3 214 611 Ft, 145 támogató. Köszönjük!
Légy része az igazságnak!

Szombathely korábbi polgármestere több hónapos kórházi kezelés után tér vissza a politikába

Ipkovich György jelenleg egy kis faluban rehabilitálódik, de keményen fogalmaz a mai magyar politikáról. Interjúnk.

Bő egy hónapja jött ki a kórházból. Mi történt Önnel?

Március 12-én jöttem ki, most rehabilitálódom, próbálok helyrejönni. Elég súlyos betegségen estem át, a jobb oldalam teljesen le volt bénulva. Ehhez hozzátartozik, hogy a Covid-járvány közepén, karácsony első napján kerültem be a kórházba.

De nem kapta el a fertőzést, ugye?

Gondoljon bele, amikor a mentő vitt be a kórházba, a járt a fejemben, hogy itt vagyok karácsonykor, a járvány kellős közepén, és visznek a kórházba, ahol kezelik a koronavírus betegeket is. Ez volt az első gondolatom. De szerencsés módon, köszönhetően az egészségügyi személyzetnek, gond nélkül átvészeltem ezt az időszakot is.

Teljesen felépült?

Hát, az túlzás, még egy kis idő kell a teljes rehabilitációhoz, de gyakorlok, gyógytornászkodok, sétálgatok, teszek-veszek, kertészkedek, csinálom, amit itthon lehet csinálni. És lassan, de szivárgok vissza persze a szakmába is.

Ipkovich György a szombathelyi közgyűlésben 2019 szepteberében
Mészáros D. Zsolt

Négy hónapra kiesett mindenből. Milyen érzés volt a visszatérés?

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a szakma is elég tetszhalott állapotba került, eléggé lelassult a működése.

Az ügyvédi munkára gondol, ugye?

Igen, arra, az igazságügyre. Most éppen megint elnapolták a Czeglédy Csaba kecskeméti tárgyalását, aztán majd megint jön a Budai Gyula jajveszékelni, hogy a Csaba bujkál. Pedig nem bujkál, egyszerűen nem tart tárgyalást a bíróság.

Viszi tovább a félbemaradt ügyeit?

Nagyrészt. Amit tudok, azt viszem tovább, ahogyan épülök fel, úgy növelem fokozatosan a terhelésemet.

A politikába is visszatért, ha jól sejtem.

Ugye, abból nem is nagyon zökkentem ki. Még tavaly, a betegségem előtt kerestek meg a körmendiek, hogy vállaljak országgyűlési képviselő-jelöltséget az ellenzéki előválasztáson. Amit akkor el is fogadtam Ipkovich György az MSZP jelöltjeként, a DK támogatásával indul az ellenzéki előválasztáson 2021. February 27. 11:51 a rábeszélésüknek köszönhetően. Egy kicsit azért is, mert bűntudatom van a vasi 3-as körzet tekintetében. Egy kicsit mintha kiesett volna az érdeklődési területemből.

Ugye, mostanában itt élek, Döröskei lakhelyem van, ami azt eredményezi, hogy ismerem a környék gondját, baját, meg a kistelepülések problémáit.

Az ideje nagy részét Döröskén tölti?

Így van. Itt van két kutyám, három macskám, a feleségemmel itt éldegélünk, elbújva a járvány veszélyei elől.

A döröskei háza már régóta megvan, ha jól tudom.

Igen, 30 éve megvan, ide szoktam visszavonulni. De a napokban megkaptam a második oltásomat, Pfizerrel, várom az immunitás kialakulási idejének végét, és akkor aktiválom magam. Most is bejárok Szombathelyre, vannak dolgaim, amelyek odakötnek.

Gondolom, készül az előválasztásra.

Igen, említettem, hogy én vagyok a jelöltje az MSZP-nek a 3-as választókerületben. Hogy mi lesz a vége a dolognak, az sok mindenen múlik, többek között a többi párton is. Ez egyelőre egymás közti erőfelmérés lesz.

Korábban Önt és Czeglédy Csabát ilyen apa és fiú, vagy tanár és tanítvány kapcsolat fűzte össze. De ő átpártolt a DK-hoz Czeglédy Csaba hivatalosan is a DK szombathelyi országgyűlési képviselőjelöltje 2021. April 08. 09:11 . Mi erről a véleménye?

Csabához tényleg ilyen félig apa-fiú viszony fűz, hiszen ugyanabban a házban volt gyerek, ahol én is laktam, tehát nagyon korai a kapcsolatunk Kölyökkora óta ismerem, és a hivatalos kapcsolaton túl tényleg baráti szálak fűznek hozzá, és ezt vállalom is. Egyébként Csabát soha nem hagytam magára, most is ott vagyok abban az ügyben, amivel őt gyanúsítják.

Nem őt védem, hanem egy másik személyt, de ismerem az egész ügyet, úgyhogy teljes mellbedobással végzem a munkám. Csaba jelenleg a DK jelöltje, és én nem hibáztatom a Csabát emiatt, az én pártom is tehet arról, hogy ez így alakult. Bizonyos szempontból talán nem álltunk ki kellő súllyal mellette, a DK viszont ezt megtette.

A Czeglédy-perben kicsit a Navalnij-ügy lenyomatát látom.

De érdeles, és az egész rendszerünknek a lenyomata ez az ügy, Elég azt mondanom, hogy mostanában a magukat illiberális demokráciának nevező országokban megszűntek a politikai perek, ott senkit sem visznek bíróság elé a politikai szereplése miatt, más okot keresnek erre.

Nézzük Oroszországot, a Navalnij-ügyet, ami miatt az Európai Unió szankciókat fontolgat. Őt sem hazaárulással vádolják, hanem adótartozással. Ez kézenfekvő dolog, eladható a közvéleménynek, elég zavaros az adórendszer ahhoz, hogy rá lehessen kenni mindent, ugyanakkor embereket lehet ellehetetleníteni így.

A Czeglédy-perben kicsit a Navalnij-ügy lenyomatát látom.

Azt többször kijelentette, hogy Ön MSZP-s, és az is marad, nem fog átülni sehová.

Így van.

A legutóbbi közvélemény-kutatás szerint, ha most lennének az országgyűlési választások, és ha a pártok külön indulnának, akkor nem biztos, hogy az MSZP bejutna a parlamentbe.

Nálam ez megszokott állapot. Talán emlékszik rá, hogy én egyszemélyes frakció voltam 1990-ben a szombathelyi közgyűlésben. Nagyon rosszul szerepelt a szocialista párt akkor itt a városban, De nem kell feladni, fel kell állni, s be kell bizonyítani, hogy nekünk van igazunk.

A pártom most nem egészen ezt az utat követi, nem kellően kemény, nem kellően szilárd, én viszont az vagyok. Szombathely kicsit kivétel ez alól, hiszen itt sikeresek vagyunk. Úgy látom, hogy jól csinálja a városvezetés, a jelenlegi szituációt nem is nagyon lehet jobban csinálni. Itt nekem most nem sok feladatom lenne.

Viszont Körmend, Szentgotthárd, Őriszentpéter, Vasvár, Jánosháza környékén gyengén szerepel az ellenzék most.

Nem csak most, már nagyon régóta.

Azért volt Körmenden szocialista polgármester, Szentgotthárd, Vasvár sem volt mindig jobboldali. Vannak itt baloldali gyökerek, de úgy látszik, a figyelmünket elkerülte ennek a környéknek a helyzete.

Nemrég jelent meg egy interjúnk Závecz Tibor közvélemény-kutatóval Závecz Tibor: Minél nagyobb egy város, annál erősebb az ellenzék 2021. April 13. 19:08 , aki azt is mondta, hogy az ellenzéknek a nagyobb városokban van esélye, de felhívta a figyelmet arra, hogy kisvárosok, falvak nélkül nincs győzelem.

Závecz Tibort régóta ismerem, a szakmájában egy kiemelkedő személyiség, de nekem megvan a saját véleményem a közvélemény-kutatási adatokról. A szocialista pártban is vannak képzett emberek ezen a területen, akik mindig megjósolták nekem a csúfos vereséget, ehhez képest én képes voltam győzni Szombathelyen. Erre azt mondták, én egy anomália vagyok.

A közvélemény-kutatási adatok nagyon fontosak, amikor kialakítja az ember a stratégiáját, de arra valók, hogy meghaladjuk azokat. Úgy kell dolgozni, hogy ne legyenek igazak.

Van még országos pozíciója a pártban?

Nincs, a megyében van, megyei alelnök vagyok. Felhagytam az országos politizálással.

Ebben a pillanatban, 2021. áprilisának közepén mit lát Magyarország legnagyobb problémájának?

Az ország általános helyzetét. Az átláthatatlanságot, az információ teljes hiányát, és a gyűlölködést. Amit viszont a politika szít, hiszen a jelenlegi politikát a megosztás és a hazugság alapján történő hatalomgyakorlás jelenti. Az új kormánynak az lesz a fő feladata, hogy ezt megszüntesse, azt nem tudom, hogyan sikerül majd.

De ha az ellenzéki összefogás valóban összeáll, az jó példa lesz arra, hogy lehet ezt gyűlölködés, megosztás nélkül csinálni. Meg kell szüntetni azt a görcsös szembenállást, ami ezen az országon uralkodik. Az időseket a fiatalok ellen, a vidékieket a városiak ellen, a beoltottakat az oltatlanok ellen, itt mindig gyűlöletet keltünk valakik ellen, ez a jelenlegi politika lényege.

Ha erre nem jön rá az ország, és nem változtatja meg, akkor nagyon szomorú jövőt látok.

Az imént röviden már jellemezte a jelenlegi szombathelyi városvezetés munkáját. Nemény András polgármester és csapata az utóbbi időben egyre több gesztust tett a szombathelyi fideszes ellenzéknek. A fideszes frakcióvezetőt magával vitte „Nagyjából tudtam, hogy mi vár ránk” - Nemény és Illés együtt próbált Szombathely pénzéért lobbizni Budapesten 2021. March 11. 12:02 Pestre egy tárgyalásra, többször is együtt szerepelt Puskás Tivadarral, az előző fideszes polgármesterrel is. Ezt viszont nem viszonozzák, kemény támadásokat és kritikákat kapnak a Fidesztől. Lehet ennek a közeledő, konszenzuskereső politikának pozitív eredménye?

Ez lepattan a Fideszről, mert ellenkezik a politikájával. A gesztusok értelmezhetetlen dolgok a Fidesz számára, és a gyengeség jelének tartják. Úgy tűnik, a mostani országvezetés úgy gondolja, hogy ez megengedhetetlen a hatalomgyakorlás szempontjából. Amikor szocialista városvezetés volt Szombathelyen, akkor a Hende Csabát vagy a Puskás Tivadart nem azért kértem fel ünnepi alkalmakkor beszéd elmondására, mert ők voltak a legjobb szónokok.

Ezek gesztusok voltak annak idején, nem voltak szükségesek, de olyan erősek voltunk, hogy megtehettük. Semmit nem tanultak belőle, annyit, hogy ezt ők nem tehetik meg, mert a választók gyengeségnek tartják. Pedig ez nem igaz. Ha megfigyeljük, ezek a gesztusok teljesen hiányoznak az elmúlt tíz év fideszes hatalomgyakorlásából. Ennek nem szimbolikus, hanem érdemi jelentősége van.

Hogyan lehet megszüntetni azt az éles politikai szembenállást?

Ehhez kormányváltásra van szükség. Az elmúlt tíz évet elemezve azt látom, hogy a Fidesz alkalmatlan arra, hogy megváltoztassa a hatalomgyakorlási módszereit. Már tíz éve nincsenek érdemi viták, minden kérdésre sztereotip visszautasításokkal válaszolnak. A parlamentben éppúgy, mint a közéletben.

Mindig azon törik a fejüket, hogyan lehet két ellenálló csoportra osztani az országot. Nem véletlenül nevezik most oltásellenesnek az ellenzéket, és az ellenzék bármit tehet, akkor is rájuk ragasztják ezt a címkét, mert az nem értelmezhető a számukra, hogy egy ország egyet akar. Ha egyet akar, az szerintük azért van, mert legyőzték, ennek ez a logikája.

Ha az ellenzék tesz a hatalom felé gesztust, azt megalázkodásnak hívják. Gesztusok gyakorlására mindig a hatalom képes, ő van olyan helyzetben, hogy ezt megteheti. Ez a hatalom ezt nem teszi meg.

Nagyon kemény kampányra számíthatunk.

És nem a lényegről fog szólni. Én, a 3-as körzetben, nagyrészt aprófalvas településeken fogok indulni. Ismerem a gondjaikat, itt lehet majd migránsozni, sorosozni, de hogy egy falusinak mirét kell öt kilométert utaznia egy doboz cigarettáért, arról nem nagyon fognak a pártok vitatkozni. Pedig ilyenek itt a fő kérdések. Az falusi porták kútjainak helyzete, amiket száz éve fúrtak, és most hirtelen illegálisak lettek.

És lehetne sorolni azokat az égető problémákat, amik itt vannak. A trafikmutyi annak idején nagy port vert fel, de hogy azt eredményezze, hogy vannak olyan térségek, ahol nem lehet megkapni bizonyos árucikkeket, és privilegizálunk bizonyos boltokat. Ez azt jelentette, hogy a falusi boltok forgalmának egy részét elvették.

Ez tönkretette a boltok, kocsmák nagy részét. Körbe kell nézni ezen a környéken, hogy hány kis faluban maradt kocsma. Döröskén nincs. A magyar keresztény választó kijön a templomból, és ezer éves szokás szerint be akar menni egy pohár bort meginni, de nem tud, mert nincs kocsma. És ez a Fidesz alatt történt így, és nem igaz, hogy ezt a helyzetet akarják a magyar falvak.

30 éve látom, mi folyik a magyar falvakban

30 éve látom, mi folyik a magyar falvakban. Nem csak a Fidesz hibája kizárólag, de ebben a tíz évben felgyorsult, ez kétségtelen. A föld tulajdonjoga is elvándorolt a faluból. Másé a tulajdon és más dolgozik rajta, ez önmagában óriási feszültség, de rányomja a bélyegét a falu szociális helyzetére, a munkavállalási lehetőségekre, a kereseti forrásokra, mindenre.

És ezzel senki sem foglalkozik igazán, a nagyvárosi problémák jönnek elő mindig, talán azért, mert ott vannak a konfliktusok az ellenzék és a hatalom között. Vidéken látszólag a legnagyobb győzelmet aratta a Fidesz, és mi nem foglalkozunk ezekkel a térségekkel, pedig megoldandó probléma legalább annyi van, mint máshol.

Olyan ügyeket kellene előhozni, amiket megértenek a falusiak, és nem a cserebogarak halhatatlanságáról kellene vitatkozni.

Hogyan tekint vissza az elmúlt időszakra?

Az elmúlt időszak nagy részét kórházban töltöttem, így aztán a legkényesebb pozícióból ismertem meg a magyar egészségügy helyzetét, a beteg szempontjából. Nagyon tanulságos időszak volt, úgy, hogy körülötted dúl a Covid-járvány, látod a leterhelt egészségügyi dolgozókat, és látod belülről az egészségügy átszervezését. Ez megint bőséges tapasztalattal jár a jövőre nézve.

Meg is köszönöm az egészségügyi dolgozóknak azt a munkát és törődést, hogy ennek ellenére kihúztak a bajból. Szegény Rakos Gyula barátomnak külön köszönöm, hogy kvázi látogató volt nálam a kórházban, nagyon sokat köszönhetek neki, hogy kilábaltam a nehéz helyzetemből.

De nem azért jöttem ki a kórházból, hogy őt meg eltemessem Meghalt Rakos Gyula szombathelyi és soproni orvoslegenda 2021. March 24. 11:18 . Ez azért nagyon lesújtó élmény volt nekem. Emlékét megőrzöm.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet