A frakcióválasztás miatt hátrált ki Ipkovich György jelöltsége mögül a DK Vas megye 3. választókerületében

Azt szerették volna, ha Szombathely volt polgármestere a DK frakciójának tagja lesz, ha bejut a parlamentbe. Ő viszont nemet mondott.

A Demokratikus Koalíció Pleva Dánielt támogatja Vas megye 3-as számú választókerületében - írtuk vasárnap Előválasztás 2021 - A Demokratikus Koalíció Pleva Dánielt támogatja Vas megye 3-as számú választókerületében 2021. June 27. 18:52 , Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltjének bejelentése alapján.

Ipkovichot is meglepte a döntés

A bejelentés azért meglepő, mert február végén azt jelentették be Ipkovich György az MSZP jelöltjeként, a DK támogatásával indul az ellenzéki előválasztáson 2021. February 27. 11:51 , hogy a vasi 3-as választókerületben Ipkovich Györgyöt, Szombathely volt polgármesterét támogatja a DK. Ipkovich az MSZP jelöltjeként indul az előválasztáson. Áprilisban készült interjúnkban Szombathely korábbi polgármestere több hónapos kórházi kezelés után tér vissza a politikába 2021. April 17. 19:40 elmesélte, hogy a körmendi MSZP-sek kérték fel, hogy legyen a jelöltjük, nem sokkal később a DK felajánlotta a támogatását, amit Ipkovich el is fogadott.

Ipkovich György

"Meglepődtem, én csak nemrég tudtam meg" - mondta lapunknak Dobrev bejelentése után a volt polgármester. Azért is volt meglepve, mert annak idején személyesen Gyurcsány Ferenc hívta fel, hogy elfogadja-e a DK támogatását. Mint mondta, nemrég megkeresték a DK-tól, és rá akarták venni, vállalja, hogy ha bejut az országgyűlésbe, akkor a DK-frakciójába ül majd.

"Erre nemet kellett mondanom" - idézte fel Ipkovich, aki rendszeresen elmondja, ő nem vándorol pártok között, 30 éve tagja az MSZP-nek, és nem is akar váltani. Ezek után jött a hír, hogy a DK a momentumos Pleva Dánielt támogatja.

Ipkovich azt mondja, emiatt nem hátrál meg, elindul az előválasztáson az MSZP jelöltjeként. De kijelentette, köszöni a helyi DK-sok eddigi támogatását és segítségét.

Vas megye 3. választókerületének ellenzéki előválasztásán jelenleg három indulóról tudunk: Bana Tibor (független), Ipkovich György (MSZP), Pleva Dániel (Momentum-DK), Horváth József Áron (Új Világ Néppárt).

Már gyűjtik a frakciótagokat

Más, megbízható forrásból úgy értesültünk, komoly küzdelem zajlik az ellenzéki előválasztási jelöltek és a jelölő pártok között: a jelölteknek nyilatkozniuk kell, melyik parlamenti frakciót választják, ha mandátumot szereznek.

A DK és az MSZP közti küzdelem nemrég napvilágot is látott, amikor hirtelen kirúgták az MSZP-ből Molnár Gyulát, aki volt a pártelnöke is, majd Szakács Lászlót. Állítólag azért, mert a DK frakcióját akarták választani, amit mindkét politikus cáfolt.

Segítőnk szerint egyébként azzal lehetett volna megelőzni a jelenlegi balhékat, ha az előválasztás kétfordulós lenne. Eredetileg ezt tervezték, technikai akadálya sem lenne, hiszen a miniszterelnök-jelöltek esetében kétfordulós az előválasztás.

Ha a képviselőjelölteknél is meglenne a két forduló, akkor az első fordulóban kiderülne, kik a jobban támogatott jelöltek, és könnyebb lenne megegyezni. Most viszont a pártok előre biztosítani akarják maguknak, hogy lehetőleg minél nagyobb legyen a majdani frakciójuk, mert ettől függ a politikai befolyásuk mértéke.

Az, hogy közben szétesni látszik az ellenzéki együttműködés, és így elveszíthetik a választópolgárok bizalmát, úgy látszik, kevésbé fontos.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet