Elvileg akár 200 km/órával is mehetünk majd Szombathely és Budapest között

Új InterCity-kocsik vásárlását tervezi a GYSEV Zrt.

Új InterCity-kocsik vásárlását tervezi a GYSEV Zrt. A vasúttársaság feltételes közbeszerzési eljárást indított, melynek keretében nyolc szerelvény kiállítására alkalmas IC-járműflotta beszerzését határozták meg. A vásárláshoz szükséges anyagi forrásokkal egyelőre nem rendelkezik a vasúttársaság, ezért feltételes a közbeszerzési eljárás. A beszerzéshez EU-s forrásokat kíván bevonni a GYSEV Zrt – közölte lapunkkal Rázó László, a cég sajtószóvivője.

A GYSEV Zrt. a Szombathely-Budapest, valamint a Sopron-Budapest viszonylatokban közlekedtet InterCity-vonatokat. A vasúttársaság távolsági járatait folyamatos a színvonal emelkedés jellemezte az elmúlt években, ugyanakkor a cég megítélése szerint az InterCity-forgalom lebonyolítására szükségessé vált egy olyan járműpark beszerzése, amelynek minőségi szolgáltatásai és komfort szintje megfelel a legújabb követelményeknek is.

Milyen szerelvényeket akarnak vásárolni?

A járművek kialakításánál kiemelt szempont, hogy az 1. és 2. osztályú ülőhelyek mellett min. két darab mozgássérült osztályú ülőhellyel, és legalább egy mozgássérültek számára kialakított WC mellékhelyiséggel rendelkezzen egy-egy szerelvény. Szintén lényeges, hogy minimum 8 darab kerékpár szállítására is alkalmasak legyenek a szerelvényeket kiadó IC-kocsik, amelyek nem dohányzó kialakításúak.

Az InterCity-kocsik termes kialakítású utasterében követelmény, hogy a padlózat teljesen vízszintes legyen, nem lehet benne lépcső vagy rámpa. A klimatizált kocsik üléseinél konnektorok és USB csatlakozók szolgálhatják az utasok kényelmét, a kerékpártárolónál és a kerekesszékes helyeken pedig elektromos kerékpár, ill. elektromos kerekesszék töltésére alkalmas aljzat kiépítése is szükséges.

Képünk illusztráció
Mavcsoport.hu

A tervek szerint a másodosztályú kocsikban elkülönített családi fülkék, az első osztályúakban pedig csendes és business fülke is az utasok rendelkezésére áll majd. A 200 km/órás sebesség elérésére alkalmas új IC-kocsikban wifi, és utastájékoztató monitorok szolgálhatják az utazók kényelmét, a járműveket zárt rendszerű WC-kel szerelik fel.

Az nemzetközileg elfogadott biztonsági követelményeknek megfelelő új IC-kocsik a tervek szerint a GYSEV és a MÁV működési területén közlekedhetnek, valamint GYSEV határon átnyúló forgalmaiban is részt vesznek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech