milliók rajonganak érte, és szépen mindenki megtalálja benne a helyét.

Nos, kedves ellenzékiek, azok is, akik szépen megélnek a szerepükből. Itt az ideje feloszlatni az összes ellenzékinek mondott pártot. És lassan, alulról, újrakezdve újjáépíteni mindent. Mert így Orbán és a Fidesz tényleg addig marad, amíg akar, sőt, lehet, hogy még tovább is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény