Te elmennél kávézni Orbánnal?

A magyar közélet beszédtémája, legalább is a perverz fővárosban az, vajon fog-e kávézni Tamás Gáspár Miklós Orbán Viktorral?

Aki nem érti a kérdést, még nem hülye, sőt, a magyar belpolitika jellemzője, hogy nem megoldást keresnek a cigánykérdésre, hanem ennek apropóján kávéznak régi harcostársak, némileg különböző pozícióban, de mindenképp baráti hangulatban. Vagyis arra nem térnék ki, mennyi kommunikációs előnye származna a Fidesznek, ha a Vezérük egy egyszerű filozófussal kávé mellett kvaterkázna – vagyis Viki virtigli demokrata, ezen a fotón is látszik, amint a sületlen konzervatív-anarchista-liberális filozófussal beszélget, aki amúgy tökös erdélyi srác. Ebből biztosan értenek a határon túl is, (no, nem a vajdaságiak, azok továbbra is le vannak szarva, hál' Istennek) vagyis ma már ki merem mondani: minden vágyam, hogy a Fidesz zseniális kommunikációs csapatába tartozhassak egyszer, egy percig. Utána meghalhatok.

Nem olyan régen, alig múlt húsz éve, hogy korábban is kávézgattak a hatalom urai az általa nyomorgatott magyar értelmiségiekkel, megszokott kérdés volt a Kávé vagy konyak? Esetleg mindkettő? – ilyenkor mindig összenevettek a felek, el is indult Aczél György és Illyés Gyula között, meg Csoóri Sándor, meg Csurka István, meg Jancsó Miklós, meg… Elég hosszú a névsor, mindegy, ők általában azt hitték értelmiségi gőggel, hogy beszélgetésükkel befolyásolni tudják a hatalmat szándékában. Orbán Viktor egészen zseniálisan felismerte ezt a kádári pillanatot, amikor megfogadta TGM tanácsát, lement az agyonvert ember sírjához (azért a kiskamera ott lapult abban az édi hátizsákban), majd laza (értsd: elvtársi) fordulattal meghívta kávéra azt az embert, aki Bajnai indulásakor azt mondta a mikrofonba, hogy nem haragszunk rád Viktor, csak menj el… elég volt.

Nem tudom, mit fog tenni TGM, félek, ő annyira úriember, hogy képes belesétálni pálcabotjával egy csapdába, ráadásul úgy, hogy tud is róla. Én viszont nem kávéznék Orbánnal. Ezt azért mondom, mert a Klubrádió csodálatos freudi elszólásként rosszul tette fel a kérdést hallgatóinak, és arra kérdezett rá, vajon elmegy–e TGM a találkozóra? Holott TGM, mint politikus, vagy mint filozófus, le van szarva magasról, barátaim, ne legyünk hipokraták, de személye és a benne lévő ember a tiszteletreméltó. Vagyis a kérdés mindenkire vonatkozik. Ez a civil társadalom felelősség eszméje. Te, aki olvasod ezt a cikket, elmennél-e kávézni Orbánnal?

Persze, könnyem mondok nemet, hisz nem hívtak. De egyszer igen, a médiahatalom abszolút és törvényes úrnője hívott kávézni, azóta meghalt, így csínján bánok a sztorizással. A lényeg, hogy azonnal megbántam azt a kávét, pedig nem történt semmi rendkívüli, beszéltem, ő is, majd újra én, majd ő, de semmi nem változott emiatt, minden ment a maga útján tovább. Én Szerbiába jutottam, ő az égbe. A magyar demokrácia meg oda, hogy nemsokára megnyílik az Orbán titkársága, ahova a legegyszerűbb emberek is bemehetnek, elmondhatják a panaszukat, segítenek nekik, néha ravasz gonoszságból ténylegesen is, persze itt nincs kávé és konyak, az a tanult embereknek jár.

Én csak annak örülök, hogy Táncsicsot kivették az utcai névtáblák közül. Ezeknek?

Még egy jó hírem van, ide kapcsolódik, de messziről. A punk nem halt meg soha! Nemsokára lakásokon tiltott koncerteken fogunk újra becsajozni! Az értelmiség meg bekaphatja!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény