Első helyen jutott az ország legjobb 10 ifjú fizikusa közé a szombathelyi NLG diákja

Kalocsai Zoltán projektje levette a lábáról a zsűrit.

Kalocsai Zoltán, a Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium 11.c osztályos tanulója első helyen jutott országosan a legjobb 10 közé az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenye (International Young Physisists’ Tournament, IYPT) hazai megmérettetésének (Ifjú Fizikusok Magyar Versenye - Hungarian Young Physisists’ Tournament, HYPT) második fordulójáról.

A szombathelyi gimnazista a 11. évfolyamon és a 9–12. évfolyam összevont eredményei alapján is a képzeletbeli dobogó legfelső fokára állhatott.

Az IYPT a középiskolások számára az egyik legrangosabb nemzetközi fizikaverseny. Az angol nyelvű csapatversenyben a fizikai problémák mély megértése mellett rendkívül fontos a gyors észjárás, a helyzetfelismerés, a meggyőző érveléstechnika, a jó angol nyelvtudás és a csapatszellem is. Az utóbbi 3 évben a világdöntőről mindig éremmel tért haza a magyar csapat.

A szintén angol nyelvű, hazai, egyéni válogatóverseny, a HYPT első fordulójára Zoltán a gyöngydinamika című feladatot dolgozta ki. A probléma elméleti hátterének alapos vizsgálatát követően egy, a 3D nyomtatást és a legorobotokat is alkalmazó kísérleti eszközt szerkesztett, amellyel alátámasztotta elméletét.

Kalocsai Zoltán

Projektje különösen tetszett a zsűrinek, ezért továbbjutott a második fordulóra, amelyen a témakörrel kapcsolatos elméleti és gyakorlati tudásáról kellett számot adnia. Innen első helyen jutott be a nemzetközi fordulóra készülő magyar keretbe.

Zoltánra most több hónapos intenzív felkészülés vár, amely a kísérleti és az elméleti kutatómunka mellett kommunikációs tréningeket, edzőtáborokat is magába foglal, valamint ki kell még vívnia azon ötfős magyar csapatba kerülését, amely a grúziai világdöntőn hazánkat képviseli. A 10 ifjú fizikus felkészítését az ELTE budapesti Fizikai Intézetének munkatársai és hallgatói végzik, részben online.

Zoltán és az első két fordulóra felkészítő fizikatanára, Simonné Baranyai Zsuzsanna bízik abban, hogy a szombathelyi gimnazista eddig nyújtott teljesítménye alapján a magyar csapat tagjaként részt vehet Grúziában a Kutaisi International Universityn 2021. július 7. és 14. között rendezendő 34. IYPT-világdöntőn. Májusban dől el, hogy a világjárvány miatt jelenléti vagy online lesz a középiskolás ifjú fizikusok ez évi nemzetközi döntője.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech