Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ungár Péter a Miniszterelnökségre vitte a szombathelyi önkormányzat kompenzációjának kérdését

A kormány az időt húzza, miközben mindenki a döntésre vár.

"...(a 25 ezernél) nagyobb lélekszámú települések vezetőivel Balla György miniszteri biztos úr folytat egyedi tárgyalásokat, ezek ügyében a Kormány hamarosan döntést hoz" - válaszolta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára a parlamentben Ungár Péter országgyűlési képviselő kérdésére szerdán.

Beázik az Aréna Savaria

Ungár még április 13-én nyújtott be írásbeli kérdést a Miniszterelnökséghez, ebben azt kérdezte, hogy mikor számíthat Szombathely az elvonások után kompenzációra. Utalt arra, hogy több fideszes város kapott kompenzációt, Szombathely nem. Ami nagy érvégés a városnak, hiszen például elengedhetetlen az Aréna Savaria felújítása. A csarnok beázik, a létesítményt vödrökkel és takarófóliákkal próbálják védeni.

A kérdésre Orbán Balázs államtitkár válaszolt , aki először - Hende Csabához hasonlóan - felidézte, hogy a kormány 2010 után átvállalta a város adósságát, hogy az elmúlt tíz évben több mint a duplájára nőtt az iparűzési adó bevétele Szombathelyen.

Azt is írja, hogy a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának megfelezésével a kormány nem vont el forrást az önkormányzattól, hiszen az a pénz a helyi vállalkozásoknál maradt. A végén Orbán Balázs kijelenti, hogy a kormány hamarosan dönt a 25 ezernél nagyobb városok kompenzációjáról.

Várják a kormány döntését

A városházáról megtudtuk, hogy az önkormányzat is vár a kompenzációról szóló kormánydöntésre és tájékoztatásukra.

Nemény András, Szombathely polgármestere egyébként március 9-én tárgyalt Lehet, hogy kap kormányzati támogatást Szombathely, de lehet, hogy mégsem March 09. 19:08 Balla György miniszteri biztossal a kompenzációról, a megbeszélésen jelen volt Illés Károly, a szombathelyi közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője is. Ott azt az ígéretet kapták, hogy a kormány májusban dönt a kompenzációról.

Március végén viszont Balla György egy lapinterjúban azt mondta Nem lesz kompenzáció az elvett iparűzési adó miatt March 30. 18:20 , a 47 érintett nagyváros nem kap kompenzációt az elvont iparűzésadó miatt, legfeljebb fejlesztéseket támogat a kormány, vagy feladatot vesz át az önkormányzatoktól.

Azóta már kiderült, hogy az állam átvenné Államosíthatják a háziorvosokat és orvosi ügyeleteket azzal az indokkal, hogy így segítenek az önkormányzatoknak April 06. 07:28 az egészségügyi alapellátó-rendszert, vagyis a háziorvosokat, házi fogorvosokat és az orvosi ügyeletet az önkormányzatoktól. Az orvosi ügyelet ügyében meg is keresték a szombathelyi városvezetést, a önkormányzat úgy válaszolt Óvatosan az államosítással, mert sok háziorvos azonnal nyugdíjba tud menni és nincsenek fiatalok a helyükre April 13. 07:32 , hogy nem feladatokat kell elvenni, hanem hozzá kellene járulni azok finanszírozásához.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra