Szombathelyi betonkolosszus a zöldben

A National Geographic magazinban szerepelt a szombathelyi Gothard Jenő Obszervatórium.

Betonkolosszus a zöldben. Ezzel a címmel közölt hosszú anyagot nemrég a szombathelyi Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumról a National Geographic magazin.

Az Asztrofizikai Obszervatórium épülete
Mészáros D. Zsolt

Az épület történetének felelevenítése után Bánhegyesy Antal fiatal fotós képei és beszámolója következik. Ami tele van meglepetéssel és felismeréssel.

Az obszervatóriumról úgy ír, mint monumentális jellegű, belülről mégis szűkös épületről, ami betontömegével enyhén szólva kirí természeti környezetéből. Ír arról, hogy kaotikusnak és indokolatlannak tűnik az összkép, de hamar kiderül, hogy a vaskos betonszerkezet jól elkülöníthető elemekből áll, és az összes elemnek megvan a maga funkciója.

Az Asztrofizikai Obszervatórium épülete
Mészáros D. Zsolt

Azt is írja, hogy túl szigorú, aki tájsebnek látja ezt a természeti környezetéből meghökkentően kirívó, de minden elemében funkcionális épületet.

A rövid leírást sok képpel teszi élvezhetőbbé, a cikket és a fotókat itt nézheti meg .

Az Asztrofizikai Obszervatórium épülete
Mészáros D. Zsolt

A Gothard Obszervatóriumba két és fél éve mi is ellátogattunk. Akkori leírásunkat itt Talán nem is gondolná, hogy ez Szombathely építészetileg legizgalmasabb épülete 2019. December 26. 19:00 , fotóinkat cikkünkben nézheti meg. A fotókra kattintva galéria nyílik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra