Első helyen jutott az ország legjobb 10 ifjú fizikusa közé a szombathelyi NLG diákja

Kalocsai Zoltán projektje levette a lábáról a zsűrit.

Kalocsai Zoltán , a Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium 11.c osztályos tanulója első helyen jutott országosan a legjobb 10 közé az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenye (International Young Physisists’ Tournament, IYPT) hazai megmérettetésének (Ifjú Fizikusok Magyar Versenye - Hungarian Young Physisists’ Tournament, HYPT) második fordulójáról.

A szombathelyi gimnazista a 11. évfolyamon és a 9–12. évfolyam összevont eredményei alapján is a képzeletbeli dobogó legfelső fokára állhatott.

Az IYPT a középiskolások számára az egyik legrangosabb nemzetközi fizikaverseny. Az angol nyelvű csapatversenyben a fizikai problémák mély megértése mellett rendkívül fontos a gyors észjárás, a helyzetfelismerés, a meggyőző érveléstechnika, a jó angol nyelvtudás és a csapatszellem is. Az utóbbi 3 évben a világdöntőről mindig éremmel tért haza a magyar csapat.

A szintén angol nyelvű, hazai, egyéni válogatóverseny, a HYPT első fordulójára Zoltán a gyöngydinamika című feladatot dolgozta ki. A probléma elméleti hátterének alapos vizsgálatát követően egy, a 3D nyomtatást és a legorobotokat is alkalmazó kísérleti eszközt szerkesztett, amellyel alátámasztotta elméletét.

Kalocsai Zoltán

Projektje különösen tetszett a zsűrinek, ezért továbbjutott a második fordulóra, amelyen a témakörrel kapcsolatos elméleti és gyakorlati tudásáról kellett számot adnia. Innen első helyen jutott be a nemzetközi fordulóra készülő magyar keretbe.

Zoltánra most több hónapos intenzív felkészülés vár, amely a kísérleti és az elméleti kutatómunka mellett kommunikációs tréningeket, edzőtáborokat is magába foglal, valamint ki kell még vívnia azon ötfős magyar csapatba kerülését, amely a grúziai világdöntőn hazánkat képviseli. A 10 ifjú fizikus felkészítését az ELTE budapesti Fizikai Intézetének munkatársai és hallgatói végzik, részben online.

Zoltán és az első két fordulóra felkészítő fizikatanára, Simonné Baranyai Zsuzsanna bízik abban, hogy a szombathelyi gimnazista eddig nyújtott teljesítménye alapján a magyar csapat tagjaként részt vehet Grúziában a Kutaisi International Universityn 2021. július 7. és 14. között rendezendő 34. IYPT-világdöntőn. Májusban dől el, hogy a világjárvány miatt jelenléti vagy online lesz a középiskolás ifjú fizikusok ez évi nemzetközi döntője.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech