Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kiderült, miért van annyi kátyú az utakon: a szemét miatt

A Közút folyamatos harcot vív az illegális szemetelőkkel. Ami nem csak temérdek energiát igényel, hanem óriási pénzeket is elvon más területekről: például a kátyúzási és javítási forrásokból.

Egy olvasónk nagy örömmel számolt be arról, hogy amikor hétvégén Szombathelyről Kőszegre autózott, hosszú idő után végre egy szépen lekaszált árokpart fogadta. Boldogsága viszont nem volt felhőtlen, ugyanis

a töménytelen mennyiségű szemét ott maradt.

Az a szemétmennyiség, ami az árkokban hever, az egyszerűen elkeserítő és hihetetlen. Szomorú, hogy az emberek még mindig az autóablakból szórják ki a szemetet

– írta, majd hozzátette, hogy szerinte a közút sem fordít kellő figyelmet a problémára, ezért arra kérte szerkesztőségünket, hogy hívjuk fel a felelősök figyelmét az áldatlan állapotokra, így pedig arra is, hogy orvosolni kellene ezt a nem éppen apró problémát.

Szemetes árkok Kőszeg felé
Még több képért kattintson!
Mészáros D. Zsolt

Ezért fel is kerestük kérdéseinkkel a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t. Kíváncsiak voltunk, hogy tényleg a közút feladata az útszéli hulladék eltakarítása és ha igen, miért gyülemlik fel ekkora mennyiség, és megkérdeztük még azt is, hogy milyen gyakran gondoskodnak a hulladék eltakarításáról.

Válaszuk hamar érkezett is, ezt most változtatás nélkül közöljük:

Társaságunk folyamatosan harcol az illegális szemetelőkkel szemben. Sajnálatos tapasztalat, hogy az út menti területeken egyesek illegális szemétlerakónak használják, főleg az árkokat és fás, bokros területeket. Egy-egy mérnökségünk évente mintegy 1 hónapot csak és kizárólag a szabálytalanul az autókból kidobált vagy sittként leborított szemét összegyűjtésén dolgoznak. Ez időben is rengeteg energiát köt le a mérnökségek részéről, másrészt országos szinten ez csak 1,5 milliárd forintos forrást von el más, például kátyúzási, kaszálási, javítási területekről.

Mészáros D. Zsolt

Éppen ezért ebben az évben már két akciónapot is tartottunk önkéntesek bevonásával, hogy erre a helyzetre felhívjuk a figyelmet (a szeptember 20-ai akciónk legutolsó közleménye itt érhető el , amit a nyugat.hu szerkesztősége is megkapott).

Mérnökségeink folyamatosan, ütemezetten végzik a szemét összegyűjtését, sajnálatos tény, hogy az illegálisan kidobott szemét összegyűjtése jóval több időt vesz igénybe, mivel ezt csak humán erőforrással lehet kezelni, és csak kis mértékben lehet gépesíteni. Az illegális szemetelés viszont sajnos nincs visszaszorulóban, a tavaszi akciónap után ősszel is hasonló volumenben, több tíz tonna szemetet gyűjtöttünk össze önkéntesekkel a szeptember 20-ai akcióban.

Mészáros D. Zsolt

A kérdéses helyszínen a kaszálási munkákat követően természetesen az illegális szemét összegyűjtéséről és biztonságos lerakóba történő elszállításáról is gondoskodni fogunk. Ezúton is szeretnénk felhívni a szemetelők figyelmét, hogy nemcsak útesztétikai és környezetvédelmi szempontok alapján káros a "tevékenységünk", hanem az illegális szemeteléssel más, útüzemeltetési területről vonják el a forrásokat, így ha közvetlenül nincs is kiadásuk az illegális tevékenységükkel, de a végén ők is megfizetik annak az árát.

Üdvözlettel,

Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs osztály

Szemetes árkok Kőszeg felé
Még több képért kattintson!
Mészáros D. Zsolt

A közút munkatársai tehát minden tőlük telhetőt megtesznek. De amellett nem mehetünk el szó nélkül, hogy hagy némi kivetnivalót a szóban forgó területnél végzett munkájuk. Nem éppen logikus ugyanis, hogy először lekaszálják a füvet az út mentén és utána gondoskodnak a szemét eltakarításáról. A fűnyíró teljesen szétcincálta az ott heverő PET palackokat, cigis dobozokat és temérdek más szemetet, így most már szinte lehetetlen teljesen megtisztítani az árokpartokat.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem

Tovább az oldalra