Tarolt távirányítható marsjárójával a szombathelyi Waldorf Gimnázium diákja egy versenyen

A 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen nyert díjat Rózsavölgyi Mátyás.

Immár 29. alkalommal rendezték meg az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt hazánkban, melyre ezúttal 99-en pályáztak. A zsűri ezek közül választott ki 10 díjazott projektet, illetve kiemelt dicséretben részesítettek további 11 témát is.

A verseny fővédnöke Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter, valamint Kásler Miklós, emberi erőforrás miniszter volt, a zsűrielnök pedig Jakab László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar professzora.

A díjazottak között nagy büszkeségünkre szerepel egy szombathelyi diák is. Rózsavölgyi Mátyás a Perintparti Waldorf Általános Iskola és Gimnázium 11. osztályos tanulója, aki egy távirányítható marsjáróval nevezett a versenyre, amit a VALOR HUNGARIAE Zrt. jutalmazott első helyezéssel.

Ez pedig bizony egy működőképes modell, mely az eredeti marsjárók mintájára készült, nagyrészt 3D nyomtatóval, de nemcsak mechanikai, hanem elektronikai alkatrészei is vannak. Ahogy pedig azt a Magyar Innovációs Szövetség holnapján is írják, az elektronikai áramkörök kapcsolási rajzai és paneltervei marógéppel készültek el, így azt is számítógépen kellett megrajzolni.

Az elkészítésnek ez a módja magával vonja azt, hogy a marsjáró összes alkatrésze virtuális formájában is rendelkezésre áll, így egy monitoron bármilyen nézetben, bármilyen bontásban, akár robbantott ábraként is körbenézhető, szemléltethető. Ez a dokumentáltság, illetve a kész működőképes modell rendelkezésre állása adta az ötletet az oktatásban történő felhasználásra. A fiatal által készített modell, a hozzá kapcsolódó dokumentáltsággal együttesen, alkalmas az ilyen irányú érdeklődés felkeltésére (egyetemi nyíltnapok), illetve a képzés támogatására, kiegészítésére (oktatási segédletként) – írják.

Mátyás két évet dolgozott ezen a marsjárón, első próbálkozásnak a továbbfejlesztéseképpen. Mint azt prezentációjában is írja, minden szempontból jobbat szeretett volna készíteni: jobb futóművet, jobb fejet, és plusz funkciókat is akart adni hozzá. Az új modell így kapott egy manipulátorkart, jobb kamerát, nagyobb akkumulátort és napelemeket is a hátára, ráadásul már nem csak képet, hanem azzal együtt hangot is küld. Mindezek mellett a formaterven is változtatott, így az új marsjáró már sokkal szebb és precízebb lett, mint elődje.

Aki megnézné, hogy pontosan hogyan is épült fel a marsjáró, ide kattintva megteheti ezt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech