A frakcióválasztás miatt hátrált ki Ipkovich György jelöltsége mögül a DK Vas megye 3. választókerületében

Azt szerették volna, ha Szombathely volt polgármestere a DK frakciójának tagja lesz, ha bejut a parlamentbe. Ő viszont nemet mondott.

A Demokratikus Koalíció Pleva Dánielt támogatja Vas megye 3-as számú választókerületében - írtuk vasárnap Előválasztás 2021 - A Demokratikus Koalíció Pleva Dánielt támogatja Vas megye 3-as számú választókerületében 2021. June 27. 18:52 , Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltjének bejelentése alapján.

Ipkovichot is meglepte a döntés

Mondd el nekünk, milyen Nyugatot szeretnél!
Kitöltöm a kérdőívet

A bejelentés azért meglepő, mert február végén azt jelentették be Ipkovich György az MSZP jelöltjeként, a DK támogatásával indul az ellenzéki előválasztáson 2021. February 27. 11:51 , hogy a vasi 3-as választókerületben Ipkovich Györgyöt, Szombathely volt polgármesterét támogatja a DK. Ipkovich az MSZP jelöltjeként indul az előválasztáson. Áprilisban készült interjúnkban Szombathely korábbi polgármestere több hónapos kórházi kezelés után tér vissza a politikába 2021. April 17. 19:40 elmesélte, hogy a körmendi MSZP-sek kérték fel, hogy legyen a jelöltjük, nem sokkal később a DK felajánlotta a támogatását, amit Ipkovich el is fogadott.

Ipkovich György

"Meglepődtem, én csak nemrég tudtam meg" - mondta lapunknak Dobrev bejelentése után a volt polgármester. Azért is volt meglepve, mert annak idején személyesen Gyurcsány Ferenc hívta fel, hogy elfogadja-e a DK támogatását. Mint mondta, nemrég megkeresték a DK-tól, és rá akarták venni, vállalja, hogy ha bejut az országgyűlésbe, akkor a DK-frakciójába ül majd.

"Erre nemet kellett mondanom" - idézte fel Ipkovich, aki rendszeresen elmondja, ő nem vándorol pártok között, 30 éve tagja az MSZP-nek, és nem is akar váltani. Ezek után jött a hír, hogy a DK a momentumos Pleva Dánielt támogatja.

Ipkovich azt mondja, emiatt nem hátrál meg, elindul az előválasztáson az MSZP jelöltjeként. De kijelentette, köszöni a helyi DK-sok eddigi támogatását és segítségét.

Vas megye 3. választókerületének ellenzéki előválasztásán jelenleg három indulóról tudunk: Bana Tibor (független), Ipkovich György (MSZP), Pleva Dániel (Momentum-DK), Horváth József Áron (Új Világ Néppárt).

Már gyűjtik a frakciótagokat

Más, megbízható forrásból úgy értesültünk, komoly küzdelem zajlik az ellenzéki előválasztási jelöltek és a jelölő pártok között: a jelölteknek nyilatkozniuk kell, melyik parlamenti frakciót választják, ha mandátumot szereznek.

A DK és az MSZP közti küzdelem nemrég napvilágot is látott, amikor hirtelen kirúgták az MSZP-ből Molnár Gyulát, aki volt a pártelnöke is, majd Szakács Lászlót. Állítólag azért, mert a DK frakcióját akarták választani, amit mindkét politikus cáfolt.

Segítőnk szerint egyébként azzal lehetett volna megelőzni a jelenlegi balhékat, ha az előválasztás kétfordulós lenne. Eredetileg ezt tervezték, technikai akadálya sem lenne, hiszen a miniszterelnök-jelöltek esetében kétfordulós az előválasztás.

Ha a képviselőjelölteknél is meglenne a két forduló, akkor az első fordulóban kiderülne, kik a jobban támogatott jelöltek, és könnyebb lenne megegyezni. Most viszont a pártok előre biztosítani akarják maguknak, hogy lehetőleg minél nagyobb legyen a majdani frakciójuk, mert ettől függ a politikai befolyásuk mértéke.

Az, hogy közben szétesni látszik az ellenzéki együttműködés, és így elveszíthetik a választópolgárok bizalmát, úgy látszik, kevésbé fontos.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet